ga('send', 'pageview');
Monday, 27 May 2013 08:42 από  ΤΑΚΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ
Γιατί δημόσιο βοήθημα  €5.060 σε αλλοδαπούς;

Κάθε μήνα το υπουργείο Εργασίας ζητά από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, την αποδέσμευση σχετικού κονδυλίου για να παραχωρηθεί σαν δημόσιο βοήθημα στους αλλοδαπούς που βρίσκονται στο νησί (αιτητές ασύλου, αναγνωρισμένους πολιτικούς πρόσφυγες, πρόσφυγες που τελούν υπό καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και για ανθρωπιστικούς λόγους). Μαζί με το αίτημα της αποδέσμευσης του κονδυλίου το υπουργείο καταθέτει και κατάλογο με το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε αλλοδαπό. Ποσά που σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε να ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ το μήνα.

Η ΖΕΤΑ.
Μόλις, λοιπόν, η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέλαβε τα υπουργικά της καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας, ένα από τα πρώτα θέματα που βρήκε στο γραφείο της ήταν αίτημα για αποδέσμευση μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν το ποσό για το δημόσιο βοήθημα για τον περασμένο Μάρτιο, στους αλλοδαπούς των πιο πάνω κατηγοριών, συν αναδρομικών προηγούμενων μηνών.

ΠΟΣΟ 5.060 ΕΥΡΩ.
Το φυσιολογικό θα ήταν η κ. υπουργός να έστελνε αμέσως στη Βουλή το αίτημα αποδέσμευσης του ποσού αυτού, όπως έκαναν οι προκάτοχοί της επί διακυβέρνησης Χριστόφια. Δεν το έκανε γιατί εξετάζοντας το θέμα παρατήρησε ότι στα αναδρομικά επιδόματα προηγούμενων μηνών υπήρχαν περιπτώσεις όπου το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 5.060 ευρώ.

ΕΚΠΛΗΞΗ.
Έμεινε έκπληκτη η κ. υπουργός από τα ποσά αυτά και ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για κάθε περίπτωση. Μέχρι να ετοιμαστούν, απέστειλε πρόσφατα στην Επιτροπή Οικονομικών αίτημα για αποδέσμευση, για το μήνα Μάρτιο, ποσού 433.331,09 ευρώ, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναδρομικές πληρωμές προηγούμενων μηνών με τα μεγάλα ποσά που προαναφέραμε. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ποσό των 433.331,09 ευρώ αφορά 461 περιπτώσεις αλλοδαπών με συνολικό αριθμό βοηθουμένων 1.154. Δηλαδή, για κάθε μία περίπτωση αναλογεί ποσό γύρω στα 940 ευρώ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Μέχρι σήμερα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν αποδέσμευσε το κονδύλι των 433.331,09 ευρώ, περιμένοντας και αυτή εξηγήσεις για τα ψηλά αυτά επιδόματα. Το θέμα είναι στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής και σ’ αυτήν έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας), για να δώσουν εξηγήσεις.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
Αξίζει να αναφερθεί πως όταν το αίτημα για την αποδέσμευση των 433.331,09 ευρώ κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, διάφοροι βουλευτές διερωτήθηκαν κατά πόσο είναι ορθό να μοιράζει χρήματα η κυβέρνηση σε υπηκόους τρίτων χωρών, τη στιγμή που χιλιάδες Κύπριοι είναι άνεργοι και πεινούν και για την επιβίωσή τους τρέχουν στα διάφορα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων και κοινοτήτων. Από πλευράς της κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί, μελετάται η παραχώρηση στους υπηκόους τρίτων χωρών κουπονιών και βοήθειας σε είδος, αντί χρηματικής βοήθειας.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!