ga('send', 'pageview');

Ο κ. Λοττίδης εδώ και δύο βδομάδες έχει μετατρέψει την εφημερίδα Καθημερινή, της οποίας είναι συνιδιοκτήτης και κατά νόμο υπεύθυνος, σε προσωπικό εφαλτήριο κατασυκοφάντησης και δυσφήμησης της ΚΙΣΑ και των στελεχών της, μιας από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Η επίθεση ξεκίνησε μετά από έντονη κριτική που άσκησε η ΚΙΣΑ σε συζήτηση όπου είχε προσκληθεί στη  Βουλή για την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να βαφτίσει την ευνοιοκρατικά διορισθείσα Επίτροπο Διοίκησης, η οποία ως γνωστό είναι η σύζυγος του, σε «ανεξάρτητο» εμπειρογνώμονα για την εμπορία προσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17/09/2018,  ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ εξέφρασε  σε συζήτηση στη Βουλή την έντονη αντίθεση της ΚΙΣΑ με την ανάθεση της προβλεπόμενης από το νόμο εξωτερικής αξιολόγησης του Σχεδίου Δράσης Κατά της Εμπορίας Προσώπων από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, στην Επίτροπο Διοίκησης, για δύο σοβαρούς λόγους: «πρώτον, η Επίτροπος εξετάζει παράπονα κατά του κράτους και υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, να είναι ταυτόχρονα ο αξιολογητής του προγράμματος που θα εξετάζει παράπονα και  δεύτερον, – και το λέω με θλίψη – ο θεσμός της Επιτρόπου Διοίκησης  είναι στον αναπνευστήρα. Αμφισβητούμε και τις ικανότητες και την πολιτική βούληση του Γραφείου της Επιτρόπου Διοίκησης  να κάνει ανεξάρτητη αξιολόγηση οποιασδήποτε κρατικής υπηρεσίας.»

Την επομένη (18/09) ο κ. Λοττίδης καταχρώμενος την εξουσία που του παρέχει η κατοχή Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης επιτέθηκε με ψέματα, συκοφαντίες και λασπολογία σε μια από τις πλέον μάχιμες και καταξιωμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του τόπου, κάνοντας λόγο για «πλούσια ΜΚΟ» με ύποπτες πηγές χρηματοδότησης την οποία «έχει καπαρώσει» ζευγάρι εισπράττοντας «ουκ ολίγα ποσά ως μισθούς και άλλα ωφελήματα».

Η επίθεση αυτή συνεχίστηκε με άρθρο του στις 24/09 με ένα καθόλα ατεκμηρίωτο και συκοφαντικό περιεχόμενο, στο οποίο λίγο πολύ αναμασούσε παλαιότερα συνθήματα γνωστών ακροδεξιών και εθνικιστικών κύκλων. Το άρθρο προβαίνει σε ανυπόστατους συνειρμούς με ad hominem επίθεση στην οργάνωση και στελέχη της, ακόμα και συγγενικά πρόσωπα των στελεχών της. Έναυσμα για τη νέα έξαρση της επίθεσης Λοττίδη ήταν η ανακοίνωση της ΚΙΣΑ, ημερομηνίας 21/09, η οποία ασκούσε κριτική τόσο στην κυβέρνηση για την πρόσφατη καταφυγή της κυβέρνησης σε ρατσιστικά αφηγήματα περί «ανάγκης προστασίας του κοινωνικού ιστού» και «του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου», όσο και σε αρθρογραφία μεταξύ άλλων και στην εφημερίδα του η οποία, κατά την άποψη μας, αποσκοπούσε στην προετοιμασία της κοινής γνώμης υπέρ των εν λόγω δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι επιθέσεις του κ. Λοττίδη μέσα από την εφημερίδα του είναι εκδικητικές και δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, τη νομοθεσία και τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τη λειτουργία των ΜΜΕ. Η ΚΙΣΑ θεωρεί πως η συμπεριφορά της εφημερίδας εγείρει ερωτηματικά αφού έχει ως στόχο την κατασυκοφάντηση χωρίς κανένα απολύτως δεδομένο, με στόχο τη δημιουργία αίσθησης ενοχής της οργάνωσης.  Τέτοιες συμπεριφορές είναι βούτυρο στο ψωμί του ΕΛΑΜ και άλλων νεοναζιστικών και εθνικιστικών κύκλων που κατηγορούν με λασπολογία για να ακυρώνουν τη δράση οργανώσεων για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τόπο.

Όσον αφορά τα υπονοούμενα για τα οικονομικά της  ΚΙΣΑ, ο κ. Λοττίδης θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πιο προσεκτικός. H ΚΙΣΑ έχει από την ίδρυση της ελεγμένους λογαριασμούς παρά το ότι δεν είχε υποχρέωση για πολλά χρόνια με βάση τη Νομοθεσία. Επίσης, όλα τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η ΚΙΣΑ ελέγχονται από τους χρηματοδότες τους, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οικονομικές εκθέσεις της ΚΙΣΑ ετοιμάζονταν από ανεξάρτητους ελεγκτές ανά διετία και ως εκ τούτου οι οικονομικές εκθέσεις για το 2016 / 2017 θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Με το νέο οικονομικό έτος οι οικονομικές εκθέσεις θα ετοιμάζονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα και με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο κος Λοττίδης και η εφημερίδα του λειτουργεί στα πλαίσια μιας νομοθεσίας και ενός κώδικα δεοντολογίας την οποία οφείλει να σέβεται. Εάν έχει τεκμήρια για αυτά που λέει, και εμείς ξέρουμε καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο ότι τέτοια τεκμήρια δεν μπορούν να υπάρχουν γιατί απλά είναι ανυπόστατες και κακόβουλες κατηγορίες, να τα καταθέσει/καταγγείλει, διαφορετικά ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί καθήκον της να προστατεύσει τη δράση και τα στελέχη της από τέτοιου είδους ανοίκειες επιθέσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα προέρχονταν από ακροδεξιούς και εθνικιστικούς  κύκλους. Η ανοιχτή προσέγγιση και καλόπιστη συνεργασία της οργάνωσης αλλά και η μη απάντηση σε λασπολογίες φαίνεται να έχει εκληφθεί ως αδυναμία. Ως εκ τούτου, η ΚΙΣΑ θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για προστασία των στελεχών της και ολόκληρης της οργάνωσης ξεκινώντας με καταγγελία στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, και άσκηση αγωγής κατά της εφημερίδας και του κ. Λοττίδη προσωπικά για λίβελο.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!