ga('send', 'pageview');

Στις 17 Νοεμβρίου 2016, η ΚΙΣΑ πραγματοποίησε δημόσια συζήτηση με τίτλο «Συζήτηση για τα έγκλημα μίσους στην Κύπρο» στο Σπίτι της Συνεργασίας. Η συζήτηση διεξήχθη με σκοπό την ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στις δύο κοινότητες σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους στην Κύπρο και για να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου που χρηματοδοτείται από την ΕΕ «Μαζί! η καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους».

Πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες μιας ταχείας αύξησης των εγκλημάτων μίσους σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εκείνες τις κοινωνίες όπου υπάρχει μια άνοδος του εθνικισμού και του σοβινισμού. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός καλλιεργούν και προάγουν τον ρατσισμό και ως εκ τούτου οδηγούν σε εγκλήματα μίσους. Τέτοια εγκλήματα προκαλούνται από το μίσος εναντίον ενός προσώπου ή περιουσίας με κίνητρο την προκατάληψη ενός κατά της φυλής, θρησκείας, αναπηρίας, εθνοτικής καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Στην Κύπρο, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, παρατηρούμε την άνοδο του εθνικισμού – σοβινισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων από ελληνοκυπριακούς εθνικιστές δεν μπορούν να θεωρηθούν καθόλου ως μεμονομένες πράξεις, καθώς σχετίζονται άμεσα με την άνοδο του ελληνοκυπριακού εθνικισμού και την έντονη κινητοποίηση των δεξιών / νεοναζιστικών δυνάμεων. Παρόμοια ατμόσφαιρα κυριαρχεί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επίσης, αποδεικνύοντας ότι οι εθνικιστές σε όλο το νησί έχουν κοινά αντανακλαστικά όποτε υπάρχει προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανυπολόγιστες συνέπειες των εγκλημάτων μίσους, τόσο για τα θύματα όσο και για την κοινωνία στο σύνολό της, η εκδήλωση επικεντρώθηκε τόσο στην άνοδο του εθνικισμού – ρατσισμό και στη σύνδεσή τους με την αύξηση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και σε τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων. Επιπλέον, η  Αντριάνα Κόσσιβα από την KISA παρουσίασε στο κοινό τα αποτελέσματα του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ σχεδίου «Μαζί! καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους».

Το έργο «Μαζί! καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους» είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την Διεύθυνση Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Προγράμματος Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας.

Το έργο υλοποιείται από την SOS Racism Gipuzkoa (Ισπανία – συντονιστής), σε συνεργασία με τις ακόλουθες ΜΚΟ εταίρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα: SOS Racisme Catalunya (Ισπανία), KISA – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (Κύπρος), Organization for Aid to Refugees (Τσεχική Δημοκρατία) και Lunaria, CGIL – Department of Immigration and Social Policy and University of Roma Tre (Ιταλία). Στόχος του έργου είναι να βελτιώσει τις ικανότητες των φορέων επιβολής του νόμου και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να καταστήσουν το έγκλημα μίσους ορατό στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Πράξη  η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!