ga('send', 'pageview');

unnamed (2)

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ο αγώνας των απατρίδων Κούρδων από τη Συρία, που βρίσκονταν στο χώρο απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Οκτώβρη του 2014 βαίνει προς αίσιο τέλος. Η διαμαρτυρία των προσφύγων διήρκεσε 10 μήνες (δείτε ολόκληρη την εκστρατεία εδώ) , ενώ στο ενδιάμεσο οι διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας που κράτησε για 58 ολόκληρες μέρες και σταμάτησαν να παίρνουν οποιαδήποτε υγρά για 5 μέρες.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε χθες τους διαμαρτυρόμενους ότι έχουν εξεταστεί οι αιτήσεις τους για υπηκοότητα και προχώρησε στην παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας σε όσα άτομα τηρούν το απαραίτητο χρονικό διάστημα συνεχόμενης διαμονής στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τα υπόλοιπα άτομα, το Υπουργείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να μπορούν να ταξιδεύσουν, μέχρι και αυτοί να συμπληρώσουν τον απαραίτητο χρόνο διαμονής στη Δημοκρατία για την παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας.

Η ΚΙΣΑ εκτιμά τη θετική και ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση του Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη, ειδικά στην χρονική στιγμή που το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης φαίνεται να τηρούσε μια στάση κωλυσιεργίας στην εξέταση των αιτήσεων των διαμαρτυρομένων για υπηκοότητα. Υπενθυμίζεται ότι, οι αιτήσεις των απεργών για πολιτογράφηση είχαν κατατεθεί μετά από τις εισηγήσεις του Υπουργού Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σχετικά με την άρνηση των αρχών ασύλου (Υπηρεσία Ασύλου και Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων) να ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημά τους για απόκτηση του προσφυγικού καθεστώτος.

Ταυτόχρονα, η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στην άκαμπτη στάση και λανθασμένη πολιτική των αρχών ασύλου για παραχώρηση συμπληρωματικής προστασίας σε δικαιούχους του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα. Η εν λόγω πολιτική και πρακτική των συγκεκριμένων υπηρεσιών δυστυχώς συνεχίζεται και ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες διαμαρτυρίες.
Με την ευκαιρία αυτή, η ΚΙΣΑ ευχαριστεί την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την συνεισφορά της στο αγώνα των απεργών και ταυτόχρονα ευελπιστεί σε μια πιο αποφασιστική και μαχητική προσέγγιση και στάση από πλευράς του συγκριμένου οργανισμού. Επίσης, ευχαριστήσουμε όλα τα οργανωμένα σύνολα και μεμονωμένα άτομα που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 μηνών στήριξαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις των προσφύγων, επιδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους.

Τέλος, η ΚΙΣΑ επισημάνει ότι η δικαίωση των αιτημάτων των Κούρδων απεργών από τη Συρία όπως και η δικαίωση του αγώνα των αναγνωρισμένων προσφύγων τον Ιούνιου του 2014 , για παραχώρηση της Κυπριακής Υπηκοότητας καταδεικνύουν ότι τα άτομα με διεθνή προστασία μπορούν να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματα τους και να βελτιώσουν τις συνθήκες ένταξης τους στην κοινωνία μέσα από μεθοδευμένες και συντονισμένες ενέργειες και κινητοποιήσεις. Ευελπιστούμε ότι η νεοσύστατη οργάνωση προσφύγων – Cyprus Refugee Organisation (CRO) θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!