ga('send', 'pageview');

Mennoyia

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΚΙΣΑ έχει γίνει δέκτης παραπόνων από μετανάστριες/στές σχετικά με περιστατικά διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς. Ένα από αυτά τα περιστατικά, αφορά την απαράδεκτη συμπεριφορά αστυνομικού κατά κρατουμένων στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στην Μεννόγεια, το οποίο πήρε ευρύτερες διαστάσεις μετά από χθεσινή δημοσιοποίηση σχετικού βίντεο[i] από την ΚΙΣΑ. Ένα δεύτερο περιστατικό, σχετίζεται με υπόθεση  ενδεχόμενης  συνομωσίας μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και  Μετανάστευσης (Υ.Α.&Μ) με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος. Εκτός των άλλων επιπτώσεων τους στην κοινωνία, τα φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας,  συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη και δράση  κυκλωμάτων  εκμετάλλευσης μεταναστριών/στών στα οποία, μεταξύ άλλων,  εμπλέκονται ιδιωτικά γραφεία εξευρέσεως εργασίας ( εγγεγραμμένα και μη).

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό στη Μεννόγια αφορά αστυνομικό που βρίζει χυδαία τους κρατούμενους και καταφέρεται με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο κατά της θρησκείας τους. Το βίντεο με το περιστατικό, καταγράφηκε από κρατούμενο (W.K) στις 24/4/16, μερικές μέρες μετά τη λήξη διαμαρτυρίας των κρατουμένων ενάντια στην αυθαίρετη και παράνομη κράτησης τους. Μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν, θεωρείται από τους ίδιους τους κρατούμενος ως πράξη αντεκδίκησης και τιμωρίας τους επειδή «τόλμησαν» να ασκήσουν το δικαίωμα τους στη διαμαρτυρία.   Ο W.K, στη συνέχεια, υπέβαλε σχετική καταγγελία στη Διοίκηση του Κέντρου αλλά μέχρι και σήμερα, δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών του.

Σύμφωνα με τη δική μας πληροφόρηση, η εν λόγω αστυνομικός αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης ομάδας μελών της αστυνομίας που κακομεταχειρίζεται και εκφοβίζει  κρατούμενους στην Μεννόγια. Περαιτέρω, η ΚΙΣΑ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η πρωταγωνίστρια του βίντεο τέθηκε για ένα μικρό διάστημα σε διαθεσιμότητα και στη συνέχεια μετατέθηκε σε άλλη υπηρεσία, γεγονός που σε καμία περίπτωση όπως δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τιμωρία για τις πράξεις της και δικαίωση των κρατουμένων, ιδιαίτερα από τη στιγμή όπου η ομάδα της οποίας ήταν μέλος, συνεχίζει να την κακομεταχείριση των  κρατουμένων.

Ο  W.K είναι πρόσφυγας από το Αφγανιστάν  ο οποίος  ήρθε στην Κύπρο όταν ακόμη ήταν ανήλικος και αντί οι Αρχές να του παραχωρήσουν  προστασία απέρριψαν την αίτηση του, επικαλούμενες αντιφάσεις στην κατάθεση / συνέντευξη του.  Ο W.K εξακολουθεί να βρίσκεται στην Μεννόγια εδώ και πέντε μήνες παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προοπτική απέλασης του.  Σημειώνεται επίσης, ότι ο εν λόγω κρατούμενος απειλήθηκε από μέλη του προσωπικού φρούρησης ότι εάν στείλει το βίντεο στην ΚΙΣΑ ή προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία, θα ξεκινούσαν ποινική υπόθεση εναντίον του, ώστε να θεωρηθεί υπόδικος και να μεταφερθεί στις Κεντρικές Φυλακές.

