Η ΚΙΣΑ διαπιστώνει ότι ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), εξακολουθεί να εμμένει στην παράνομη πολιτική κράτησης ατόμων στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αιτητές ασύλου, πολίτες της ΕΕ, και άτομα που είναι μέλη οικογενειών κύπριων ή ευρωπαίων πολιτών. Δυστυχώς, με λύπη παρατηρούμε ότι τείνει να γίνει θεσμός, η δικαίωση μόνο εκείνων των κρατουμένων που είτε αξιοποιούν προσωπικές γνωριμίες που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την απελευθέρωση τους, είτε που oι υποθέσεις τους προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Υπενθυμίζεται ότι, Παλαιστίνιος από τη Γάζα (G.S) που κρατείτο παράνομα στη Μενόγεια, απελευθερώθηκε μερικές μέρες μετά από την αναφορά της υπόθεσης του σε ανακοίνωση τύπου της ΚΙΣΑ και σε σχετικό ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της άτεγκτης και παράτυπης πολιτικής του ΤΑΠΜ, αποτελεί η περίπτωση ατόμου (S.R) που εξακολουθεί να κρατείται στη Μενόγεια παρά το γεγονός ότι η αίτηση του για άσυλο βρίσκεται υπό εξέταση και παρά το ότι φαίνεται να συντρέχουν σημαντικοί λόγοι για να του παραχωρηθεί καθεστώς διεθνούς προστασίας. Ο κ. S.R, βρίσκεται στην Κύπρο για περισσότερο από 10 χρόνια με άδεια διαμονής επισκέπτη οι οποία ανανεωνόταν λόγω της επ’ αμοιβή συνεργασίας του με την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ).
Όταν ο κ. S.R αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με τη ΚΥΠ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους σταμάτησαν να του ανανεώνουν την άδεια διαμονής του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί από την αστυνομία (9/15) και έκτοτε να κρατείται στη Μενόγεια ως απαγορευμένος μετανάστης. Μετά την μεταφορά του στη Μενόγεια, ο κ. S.R υπέβαλε αίτηση για άσυλο αφού σε περίπτωση επιστροφής του στη χώρα καταγωγής του, κινδυνεύει με δίωξη, δεδομένου ότι, η εδώ συνεργασία του με την ΚΥΠ είναι εις γνώσιν των μυστικών υπηρεσιών του κράτους στο οποίο κινδυνεύει να απελαθεί. Παρά το βάσιμο των ισχυρισμών του κ. S.R, και ενώ η αίτηση του για άσυλο εκκρεμεί ενώπιων της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, ο Αν. Διευθυντής του ΤΑΠΜ, ενεργώντας καταχρηστικά, εξακολουθεί να εμμένει στην κράτηση του υπό αναφορά αιτητή ασύλου.
Ακόμα ένας αιτητής ασύλου που κρατείται παράνομα στη Μενόγεια, είναι ο κ. Α.W., Παλαιστίνιος από τη Γάζα, στην περίπτωση του οποίου έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα σε πρόσφατη ανακοίνωση τύπου. Ο κ. Α.W., μετά από δεκάχρονη καθυστέρηση εξέτασης της αίτησης του για διεθνή προστασία, συμφώνησε να αποσύρει την αίτηση του για άσυλο, αφού πρώτα οι αρμόδιες αρχές υποσχέθηκαν να το βοηθήσουν να μεταβεί σε άλλη χώρα. Παρόλα αυτά, όταν κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, η αρχές αντί να επανανοίξουν τον φάκελο του για άσυλο, τον έστειλαν στη Μενόγεια, παρόλο που δεν υπάρχει προοπτική απέλασης του στη Γάζα.
Περαιτέρω, σύμφωνα με δική μας πληροφόρηση, ο κύριος Πολυδώρου υπό την ιδιότητα του ως Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου, προχώρησε στο επανάνοιγμα του φακέλου για άσυλο του κ. Α.W, μετά από σχετικό αίτημα του ιδίου που διαβιβάστηκε στην Υπηρεσία Ασύλου με επιστολή της ΚΙΣΑ. Παράδοξο της όλης υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι, ο κύριος Πολυδώρου, αυτή την φορά υπό την ιδιότητα του ως Αν, Διευθυντής του ΤΑΠΜ, δεν προχώρησε στην απελευθέρωση του Α.W., δεδομενου ότι, πλέον είναι και επίσημα αιτητής ασύλου και έτσι η κράτηση του δεν δικαιολογείται κατά κανέναν τρόπο. Σημειώνεται ότι, όπως δυστυχώς έχουμε έχουμε πληροφορηθεί σήμερα, ο κ. Α.W, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει χθες το βράδυ (04/05/15), υπό το βάρος της άδικης και παρατεταμένης κράτησης του, που όπως φαίνεται έχει οδηγήσει στην περαιτέρω επιδείνωση των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.
Υπό το φώς των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητά:
- Tην άμεση απελευθέρωση των πιο πάνω αναφερόμενων ατόμων όπως και όλων όσων κρατούνται παράτυπα στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών της Μενόγειας.
- Τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται από εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών, ανεξάρτητων αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, η οποία να λειτουργεί ως συμβουλευτικό σώμα προς τον Αν. Διευθυντή του ΤΑΠΜ στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία αξιολόγηση (μετά την πάροδο των δυο πρώτων μηνών) της παράτασης της κράτησης των υπό απέλαση μεταναστών.
- Από τον Υπουργό Εσωτερικών να ανταποκριθεί στο επανειλημμένο αίτημα μας για σύγκληση σύσκεψης με θέμα τη συζήτηση της πολιτικής έκδοσης διαταγμάτων κράτησης και απέλασης έτσι ώστε η πολιτική που θα ακολουθηθεί να περιορίζει την αλόγιστη έκδοση αυτών των διαταγμάτων. Σημειώνεται ότι, η Υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, μετά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας της στη Κύπρο, έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η κράτηση μεταναστών περιορίζεται μόνο όταν κάτι τέτοιο είναι αυστηρά απαραίτητο».