ga('send', 'pageview');

hands 2

Στις 11 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας της ΚΙΣΑ και του αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Ζαχαρία Χρυσοστόμου, στα πλαίσια συνεργασίας για υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος καταπολέμησης της ρητορικής μίσους (hate speech), με πρωτοβουλία του ίδιου του αρχηγού της Αστυνομίας.

Στη συνάντηση τέθηκε η ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια διαμόρφωσης μιας εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ της Αστυνομίας και της ΚΙΣΑ, στη βάση του σεβασμού της αποστολής και δράσης της οργάνωσης στην κοινωνία και την προάσπιση των ανθρωπίνων  δικαιωμάτων. Ο αρχηγός της Αστυνομίας δήλωσε ότι «ο ρόλος της ΚΙΣΑ, και άλλων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, να ασκεί κριτική εκεί όπου χρειάζεται είναι και κατανοητός και ευπρόσδεκτος» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κακόπιστη κριτική εφόσον όλες οι κριτικές είναι αναγκαίες και ωφέλιμες»’. Επίσης χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «και οι δύο μας (ΚΙΣΑ και Αστυνομία) έχουμε μια κοινωνική αποστολή και γι’ αυτό είμαστε εδώ να υπηρετήσουμε τον κόσμο και όχι για να εξυπηρετηθούμε»’.

Η ΚΙΣΑ, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση και την προσέγγιση του αρχηγού της Αστυνομίας, συμφώνησε ότι η βελτίωση των  σχέσεων της Αστυνομίας με τις ΜΚΟ θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη και προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Στη συνέχεια η ΚΙΣΑ έθεσε την ανάγκη συζήτησης σε βάθος των πιο κάτω θεμάτων:

  • Βελτίωση της αντιμετώπισης των μεταναστών από πλευράς της Αστυνομίας.
  • Καταπολέμηση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των μεταναστών και προσφύγων.
  • Μεταχείριση κρατουμένων, περιλαμβανομένης και της πρόσβασής τους στα δικαιώματα που πηγάζουν από την Οδηγία για τις Επιστροφή Άτυπων Μεταναστών καθώς και την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΜΚΟ στους κρατούμενους.
  • Βελτίωση του συστήματος διερεύνησης καταγγελιών για κακομεταχείριση μεταναστών ώστε τέτοια φαινόμενα να μπορούν να τεκμηριώνονται αποτελεσματικά και οι ενεχόμενοι αστυνομικοί να υπόκεινται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Πρόσθετα με την ανταλλαγή απόψεων για τα πιο πάνω θέματα, η συνάντηση κατέληξε στα πιο κάτω:

  • Ο αρχηγός της Αστυνομίας εξέφρασε την ετοιμότητα για άμεση επικοινωνία με την ΚΙΣΑ όταν αυτό κρίνεται σκόπιμο για άμεση επίλυση προβλημάτων.
  • Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπής η οποία να ασχοληθεί με τα πιο πάνω θέματα με σκοπό την επεξεργασία εισηγήσεων που θα υποβάλλονται στον αρχηγό Αστυνομίας για ενημέρωση και λήψη μέτρων βελτίωσης της κατάστασης.
  • Τέλος, η ΚΙΣΑ ανταποκρίθηκε θετικά στην εισήγηση του αρχηγού της Αστυνομίας για συνεργασία με την Αστυνομική Ακαδημία ώστε η ΚΙΣΑ να μπορεί να ενημερώνει τους εκπαιδευόμενους αστυνομικούς όχι μόνο για το ρόλο και τη δράση της αλλά και για τους τομείς της αποστολής της.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

*Σημειώνεται ότι αναφορικά με τη συνάντηση εκδόθηκε και  δελτίο Τύπου από πλευράς Αστυνομίας

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!