ga('send', 'pageview');

Hunger_Strike_Day_51_Water_Strike_Day_3

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι έληξε χθες Δευτέρα, 30 Ιουνίου, η απεργία πείνας των αναγνωρισμένων προσφύγων, , στο χώρο δίπλα από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commission for Refugees – UNHCR) στην Κύπρο.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου και διήρκεσε 29 ολόκληρες μέρες, ενώ στο ενδιάμεσο οι απεργοί πείνας σταμάτησαν να παίρνουν οποιαδήποτε υγρά για 4 μέρες. Η απεργία πείνας τερματίστηκε μόλις οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έλαβαν γραπτώς τις θετικές απαντήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στις αιτήσεις που είχαν υποβάλει για απόκτηση της Κυπριακής υπηκοότητας, καθώς πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις που προνοεί η νομοθεσία. Η ΚΙΣΑ κρίνει ως ιδιαίτερα θετική την επαναξιολόγηση της αρνητικής απόφασης που είχε λάβει πριν από δύο εβδομάδες η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), κα Άννυ Σιακαλλή, ενώ παράλληλα συγχαίρει τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικο, και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, για τη θετική και ιδιαίτερα σημαντική αυτή απόφαση. [ 1 ]

Με την ευκαιρία αυτή, η ΚΙΣΑ ευχαριστεί όλα τα οργανωμένα σύνολα και μεμονωμένα άτομα που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 9 μηνών συμμετείχαν ή / και στήριξαν τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αναγνωρισμένων προσφύγων, επιδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση τους.

Τέλος, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αναγνωρισμένων προσφύγων καταδεικνύει το γεγονός ότι τα άτομα με διεθνή προστασία που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο μπορούν να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν τα δικαιώματα τους μέσα από την αυτό-οργάνωση, τη μεθοδευμένη και συντονισμένη κινητοποίηση τους.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Σημειώσεις προς συντάκτες:

[1] Υπενθυμίζεται ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες βρίσκονταν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2013, ζητώντας την άμεση εξέταση των αιτήσεων τους για παραχώρηση της Κυπριακής υπηκοότητας και του καθεστώτος των επί μακρός διαμενόντων, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια διαμονής στην Κύπρο και ενώ πληρούσαν όλα τα κριτήρια που προνοεί η κυπριακή νομοθεσία.

Λόγω του ότι δεν έλαβαν οποιαδήποτε απάντηση από τις αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα από το ΤΑΠΜ, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, κατήλθαν σε απεργία πείνας μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών για 52 ολόκληρες μέρες, ενώ και τότε κατά τις τελευταίες 4 μέρες είχαν σταματήσει να παίρνουν οποιαδήποτε υγρά. Μετά από παρέμβαση της Αντιπροσωπείας της UNHCR στην Κύπρο, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση με τους απεργούς πείνας, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Κύπρο. Μάλιστα, ο Υπουργός Εσωτερικών έδειξε κατανόηση στα δίκαια αιτήματα τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστούν άμεσα οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει. Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν βάσιμους λόγους να προσδοκούν σε μία θετική απόφαση για τα αιτήματα τους. Στη βάση των πιο πάνω εξελίξεων, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αποφάσισαν να λύσουν προσωρινά την απεργία πείνας που πραγματοποιούσαν για σχεδόν δύο ολόκληρους μήνες. Όπως οι ίδιοι όμως έκαναν σαφές τότε, σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δεν τηρούσαν τις δεσμεύσεις τους, τότε θα κατέρχονταν σε ακόμη πιο δυναμικά μέτρα κινητοποιήσεων.

 Αφού πέρασαν 5 μήνες χωρίς να λάβουν οποιαδήποτε απάντηση από το ΤΑΠΜ, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αποφάσισαν να κατέλθουν σε νέα απεργία πείνας, αυτή τη φορά μπροστά από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της UNHCR στην Κύπρο, ζητώντας είτε την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας ή τη μετεγκατάσταση τους σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Στις 5 Ιουνίου, η Διευθύντρια του ΤΑΠΜ απέρριψε τις αιτήσεις των απεργών πείνας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τους ισχυρισμούς ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες «δεν έχουν δεσμούς που να τους συνδέουν με τη χώρα», ενώ παράλληλα «δεν έχουν την πρόθεση να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού όπως δηλώσανε, εάν αποκτήσουν την κυπριακή υπηκοότητα θα μεταβούν στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας».

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στην πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, στις 19 Ιουνίου, ο Υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα επαναξιολογήσει την απόφαση της Διευθύντριας του ΤΑΠΜ και θα λάβει σοβαρά υπόψη του την ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. :16.06.2014 (updated) – Recognized refugees demand access to their rights! Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες απαιτούν πρόσβαση στα δικαιώματα τους!

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!