ga('send', 'pageview');

Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δημοσιοποιήσει επιστολή του προς την ΚΙΣΑ[i]  με την οποία δικαιολογεί πλήρως τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές  δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β, αφήνοντάς την ίδια στιγμή αιχμές κατά της οργάνωσής μας. Της επιστολής του Γενικού εισαγγελέα, προηγήθηκε η υποβολή παραπόνου από την ΚΙΣΑ[ii],  ζητώντας να διερευνηθεί κατά πόσον στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα για υποκίνηση μίσους και βίας που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ Κύπρου.[iii]

Στην ουσία, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κατ΄εξοχήν θεσμός προστασίας του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην απαντητική του επιστολή δικαιολογεί τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κατά των «εποίκων» που ζουν στη βόρεια Κύπρο, με το επιχείρημα ότι ο  εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου. Η ΚΙΣΑ ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου ούτε και την υποχρέωση της πολιτείας και  όλων εμάς για καταδίκη αυτού του εγκλήματος με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο. Η ουσία της καταγγελίας μας αφορά τη ρητορική μίσους κατά μίας ομάδα ανθρώπων  που προσδιορίζεται κατά βάση από την τουρκική τους εθνική καταγωγή και τη θρησκεία τους, η οποία πλήττει έτσι ολόκληρο ουσιαστικά τον τουρκικής καταγωγής και μουσουλμανικό πληθυσμό που διαμένει στις μη ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων,  και η οποία συνιστά κατά την άποψή μας  ποινικό αδίκημα.

Περαιτέρω,  στο μοναδικό σημείο της επιστολής του που ο Γενικός Εισαγγελέας ασχολείται με την ουσία της καταγγελίας της ΚΙΣΑ, υιοθετεί ως ορθές τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ο οποίος χαρακτήρισε  την πιο πάνω ομάδα προσώπων, η οποία κατά τον Αρχιεπίσκοπο αποτελείται από 300,000 πρόσωπα, που ενδεχομένως αυτός να είναι ολόκληρος ο πληθυσμός στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές, περιλαμβανομένων των τ/κ ως «Ανατολίτες», «άξεστους», «απολίτιστους» που «γεννοβολούν δώδεκα παιδιά η κάθε οικογένεια», αφού όπως αναφέρει «είναι γεγονός ότι τα στοιχεία που κατά καιρούς έχουν συλλεγεί σε σχέση με  εποίκους αναφέρονται στο ότι κάποιοι προέρχονται από την Ανατολία, είναι χαμηλού μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου και τεκνοποιούν με ανησυχητική συχνότητα».

 Όπως και στην περίπτωση των μισαλλόδοξων δηλώσεων του κ. Νότη Σφακιανάκη[iv] κατά των προσφύγων, της σεξιστικής επίθεσης του κ. Ανδρέα Κυπριανού κατά της κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου[v], και πρόσφατων ομοφοβικών δηλώσεων[vi] και πάλι από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’, ο Γενικός Εισαγγελέας παρέχει πλήρη προστασία και ασυλία στους δράστες ρητορικής μίσους με αποτέλεσμα, τέτοια φαινόμενα να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό. Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών CERD στις πρόσφατες συμπερασματικές παρατηρήσεις για την Κύπρο, εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της για τα εγκλήματα και ρητορική μίσους στη χώρα και ζητά από την ΚΔ την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων για τη δίωξη των δραστών εγκλημάτων μίσους καθώς και την προστασία των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. [vii]

Επιπρόσθετα, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για τις υπόνοιες του Γενικού Εισαγγελέα για δήθεν επιδοκιμασία και υποβάθμιση εγκλημάτων πολέμου από την ΚΙΣΑ, η οποία με γνώμονα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τοποθετείται και ζητά την τιμωρία δραστών εγκλημάτων και ρητορικής μίσους. Αυτές οι υπόνοιες ή/και απειλές  δεν συνιστούν τίποτα άλλο από ακόμη μια προσπάθεια «ποινικοποίησης» της δράσης της ΚΙΣΑ.

Υπενθυμίζουμε στο Γενικό Εισαγγελέα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ιδιαίτερα το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η προστασία από τις διακρίσεις και το ρατσισμό, θα πρέπει να διασφαλίζονται για κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από το καθεστώς του, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή του ή άλλα χαρακτηριστικά σύμφωνα τόσο με το διεθνές όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει παράνομα μέρος της ΚΔ και έχει προβεί σε ουσιαστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν αναιρεί το γεγονός ότι κάθε πρόσωπο στην Κύπρο έχει ανθρώπινα δικαιώματα ή ότι το κράτος οφείλει να προστατεύει από τη ρητορική μίσους το ρατσισμό και τις διακρίσεις κάθε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων, ανεξαρτήτως του καθεστώτος παραμονής τους.

Τέλος, θα θέλαμε να διαμηνύσουμε σε όλους ότι καμία προσπάθεια υποβάθμισης και σπίλωσης του ρόλου της  ΚΙΣΑ στην κοινωνία δεν θα καταφέρει να μας φιμώσει. Η ΚΙΣΑ, από την μέρα της ίδρυσης της μέχρι και σήμερα, παραμένει προσηλωμένη στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, χρώματος και όποιου άλλου διαφορετικού χαρακτηριστικού, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Από τη στιγμή δε που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας αποφάσισε να μην ασκήσει τις εξουσίες του για ποινική δίωξη του Αρχιεπισκόπου, η ΚΙΣΑ είναι, ως εκ της εντολής της και των στόχων της ως οργάνωση κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων,  έτοιμη να αποταθεί η ίδια στη δικαστική εξουσία τόσο κατά του Αρχιεπισκόπου όσο και κατά του κράτους για παράλειψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογής των νόμων του κράτους και των διεθνών του υποχρεώσεων.

[i] Δείτε την στο σύνδεσμο: http://politis.com.cy/editor_images/eisaggeleas.pdf

[ii] Δείτε το στο σύνδεσμο: https://kisa.org.cy/wp-content/uploads/2017/05/let_CoP_Archbishop_170517.pdf

[iii] Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε συνέντευξή του στις 16/5/2017 στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» του ΡΙΚ δήλωσε μεταξύ άλλων: «[…]έχομε πέρα των 300 000 εποίκων, οι οποίοι είναι ανατολίτες, άξεστοι, δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι ούτε μετά από 100 χρόνια και…. Αν μείνουν εδώ, γεννοβολούν και μια δωδεκάδα παιδιά η κάθε οικογένεια, που θα πάμε; ».

[iv] Δείτε το σύνδεσμο: https://goo.gl/sUCTFl

[v] Δείτε το σύνδεσμο: https://goo.gl/P0H2g0

[vi] Δείτε το σύνδεσμο: https://goo.gl/3Uppsk

[vii] Δείτε το σύνδεσμο: https://goo.gl/EqBEzU

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!