ga('send', 'pageview');

κισα_ένωση_συντακτών_11052015_GRE

Χθές, 12/8/2015, ο Ρώσος δημοσιογράφος και συνδικαλιστής Andrey Nekrasov, μετά από ένα σχεδόν μήνα φυλάκισης του στις Κεντρικές Φυλακές στη βάση διατάγματος δικαστηρίου στο πλαίσιο διαδικασιών έκδοσής του στη Ρωσία η οποία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για ποινική δίωξή του, μεταφέρθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, στη Λιθουανία όπου έφτασε στις 10:20 το πρωί και όπου άρχισε η εξέταση της αίτησης ασύλου του από τις Λιθουανικές αρχές. Ο κ. Nekrasov, κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ετοίμασε σχετική επιστολή προς όλους όσους τον στήριξαν στην προσπάθειά του την οποία επισυνάπτουμε στα ελληνικά και αγγλικά.

Σημειώνεται ότι στις 11/8/2015 ο Andrey Nekrasov μεταφέρθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας όπου αποσύρθηκε από τη Νομική Υπηρεσία η αίτηση για έκδοσή του στη Ρωσία και διατάχθηκε η άμεση απελευθέρωσή του. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αμέσως μετά την άμεση απελευθέρωσή του από το Δικαστήριο, στη βάση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης που εξέδωσε ο Αν. Διευθυντής Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ο κος Nekrasov επανασυνελήφθη απλώς και μόνο για να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και να αναμένει την πτήση του για Λιθουανία, ενώ δεν υπήρχε ούτε νομικός ούτε και πραγματικός λόγος για την έκδοση των εν λόγω διαταγμάτων, αφού ο ίδιος είχε εγγράφως εκφράσει την θέλησή του να μεταβεί στη Λιθουανία.

Η ΚΙΣΑ και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, που στήριξαν από την αρχή την προσπάθεια του κ. Nerkrasov και όλων των διεθνών οργανισμών που τον στηρίζουν, εκφράζουν την ευαρέσκεια τους για τη θετική κατάληξη της υπόθεσης του κ. Nekrasov και την επίτευξη του επιδιωκόμενου από την αρχή αποτελέσματος ώστε να μην εκδοθεί στη Ρωσία και να μεταβεί στη Λιθουανία για εξέταση του αιτήματός του για άσυλο. Με εξαίρεση τη φυλάκισή του και την έκδοση των διαταγμάτων κράτησης και απέλασης εναντίον του, είναι θετικό ότι το κράτος λειτούργησε σύννομα και σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις στα θέματα ασύλου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μακριά από πολιτικές πιέσεις και άλλες σκοπιμότητες έναντι των Ρωσικών Αρχών οι οποίες διώκουν πολιτικά τον Ρώσο δημοσιογράφο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την επαγγελματική δράση του.

– ΚΙΣA – Kίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό

– Ένωση Συντακτών Κύπρου

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!