ga('send', 'pageview');

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης του Τουρκοκύπριου Hasan Akmergiz. Τα διατάγματα αυτά εκδόθηκαν χωρίς κανένα ίχνος έρευνας του καθεστώτος του, με αποτέλεσμα Κύπριος πολίτης να κρατείται στα κρατητήρια Μεννόγειας για σκοπούς απέλασης ως Τούρκος πολίτης. Τονίζουμε ότι ο Hasan Akmergiz δεν έχει ούτε είχε ουδέποτε οποιαδήποτε σχέση με την Τουρκία, ότι ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως Κύπριος και ότι με βάση τον Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο είναι δικαιούχος της κυπριακής ιθαγένειας. Σημειώνεται  επίσης ότι κατά το στάδιο της ποινικής διαδικασίας, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), έπειτα από έρευνα που διεξήγαν, υπέβαλαν σχετική κοινωνικοοικονομική Έκθεση στο Δικαστήριο, στην οποία αναγνωρίζεται και γίνεται σαφής αναφορά στην τουρκοκυπριακή του καταγωγή.

Τον Αύγουστο του 2018, ο Hasan Akmergiz διήλθε του οδοφράγματος στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, όπως συνήθιζε να πράττει και προηγουμένως, με την επίδειξη ταυτότητας της ΤΔΒΚ, που αποτελεί  το μόνο εγγράφου που έχει στη διάθεσή του, με σκοπό να διευθετήσει τα απαραίτητα για τη διαδικασία απόκτησης Κυπριακής ταυτότητας και διαβατηρίου έγγραφα. Συνελήφθη από την Αστυνομία ως ύποπτος για μικρό-αδικήματα και σε μικρό χρονικό διάστημα κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκισης. Στις 27 Νοεμβρίου 2018, την ίδια μέρα κατά την οποία ο Hasan Akmergiz αφέθηκε ελεύθερος από τις Κεντρικές Φυλακές, μεταφέρθηκε κατευθείαν στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στην Μεννόγεια όπου και παραμένει υπό κράτηση  μέχρι και σήμερα με σκοπό την απέλαση, αφού θεωρείται Τούρκος υπήκοος.

Η μητέρα του Hasan Akmergiz απεβίωσε το 2016 χωρίς να καταφέρει να μεταβεί στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές προκειμένου να αιτηθεί να της εκδοθεί ταυτότητα από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο, δεδομένης της καταγωγής της από Τουρκοκύπριους γονείς είναι Κύπρια. Παρ’ όλα αυτά, τα αδέλφια της, (δηλαδή οι θείοι του Hasan) καθώς και η μητέρα της (δηλαδή η γιαγιά του), έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες έκδοσης Κυπριακής ταυτότητας. Ο παππούς του Hasan ήταν επίσης Κύπριος πολίτης εφόσον γεννήθηκε στην Αμμόχωστο  το 1940 και διέμενε για όλη του τη ζωή στην Κύπρο.

Η ΚΙΣΑ απαιτεί όπως ακυρωθούν πάραυτα τα διατάγματα κράτησης και απέλασης εναντίον του Hasan Akmergiz καθώς και να διευκολυνθεί η πρόσβασή του στις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση της Κυπριακής υπηκοότητας του. Επιπρόσθετα η ΚΙΣΑ απαιτεί τη δημοσιοποίηση πλήρους έρευνας αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους, ενώ ήταν σε γνώση των αρχών η τουρκοκυπριακή καταγωγή του κ. Hasan Akmergiz, αυτός τέθηκε υπό κράτηση για σκοπούς απέλασης στην Τουρκία.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!