ga('send', 'pageview');

Την ώρα που ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, κατά την αξιολόγηση της Κύπρου από την Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (CERD), δήλωνε μεταξύ άλλων ότι τα «εγκλήματα μίσους συμβαίνουν σπάνια στην Κύπρο και συνήθως λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια ποδοσφαιρικού χουλιγκανισμού»,κουκουλοφόροι φασίστες και νεοναζιστές με ρόπαλα και άλλα φονικά όπλα, επιτίθονταν σε εκδήλωση που πραγματοποιείτο στο ΤΕΠΑΚ με θέμα τη στάση της αριστεράς μπροστά στην επανένωση και διχοτόμηση.  Από την επίθεση των φασιστών, τραυματίστηκαν ελαφριά τρία άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το νέο έγκλημα μίσους και επισημαίνει την κλιμάκωση των πράξεων βίας από τους φασίστες/νεοναζιστές ενάντια σε όσους διαφωνούν με τις μισαλλόδοξες αντιλήψεις τους.

Η ραγδαία αύξηση απεχθών εγκλημάτων μίσους από ομάδες φασιστών, συμπεριλαμβανομένων και των νεοναζιστών του ΕΛΑΜ, είναι πασιφανής εάν αναλογιστούμε ότι μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τουλάχιστον δέκα περιστατικά εγκλημάτων μίσους έχουν δει το φως της δημοσιότητας.Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται ότι οι φασίστες και νεοναζιστές δεν έχουν οποιεσδήποτε αναστολές στην μορφή και την έκταση άσκησης βίας όταν το «επιτρέπουν»  οι συνθήκες.  Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα εγκλήματα μίσους έγιναν ορατά στην κοινωνία από τις αρχές της δεκαετίας. Πρώτα θύματα των νεοναζιστών ήταν οι μετανάστριες/ες  και πρόσφυγες, στη συνέχεια ακολούθησαν οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετέπειτα οι Τουρκοκύπριοι και σήμερα, όποιος υψώνει τη φωνή του υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και την ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δυστυχώς, φτάσαμε σε αυτό το σημείο λόγω της ανοχής και ανεπάρκειας της συντεταγμένης πολιτείας να αντιδράσει δυναμικά και αποτελεσματικά. Να θυμίσουμε ότι ο φερόμενος ηγέτης της επίθεσης στο ΤΕΠΑΚ ήταν καλά γνωστός για τις νεοναζιστικές του αντιλήψεις και δράσεις .Ο Π. Κλεοβούλου ήταν ένας εκ των πρωτοστατών της επίθεσης κατά του Φεστιβάλ της ΚΙΣΑ «Rainbow 2010»που παρέμειναν ατιμώρητοι.  Το ίδιο πρόσωπο, συμμετείχε επίσης σε επίθεση το 2014 κατά εκδήλωσης που συμμετείχε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και έλαβε χώρα και πάλι στο ΤΕΠΑΚ.Τότε, οι δράστες δεν οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης αφού ο Γενικός Εισαγγελέας, όπως και στην περίπτωση μη δίωξης του Χρυσαυγίτη Σφακιανάκη, θεώρησε ότι κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον.

Η ΚΙΣΑ, θεωρεί ότι οι νεοναζιστές ευνοούνται παράλληλα από τη διαδικασία παραχάραξης της ιστορίας της Κύπρου προκειμένου να αμβλυνθούν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές ετερόκλιτων πολιτικών χώρων του λεγόμενου «Κέντρου», στο βωμό πρόσκαιρων συμμαχιών για ανατροπή της μέχρι σήμερα διακηρυγμένης θέσης της Ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γριβισμός και άκρατος εθνικισμός που οδήγησαν στα γεγονότα του 1974, αποενοχοποιούνται με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσφορο έδαφος αναβίωσης  φασιστικών, εθνικιστικών και μισαλλόδοξων ιδεολογημάτων και αξιοποίησης τους από τους φασίστες και νεοναζιστές.

Η ΚΙΣΑ καλεί τους συντεταγμένους φορείς και την κοινωνία ολόκληρη σε συντονισμένη και αποτελεσματική δράση έτσι ώστε, έστω και την υστάτη, να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φασιστική απειλή

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!