ga('send', 'pageview');

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

 18 Δεκεμβρίου 2014

 Αίτημα απάτριδων ατόμων Κουρδικής καταγωγής από την Συρία (Ajanib) για άμεση εξέταση των αιτήσεών μας για διεθνή προστασία  και αναγνώριση του καθεστώτος αναγνωρισμένων προσφύγων

 Είμαστε μια ομάδα απάτριδων ατόμων Κουρδικής καταγωγής από την Συρία (Ajanib) και εδώ και δύο σχεδόν μήνες διαμένουμε σε αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούμε για το γεγονός ότι περιμένουμε περισσότερο από 7 χρόνια την εξέταση των αιτήσεών μας για διεθνή προστασία. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε την Συρία πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος λόγω των σοβαρών διακρίσεων και διώξεων που αντιμετωπίζουμε εκεί – τόσο λόγω της στάσης μας απέναντι στο καθεστώς της Συρίας για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού, όσο και ως άτομα των οποίων το καθεστώς της Συρίας μας στερεί ακόμη και το βασικό δικαίωμα της υπηκοότητας – και τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται στα δικαιώματα και τις ζωές μας. Η δυνατότητα επιστροφής μας έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο και η αναγκαιότητα προστασίας μας είναι ακόμα πιο επιτακτική μετά την έναρξη του πολέμου στην Συρία.

 Τα φιλικά και συγγενικά μας πρόσωπα που έφυγαν μαζί μας κάτω από τις ίδιες συνθήκες και ζήτησαν προστασία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, τους έχει παραχωρηθεί στέγη και έχουν ενταχθεί σε εντατικά προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας της χώρας υποδοχής και επαγγελματικής κατάρτισης εκεί. Μάλιστα, τα περισσότερα άτομα από αυτά έχουν ήδη αποκτήσει την υπηκοότητα της χώρας που τους έχει παραχωρήσει το προσφυγικό καθεστώς, έχουν ξαναφτιάξει τη ζωή τους και βλέπουν θετικά το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους.

 Δυστυχώς, οι συνθήκες που βιώνουμε εμείς  που έχουμε ζητήσει προστασία στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετικές. Οι αιτήσεις μας παραμένουν ανεξέταστες για πολλά χρόνια. Άλλα άτομα από την Συρία που έχουν υποβάλει αιτήσεις ασύλου στην Κύπρο και οι αιτήσεις τους εξετάστηκαν, έπειτα από χρόνια αναμονής, αντί να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες, όπως δικαιωματικά θα έπρεπε και όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες, τους παραχωρήθηκε τελικά καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Το καθεστώς αυτό δεν τους επιτρέπει την οικογενειακή επανένωση. Επίσης, δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να αποκτήσουν έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο (αντίστοιχο αυτού που δίνεται στα άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες) για να μπορούν να ταξιδέψουν, παρά την επιτακτική ανάγκη για τέτοιο, αφού ως απάτριδες δεν έχουν στην κατοχή τους κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο. Τέλος, η οικονομική κρίση και η πολύ κακή κατάσταση της αγοράς εργασίας από τη μια, η εχθρότητα, ο θεσμικός ρατσισμός που βιώνουν καθημερινά και η έλλειψη αποτελεσματικών προγραμμάτων ένταξης από την άλλη, μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση και την απόγνωση.

 Όπως έχουμε ενημερωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη την στις 20.11.2014  στην Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα των διασωθέντων προσφύγων από την Συρία που διαμένουν στην Κοκκινοτριμιθιά, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι σε περίπτωση που τα άτομα αυτά υποβάλουν αίτημα για προστασία, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε εξέταση των αιτήσεών τους κατά προτεραιότητα και θα αντιμετωπίσει με κατανόηση το αίτημά τους για αναγνώριση του προσφυγικού καθεστώτος αντί συμπληρωματικής προστασίας. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι στην πράξη οι υποσχέσεις αυτές δεν αντανακλούνται στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αυτές τις μέρες σε σχέση με τις αιτήσεις μας για άσυλο. Αντίθετα, δεν έχει παραχωρηθεί το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα σε οποιοδήποτε από τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν έκτοτε. Σε όλα ανεξαιρέτως τα άτομα των οποίων οι αιτήσεις εξετάστηκαν, έχει δοθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας.

 Το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας είναι για μας, ως απάτριδες, εντελώς απαράδεκτο, αφού:

  1. Δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα απάτριδα άτομα.
  2. Συγκρούεται με τη σύσταση της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες.
  3. Δεν μας παρέχει τη δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές μας και ούτε καν τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε, αφού δεν διασφαλίζει έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε για οικογενειακούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.
  4. Είναι σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, τα οποία παραχωρούν σε όλα τα απάτριδα άτομα Κουρδικής καταγωγής από την Συρία καθεστώς ανεγνωρισμένου πρόσφυγα
  5. Το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας στην ουσία μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε την Κύπρο παράτυπα για να μεταβούμε σε άλλη χώρα της ΕΕ να ζητήσουμε προστασία.

Πιστεύουμε ότι η άμεση εξέταση των αιτήσεών μας και η αναγνώρισή μας ως πρόσφυγες θα αποτελούσε επίσης σοβαρή ένδειξη σε σχέση με τη συνέπεια του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα ήταν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τις και τους πρόσφυγες από την Συρία που έχουν διασωθεί και λόγω ανησυχιών για την έκβαση των αιτήσεών τους δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα αίτημα για άσυλο.

 Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία μας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις μας και να αναγνωριστούμε ως πρόσφυγες.

 Οι υπό διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πρόσφυγες

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!