ga('send', 'pageview');

index

Σήμερα, 27/04/2015, δυο (2) απάτριδες Κούρδοι της Συρίας (Ατζιανίπ), αποφάσισαν να κατέλθουν εκ νέου σε απεργία πείνας αφού το κράτος συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του παραχωρώντας τους το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προβλεπόμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι, η Κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας σε ομάδα απάτριδων Κούρδων, μεταξύ των οποίων και τα προαναφερθέντα άτομα, οι οποίοι τον Οκτώβρη του 2014 κατήλθαν σε διαμαρτυρία σε αντίσκηνα μπροστά από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από επτάχρονη (7) καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεών τους για άσυλο.

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό θεωρεί απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Εσωτερικών και στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των απεργών πείνας. Η απόφαση του ΥΠΕΣ για μη παραχώρηση του καθεστώτος του αναγνωρισμένου πρόσφυγα κρίνεται ξεκάθαρα ως πολιτική απόφαση, η οποία υπό τις περιστάσεις, συγκρούεται τόσο με το προσφυγικό δίκαιο όσο και με την πρακτική των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, τα οποία παραχωρούν σε απάτριδα άτομα Κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, το καθεστώς του αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Οι απεργοί πείνας, σε ανοικτή επιστολή με ημερομηνία 21 Απριλίου 2015, αναφέρουν ότι «Στην Μεσόγειο δεν πεθαίνουν πρόσφυγες μόνο στην θάλασσα αλλά και στην στεριά, μόνο που ο θάνατος αυτός είναι αργός και σιωπηρός.» ενώ στην συνέχεια δηλώνουν ότι είναι «απαράδεκτο και άδικο που μας δόθηκε επικουρική προστασία αντί καθεστώτος αναγνωρισμένου πρόσφυγα, αφήνοντας μας έτσι να ζούμε χωρίς αξιοπρέπεια και με αίσθημα μόνιμης ανασφάλειας.»

Σημειώνεται ότι, το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας υστερεί σημαντικά σε σχέση με εκείνο του αναγνωρισμένου πρόσφυγά αφού μεταξύ άλλων, υπάρχει η δυνατότητα να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή με υπαρκτό τον κίνδυνο μιας πιθανής επαναπροώθησης, δεν δίνει την δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ενώ στερεί το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση.

 

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

 

Ανοικτή επιστολή απάτριδων Κούρδων προς Υπουργό Εσωτερικών

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!