ga('send', 'pageview');

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στις 15 Μαΐου 2020, η διοίκηση της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έστειλε βίαια 100 Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, στη Μερσίνα της Τουρκίας. Μεταφέρθηκαν στο Κίλις, κοντά στα σύνορα της Συρίας, όπου βρίσκονται τώρα. Οι περισσότεροι από τους 100 Σύρους πρόσφυγες -56- είναι παιδιά, ενώ η πλειονότητα είναι γυναίκες και κορίτσια.

Στις 24 Απριλίου 2020, η ΤΔΒΚ είχε ήδη στείλει βίαια 75 Σύρους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων παιδιών, στη Μερσίνα της Τουρκίας, από όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στην επαρχία Καραμανμαράς. Και οι 175 Σύροι πρόσφυγες έχουν εκφράσει την πρόθεση να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να βρουν προστασία σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Σύροι που στάληκαν βίαια στην Τουρκία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο περαιτέρω επαναπροώθησής τους στη Συρία.

Αυτή η ομάδα 175 προσφύγων έφτασε με πλοιάριο στις 20 Μαρτίου και σπρώχθηκε πίσω στη θάλασσα από την Ακτοφυλακή της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς το πλοιάριο πλησίαζε στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακή Δημοκρατίας. Πολλοί από αυτούς τους πρόσφυγες προσπαθούσαν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πλοίο πήγε βόρεια, αναποδογυρίστηκε και οι πρόσφυγες διασώθηκαν από την «Τουρκοκυπριακή Δοίκηση», η οποία έχει αποκλειστικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα του νησιού. Οι πρόσφυγες στεγάστηκαν σε συγκρότημα διαμερισμάτων για περίοδο καραντίνας 14 ημερών λόγω της πανδημίας Covid-19. Στο τέλος της περιόδου καραντίνας, συνέχισαν να κρατούνται – αυτή τη φορά αυθαίρετα, κατά παράβαση του νόμου της «Τουρκοκυπριακής Διοίκησης» που επιτρέπει την κράτηση παράτυπων μεταναστών για οκτώ ημέρες, παρατεινόμενης μόνο με δικαστική απόφαση.

Εμείς, οι οι πιο κάτω υπογράφουσες οργανώσεις, καταδικάζουμε την εκδίωξη του πλοιαρίου από τα κυπριακά ύδατα από την Κυβέρνηση της Κύπρου, κάτι πουο ισοδυναμεί με επαναπροώθηση κατά παράβαση της απαγόρευσης μη επαναπροώθησης όπως ορίζεται στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και στο Δίκαιο της ΕΕ για το άσυλο, και παραβιάζει το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Εμείς, οι οι πιο κάτω υπογράφουσες οργανώσεις, καταδικάζουμε επίσης την επιστροφή των 175 προσφύγων στην Τουρκία και την αυθαίρετη κράτηση αυτών των ατόμων από την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση». Αυτές οι πράξεις επίσης παραβιάζουν  τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 και το Άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η κράτηση ανηλίκων παραβιάζει επίσης τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ιδίως τα Άρθρα 9, 10, 22 και 37 για την κράτηση παιδιών, το δικαίωμα επανένωσης με μέλη της οικογένειας και το δικαίωμα κάθε παιδιού να είναι και με τους δύο γονείς.  Τα κράτη υποχρεούνται να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα σε ασυνόδευτα παιδιά. Στις 13Απριλίου, η UNICEF δήλωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλουν μορατόριουμ στην κράτηση παιδιών και να απελευθερώσουν επειγόντως παιδιά όπου είναι δυνατές εναλλακτικές λύσεις, λόγω των αυξημένων κινδύνων εξαιτίας του Covid-19 κατά την κράτηση.

Συστάσεις

Καλούμε την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση» και την Τουρκία όπως:

  1. Σεβαστούν την αρχή της μη επαναπροώθησης και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τερματίζοντας την αναγκαστική επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία ή /και στη Συρία.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως:

  1. Συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της για σεβασμό του δικαιώματος ασύλου και της αρχής της μη επαναπροώθησης και την  παροχή βοήθειας σε σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
  2. Συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την «Τουρκοκυπριακή Διοίκηση» με σκοπό να επιτρέψει στους αιτούντες άσυλο πρόσβαση σε έδαφος υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υποβάλουν αίτηση ασύλου και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.
  3. Τερματίσει την αναστολή πρόσβασης στο άσυλο σε όσους φτάνουν διά θαλάσσης στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πρόσχημα την πανδημία Covid-19.

Υπογράφουσες Οργανώσεις:

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!