ga('send', 'pageview');

LogoMasterTracks_DEF

Το Φόρουμ réfugiés-Cosi (FR-C) και οι  Ευρωπαίοι εταίροι  του, ο  Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός (BRC), η Επιτροπή Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME), η Ισπανική  Επιτροπή για τους Πρόσφυγες (CEAR), το Συμβούλιο Μεταναστών Ιρλανδίας (ICI), ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός (ITRC) και η Κίνηση  για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), είναι στην ευχάριστη θέση να σας  ανακοινώσουν ότι το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  έργο TRACKS (Αναγνώριση των Ειδικών Αναγκών των Αιτητών Ασύλου, Θυμάτων Εμπορίας Προσώπων), έχει επίσημα ξεκινήσει.

Το έργο TRACKS  (Αναγνώριση των Ειδικών Αναγκών των Αιτητών Ασύλου, Θυμάτων Εμπορίας Προσώπων) είναι ένα διετές έργο που αποσκοπεί στο να εντοπίσει  και να καλύψει καλύτερα τις ειδικές ανάγκες των αιτητών ασύλου, των θυμάτων εμπορίας προσώπων (THB) σε σχέση με τις διαδικασίες ασύλου και τις συνθήκες υποδοχής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το έργο θα υλοποιηθεί στο Βέλγιο, την Κύπρο, τη Γαλλία, την  Ιρλανδία, την  Ιταλία, την  Ισπανία, την  Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το έργο βασίζεται σε μια κοινή παρατήρηση της κοινοπραξίας σε σχέση με τα θύματα εμπορίας προσώπων που εγείρει αυξανόμενες ανησυχίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ιδίως σε σχέση με την αναγνώριση των θυμάτων εμπορίας κατά τη διαδικασία ασύλου, αλλά απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν ώστε να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία αυτών των ατόμων.

Τα θύματα εμπορίας προσώπων έχουν συμπεριληφθεί ως κατηγορία ευάλωτων ατόμων στην αναθεωρημένη οδηγία για την υποδοχή του Ιουνίου του 2013 που τέθηκε σε ισχύ στις 21 Ιουλίου 2015. Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν δεσμεύονται από την εν λόγω οδηγία, άλλα  πρέπει να ακολουθούν πρακτικές σύμφωνα με τα πρότυπα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΕΕ. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, όταν τα θύματα εμπορίας προσώπων αναγνωριστούν κατά τη διαδικασία ασύλου, δεν υπάρχει συντονισμένη τακτική προσέγγισής τους και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς. Ως εκ τούτου, το κύριο ζήτημα είναι να επιτρέψουμε στα θύματα εμπορίας προσώπων να επωφεληθούν από μια κατάλληλη προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ συγκεκριμένες ευπάθειές τους. Έχοντας υπόψη την κλίμακα του φαινομένου, σε λίγα θύματα εμπορίας  που αιτούνται άσυλο τους  χορηγείται το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή αυτό της συμπληρωματικής προστασίας αρχικά, αφού  έχουν τεράστιες δυσκολίες στο να εκφράσουν τις ανάγκες  προστασίας τους: είναι συχνά κάτω από επιρροή και απειλούνται στη χώρα που ζητούν άσυλο, υπάρχει έλλειψη γνώσεων σχετικά με τα δικαιώματά τους, τόσο ως αιτητές  ασύλου όσο  και ως θύματα εμπορίας, ενώ έχουν περάσει από τραυματικές εμπειρίες. Πώς θα πρέπει να προσαρμοστεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου και τι ιδιαίτερες συνθήκες θα πρέπει να παρέχονται σε αυτά τα άτομα έτσι ώστε να τους προσφέρεται  η καλύτερη δυνατή προστασία όσο το δυνατόν γρηγορότερα; Επιγραμματικά, το έργο αφορά την επισημοποίηση της ειδικά προσαρμοσμένης και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και υποστήριξη των θυμάτων εμπορίας καθ’ όλη τη διαδικασία χορήγησης ασύλου μέσω μιας μεθόδου προσέγγισης των θυμάτων.

Το TRACKS υλοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, το Γαλλικό Γραφείο για Προστασία Προσφύγων και Απάτριδων (Office français de προστασία des réfugiés et des apatrides) (OFPRA), τη Φωλιά Φιλίας  του Rhone (Amicale du Rhône Nid), τον Ελβετικό Οργανισμό για τους Πρόσφυγες (OSAR), το Βρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τη Μετανάστευση και το ίδρυμα Εμπορίας Προσώπων.

Για οποιαδήποτε ερώτηση αφορά το έργο, απευθυνθείτε στην ΚΙΣΑ στο info@kisa.org.cy ή στο 22878181.

TRACKS Banner.jpeg

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!