Σχετικά με το περιστατικό που αφορά την ενδεχόμενη  συνομωσία μελών της Υ.Α.&Μ με σκοπό τη διάπραξη αδικήματος, αυτό  σχετίζεται με υπόθεση παράνομης σύλληψης μετανάστριας (Κ.P) από τον γιο του εργοδότη της και μέλος της Υ.Α.&Μ. Ο εν λόγω αστυνομικός, μαζί με έναν ακόμα άντρα, πήγαν στο σπίτι όπου η αναφερόμενη μετανάστρια διέμενε και εργαζόταν και τη συνέλαβαν παράνομα με την χρήση βίας. Προηγουμένως, η Υ.Α.&Μ             βασιζόμενη σε ψευδή καταγγελία του εργοδότη για δήθεν αδικαιολόγητη και απροειδοποίητη εγκατάλειψη της εργασίας της, ετοίμασε έκθεση προς το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και με ψευδείς παραστάσεις και στοιχεία, ζήτησε να ανακληθεί η άδεια διαμονής και εργασίας της. Σημειώνεται ότι η Κ.P κατά την στιγμή της σύλληψης της,  δεν γνώριζε τίποτε για τις καταγγελίες εναντίον της ή για την ανάκληση της άδειας διαμονής και εργασίας της.  Στο παρόν στάδιο, η Κ.P κρατείται στο κέντρο κράτησης στην Μεννόγειας με σκοπό την απέλασή της.

Η ΚΙΣΑ  έχει  στοχοποιηθεί, κατηγορηθεί και διασυρθεί με τον χειρότερο τρόπο, ιδιαίτερα κατά το παρελθόν, για την συνεπή στάση που τήρησε απέναντι  σε αυτά τα φαινόμενα  και τις συστηματικές καταγγελίες  και δημόσιες τοποθετήσεις ενάντια σε κάθε πράξη διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας μελών της αστυνομίας.

Παράλληλα,  εκτιμούμε ότι  τα περιστατικά αυτά, δεν αντιπροσωπεύουν την αστυνομία στο σύνολο της αλλά ούτε και παραγράφουν τα θετικά βήματα που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει από τη δύναμη για την αντιμετώπιση τους. Παρόλα αυτά, τονίζουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παθογένειες και φαινόμενα διαφθοράς στο σώμα που υποθάλπουν τις όποιες προσπάθειες για να καταστήσουν την αστυνομία  ικανή να δρα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστριών/στων και γενικότερα όλων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι  το οργανωμένο έγκλημα, μέρος του οποίου θεωρείται η εμπορία και η σοβαρής μορφής εκμετάλλευση  ανθρώπων,  μπορεί να παταχθεί μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό που θα αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη πάταξη του και σύλληψη και τιμωρία των εγκεφάλων πίσω από αυτό και όχι με την καταπολέμηση των συμπτωμάτων αυτού του φαινομένου.

Ενόψει όλων των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητεί:

  • Την άμεση απελευθέρωση του W.K με συγκεκριμένους όρους, δεδομένου και του έντονου κινδύνου εκδικητικών πράξεων εναντίον του.
  • Την άμεση ολοκλήρωση της διερεύνησης και παραδειγματική τιμωρία των αναφερόμενων περιστατικών διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς.
  • Την κατάρτιση σχεδίου δράσης που θα στοχεύει στην εκ βάθρων διάλυση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των μεταναστριών/στων.
  • Την επίδειξη βούλησης από τις Υπηρεσίες Επιβολής του Νόμου στην πάταξη των εγκλημάτων μίσους και της ρητορικής μίσους, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα. Λόγος της συγκεκριμένης αύξησης αυτού του είδους των εγκλημάτων αποτελεί τόσο η αποτυχία του κράτους για επιβολή αποτρεπτικών ποινών στους θύτες όσο και η τάση για υποτίμηση τους, με το σκεπτικό ότι η προβολή τους βλάπτει την καλή εικόνα της Κύπρου.

[i]  Δείτε το βίντεο στο σύνδεσμο:  https://kisa.org.cy/urgent-need-to-combat-exploitation-rings-and-police-corruption/video-0-02-01-7798799935f023aa718ed00a24e82aceca8ae738ea3437842fa36d7a44c2f96d-v-1/

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!