Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση αλληλεγγύης με τους απάτριδες Κούρδους της Συρίας που έγινε χθες, 14/05/2015, έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι πρόσφυγες, κάποιοι από τους οποίους διανύουν την 19η ημέρα απεργίας πείνας, ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να τους παραχωρηθεί το καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα αντί αυτό της συμπληρωματικής προστασίας. Κατά την εκδήλωση, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΜΚΟ που στηρίζουν τον αγώνα των απεργών μαζί με τους ίδιους τους απεργούς συναντήθηκαν με τη Διευθύντρια της Βουλής και επέδωσαν κοινό υπόμνημα με το οποίο καλούν τη Βουλή να στηρίξει τον αγώνα των απεργών.
Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ συνάντησε και συνομίλησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής.
Στη σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ τον ενημέρωσε για τα δίκαια αιτήματα των απάτριδων Κούρδων της Συρίας , οι οποίοι παρά το ότι βρίσκονται στην Κύπρο πέραν των δέκα χρόνων, το κράτος συνεχίζει να αρνείται να τους αναγνωρίσει ως πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής όσο και η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με εκκλήσεις τους προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ζητούν την επανεξέταση των αιτήσεων ασύλου των απεργών και την παραχώρηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.
Παράλληλα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ, διαβίβασε στον κ. Αβραμόπουλο ότι η ΚΙΣΑ εκτιμά ότι είναι θετικές και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση οι προχθεσινές, 13/05/2015, προτάσεις (Ατζέντα για τη μετανάστευση) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου. Ειδικότερα θετικά θεωρεί η ΚΙΣΑ τα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, βελτιώνουν τους ασφαλείς και νόμιμους μηχανισμούς εισδοχής προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες, σκοπούν σε πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της ΕΕ και την ενίσχυση του ενιαίου συστήματος ασύλου, περιλαμβανόμενων και ουσιαστικών πολιτικών ένταξης των προσφύγων.
Ταυτόχρονα, η ΚΙΣΑ εκφράζει τις ανησυχίες της αναφορικά με την έμφαση που εξακολουθεί να δίνεται στα μέτρα αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων και τη χρήση στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτά τα μέτρα να υπερτερήσουν, όπως και στο παρελθόν, των πιο πάνω θετικών μέτρων.
Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι κλειδί στην επιτυχή υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων, αποτελεί η πολιτική βούληση και συνέπεια όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η επίδειξη διάθεσης συνεργασίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα θεωρείται ύψιστης σημασίας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η ίδια η Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επίσης, θεωρούμε ότι εκείνα τα κράτη μέλη που ήδη διαθέτουν μια αναπτυγμένη υποδομή υποδοχής, δίκαιης εξέτασης και ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία, θα πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς τις χώρες που υστερούν. Οι τελευταίες, περιλαμβανόμενης και της Κύπρου, πρέπει να επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να προχωρήσουν στη δημιουργία των απαιτούμενων δομών για την υποδοχή, τη δίκαια εξέταση και ένταξη των προσφύγων.
Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