ga('send', 'pageview');

_0tumblr_lz4u43fvx31r76ngr

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια περιστατικό ξυλοδαρμού αιτητή ασύλου από την Αστυνομία ο οποίος αρνήθηκε να συνεργαστεί με την αδικαιολόγητη και παράνομη απόφαση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (Τ.Α.Π.Μ) για απέλαση του από τη Δημοκρατία.  Η εν λόγω απόφαση του Τ.Α.Π.Μ, παραβιάζει  τόσο τη σχετική νομοθεσία που διέπει το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου όσο και τη Διεθνή σύμβαση του 1951 για του πρόσφυγες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Α.Γ, υπέβαλε αίτηση για άσυλο το Μάρτιο του 2015 ενώ βρισκόταν στις κεντρικές φυλακές μετά από καταδίκη του για άτυπη παραμονή και αδήλωτη εργασία. Στις 12 Απριλίου 2015 και μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε, ο Α.Γ, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μεννόγεια. Μια βδομάδα αργότερα, στις 28 Απριλίου 2015, ο συγκεκριμένος αιτητής ασύλου μεταφέρθηκε στην Υπηρεσία Ασύλου για τη σχετική συνέντευξη ενώ στις 12 Μαΐου, λίγες μέρες μετά, του επιδόθηκε ιδιοχείρως, σε γλώσσα μη κατανοητή σε αυτόν, απορριπτική επιστολή προς το αίτημα του για διεθνή προστασία.

Παρά το γεγονός ότι ο αναφερόμενος είχε το δικαίωμα με βάση τη Νομοθεσία να προσφύγει εντός 75 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο τόσο κατά της απόφασης για απόρριψη της αίτησης του για άσυλο όσο και της απόφασης για απέλαση του, την περασμένη Κυριακή, 07/06/2015, ο Α.Γ  μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να απελαθεί, χωρίς την οποιαδήποτε εκ των προτέρων σχετική πληροφόρηση.

unnamedΌταν ο συγκεκριμένος αιτητής ασύλου διαμαρτυρήθηκε και πρόβαλε αντιρρήσεις προς την διαδικασία απέλασης του, μετά και από τηλεφωνική επικοινωνία με το δικηγόρο του, 2 μέλη της αστυνομικής δύναμης τον ξυλοκόπησαν βάναυσα στο χώρο κράτησης του αεροδρομίου και στη συνέχεια το μετέφεραν πίσω στη Μεννόγεια. Έκτοτε, παρά το γεγονός ότι έχει ζητήσει να προβεί σε καταγγελία σχετικά με τον ξυλοδαρμό του, δεν έχει ληφθεί από τον ίδιο οποιοιδήποτε κατάθεση.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει κατηγορηματικά  τον ξυλοδαρμό του Α.Γ από μέλη της αστυνομίας και καλεί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όπως διορίσει ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συγκεκριμένος πρόσφυγας ξυλοκοπήθηκε και να προσαχθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επίσης καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη απόφαση του Τ.Α.Π.Μ για απέλαση του συγκεκριμένου ατόμου, πριν από την εκπνοή του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου για άσκηση του δικαιώματος του  να προσφύγει εντός 75 ημερών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επ’ ευκαιρίας, επαναφέρουμε το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων που έχει προκύψει μετά από τον πρόσφατο διορισμό του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου και ως Αν. Διευθυντή του Τ.Α.Π.Μ. Στην ουσία, ο κύριος Πολυδώρου  ως  Αν. Διευθυντής του Τ.Α.Π.Μ. είναι το άτομο που έχει δώσει εντολή για την απέλαση του συγκεκριμένου αιτητή ασύλου ενώ ως  Διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου θα έπρεπε καθηκόντως να τον προστατεύσει από τυχόν απέλαση.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!