ga('send', 'pageview');

Στις  07 Ιανουαρίου το Επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε για πρώτη φορά πολίτιδα για ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, η κα. Α. Μ. αποτεινόμενη σε  γονέα τον χαρακτήρισε «ανόητο» γιατί υιοθέτησε  παιδιά από την Ασία τα οποία είναι «βλάκες», όπως η ίδια ισχυρίστηκε.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί  ότι η απόφαση αυτή αποτελεί αναμφίβολα σημαντική και  θετική εξέλιξη στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση και εξάλειψη της ξενοφοβίας, του ρατσιστικού λόγου, της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους. Φαινόμενα εντελώς απαράδεκτα και επικίνδυνα, τα οποία όμως λαμβάνουν  ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τόσον η Αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία ανταποκρίθηκαν θετικά στη καταγγελία της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, μετά από καταγγελία πολίτη.

Χαιρετίζουμε την καίρια παρέμβαση της  Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού που εμφανώς επηρέασε και την αντίδραση των διωκτικών και εισαγγελικών αρχών. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η ανάδειξη του θεσμού αυτού ως ένα από τους κορυφαίους θεσμούς  προάσπισης και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει ταυτόχρονα τις ανησυχίες της ως προς το γεγονός ότι η ίδια συντεταγμένη και με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο αντιμετώπιση, δεν παρατηρήθηκε σε άλλες υποθέσεις και καταγγελίες παρόμοιας φύσης, της ίδιας της ΚΙΣΑ ή άλλων θυμάτων. Η ΚΙΣΑ εκτιμά ότι η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι θεσμοί  απονομής της δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι άσχετη με το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών που στοχοποιήθηκαν είναι Κύπριοι, και η υπόθεση αφορούσε παιδιά, τα οποία είναι πολύ πιο ευάλωτα σε τέτοιες καταστάσεις και άρα πρέπει να τυγχάνουν αυξημένης προστασίας.  

Από την εμπειρία της ΚΙΣΑ μέχρι σήμερα και τις καταγγελίες που έχει υποβάλει για παρόμοιες υποθέσεις, εκτιμούμε ότι η σημερινή έξαρση αυτών των φαινομένων, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδεχομένως να μην υφίστατο  αν οι διάφοροι θεσμοί απονομής της δικαιοσύνης, και , ιδιαίτερα ο Γενικός Εισαγγελέας,  αντιδρούσαν με την ίδια αποφασιστικότητα σε όλες τις περιπτώσεις ρατσιστικής και ξενοφοβικής ρητορικής και ρητορικής μίσους, ανεξάρτητα από ποιον αυτή προέρχεται και ανεξάρτητα από την εθνοτική καταγωγή ή άλλη διαφορετικότητα των θυμάτων.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι για μια ακόμη φορά, ο κατ΄εξοχήν αρμόδιος εξωδικαστικός μηχανισμός για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων, η Επίτροπος Διοικήσεως έλαμψε δια της απουσίας και σιγής της. Όπως έχει επανειλημμένα καταγγείλει η ΚΙΣΑ, η Επίτροπος έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει την περαιτέρω εξέταση σοβαρών υποθέσεων που υποβάλλονται από την οργάνωση μας  αλλά και άλλες ΜΚΟ, αναφορικά με τις διακρίσεις, το ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο και στη βάση αόριστων δικαιολογιών ή της «διακριτικής [της] ευχέρειας» να μην επιλαμβάνεται παραπόνων που η ίδια κρίνει ότι δεν αξίζουν εξέτασης. Δυστυχώς, η Επίτροπος, η οποία έπρεπε να εργάζεται   για την προάσπιση του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων των πολιτών, υπονομεύει τις κατακτήσεις  των προκατόχων της, παραλύοντας τον θεσμό. 

Στη βάση των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές , περιλαμβανομένου του  Γενικού Εισαγγελέα, την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών νομοθεσιών που ποινικοποιούν τον ρατσιστικό και ξενοφοβικό λόγο και ρητορική μίσους και την αντιμετώπιση  όλων των καταγγελιών  για ξενοφοβικό και ρατσιστικό λόγο, ρητορική και εγκλήματα μίσους με την ίδια αποφασιστικότητα και ευαισθησία που επέδειξαν στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Διοικητικό Συμβούλιο, 10.01.2018

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!