ga('send', 'pageview');

xasikos
Άρθρο Φιλελεύθερου, Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 9:19 πμ

Για διορισμό με πλήρη απασχόληση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων
Αλλάζουν το νόμο για να χωράνε όλοι

Λευκωσία: Αντί να αλλάξουν τα μέλη που κακώς διόρισαν όπως διαφάνηκε, καθώς δεν κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα και πείρα, αλλάζουν το νόμο για να χωράνε όλοι. Ο λόγος για την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, η οποία βρέθηκε χθες κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Αιτία αποτέλεσαν οι καταγγελίες που φέρουν τα  δύο από τα τρία έμμισθα μέλη που διόρισε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη να μην κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα. Καταγγελίες που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε στη Βουλή η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου. Από την άλλη, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, αφού ανέλαβε την ευθύνη για τους επίμαχους διορισμούς, τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης της νομοθεσίας για απάλειψη, όπως είπε, «των αυστηρών προσόντων που απαιτούνται».

Ειδικότερα, η Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων εξετάζει τις  προσφυγές αιτητών ασύλου, οι αιτήσεις των οποίων απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ασύλου και από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, τότε ο αλλοδαπός έχει δικαίωμα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε στις 30/7/2014 ως πρόεδρο της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων τον Χριστόδουλο Τσιέλεπο, ο οποίος παλαιότερα διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού και ως μέλη τους Γιάννη Κοφτερό και Ανδρέα Ταλιαδώρο. Οι τρεις τους διορίστηκαν για πέντε χρόνια  (1/8/2014 έως 31/7/2019) με τις ακαθάριστες απολαβές τους να υπερβαίνουν τις €5.000 το μήνα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, που ενέγραψε το θέμα προς εξέταση, υποστήριξε ότι οι Χριστόδουλος Τσιέλεπος και Ανδρέας Ταλιαδώρος δεν κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Για τον μεν πρώτο, ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι ναι μεν είναι δικηγόρος αλλά ουδέποτε ασχολήθηκε με θέματα ασύλου και προσφύγων. Συνεπώς, δεν έχει καθόλου πείρα στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε. Όσο για τον Ανδρέα Ταλιαδώρο, γνωστός για την υποψηφιότητά που υπέβαλε πέρυσι για πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κατήγγειλε ότι δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Όπως είπε, δεν διαθέτει τα προσόντα ούτε και την πείρα που απαιτεί ο νόμος. Μάλιστα, προς απόδειξη των όσων ανέφερε, ο κ. Βαρνάβα ανέγνωσε στην Επιτροπή τα προσόντα του  Ανδρέα Ταλιαδώρου, όπως αυτά κατατέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν τον διορισμό του: «Είναι κάτοχος πτυχίου Καλών Τεχνών και μεταπτυχιακού στην Ιστορία της Τέχνης από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλορεντίας. Κατέχει, επίσης, δίπλωμα στις Διεθνείς Σχέσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Πανεπιστήμιο του Redding, καθώς επίσης και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Διορίστηκε πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και ασχολήθηκε ενεργά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διακίνηση προσφύγων».

Ο κ. Βαρνάβα ανέφερε ότι χρίζει διευκρίνησης η επισήμανση ότι ο κ. Ταλιαδώρος «ασχολήθηκε ενεργά με τη διακίνηση προσφύγων».

Χάσικος: Έκρινα εν τη σοφία μου…

Ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος υπεραμύνθηκε των δύο διορισμών, λέγοντας ότι «έκρινα εν τη σοφία μου ότι είναι άξιοι και ικανοί». Είπε επίσης ότι οι διορισμοί γίνονται από την εκτελεστική εξουσία και εάν είναι παράτυποι ή παράνομοι θα αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι η Βουλή. «Αν περιοριστούμε στο τι ακριβώς λέγει ο νόμος, δεν θα μπορέσουμε να διορίσουμε κανένα», δήλωσε ο κ. Χάσικος και δεσμεύτηκε να στείλει στη Βουλή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τροποποίηση της νομοθεσίας.

Η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου ανέφερε ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα που παρουσιάζεται με τα προσόντα όσων διορίζονται στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων και εξέφρασε τις έντονες αμφιβολίες της κατά πόσο η Νομική Υπηρεσία θα μπορέσει να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο, σε περίπτωση προσφυγής, ότι τα μέλη της Αρχής κατέχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα και πείρα για να εγκρίνουν ή και να απορρίπτουν αποφάσεις για παραχώρηση ασύλου.  Όπως είπε η κα. Ζαννέτου, μέχρι στιγμής δεν καταχωρήθηκε καμία προσφυγή, ωστόσο ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκκρεμούν για εκδίκαση 14 προσφυγές για τα προσόντα των προηγούμενων μελών της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων, όπου τα δύο από τα τρία μέλη επαναδιορίστηκαν (Τσιέλεπος και Κοφτερός). Σε περίπτωση επιτυχίας των προσφυγών, τότε θα ακυρωθούν όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη διάρκεια της θητείας τους.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/240564/allazoun-to-nomo-gia-na-chorane-oloi#sthash.OMht9ZrU.dpuf

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!