ga('send', 'pageview');
Παναγιώτης Κλεοβούλου στην είσοδο του οικήματος ΕΑΚ στη Λεμεσό

Γενικό Εισαγγελέα,
κ. Κύριο Κώστα Κληρίδη

Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, κ.
Κύριο Ιωνά Νικολάου

Αρχηγό Αστυνομίας,
Κύριο Ζαχαρία Χρυσοστόμου

Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως
Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων
Κυρία Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη

Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Αξιότιμες Κυρίες/Αξιότιμοι Κύριοι

Με την παρούσα επιθυμούμε να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς και  ενστάσεις μας σχετικά με την ανοχή στην δράσης της πολιτικής οργάνωσης Ε.Α.Κ (Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα) από το κράτος, η οποία θεωρούμε ότι λειτουργεί αντισυνταγματικά,  εκφράζει συστηματικά ρητορική μίσους και προτρέπει τα μέλη της στην άσκηση βίας για την επίτευξη των στόχων της.

Το ΕΑΚ ιδρύθηκε από άτομα που εντάσσονται στο χώρο της άκρας εθνικιστικής Δεξιάς. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης[1], το  ΕΑΚ επιθυμεί να καλύψει το κενό που δημιουργεί η απουσία ενός εθνικιστικού ενόπλου  κινήματος στην Κύπρο. Οι υποστηρικτές του ΕΑΚ θεωρούν εαυτούς συνεχιστές της ΕΟΚΑ Β, και θέτουν ως στόχο τους την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Για τον παραπάνω σκοπό δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε ένοπλο αγώνα. Στοχεύουν σε μια Κύπρο εθνικά ελληνική και ομοιογενή, απαλλαγμένη από Τουρκοκύπριους, τους οποίους είναι πρόθυμοι να εξοντώσουν, και ενταγμένη ως περιφέρεια στο Ελληνικό κράτος, και ως εκ τούτου αντιτίθενται με τον πιο έντονο τρόπο στην ειρηνική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά και ουσιαστικά στην ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η έντονη πεποίθηση της ΚΙΣΑ ότι η εν λόγω οργάνωση εμπίπτει στην έννοια του παράνομου συνδέσμου σύμφωνα με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ΚΙΣΑ, θεωρεί ότι μια σειρά εγκληματικών ενεργειών, που δυστυχώς παρέμειναν αδιερεύνητες ή/και ανεξιχνίαστες από το κράτος, παρά τις καταγγελίες που έγιναν, δυνητικά εμπλέκουν υποστηρικτές της εν λόγω οργάνωσης οι οποίοι ήταν παρόντες  σε κάθε περίπτωση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής :

  • Την επίθεση εναντίον  του Rainbow Festival, τον Νοέμβριο του 2010 στη Λάρνακα, όπου μέλη ακροδεξιών κύκλων, και άτομα που υποστηρίζουν σήμερα το ΕΑΚ, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν συμμετέχοντες του Φεστιβάλ και μαχαίρωσαν και κτύπησαν στη συνέχεια  Τουρκοκύπριους μουσικούς  που επρόκειτο να συμμετάσχει στο φεστιβάλ[2].  Ο κ. Κλεοβούλου, ιδρυτικό στέλεχος αν όχι ο Ιδρυτής και Αρχηγός/Καθοδηγητής του ΕΑΚ, ήταν ένας από τα άτομα αυτά.  
  • Τα έκτροπα που ακολούθησαν έπειτα από μια ειρηνική δικοινοτική εκδήλωση στο γήπεδο της Τσεντίνκα παρά το Λήδρα Πάλας, τον Ιανουάριο του 2017, όπου ομάδα ακροδεξιών ατόμων, σύμφωνα με πληροφορίες μας προερχόμενα και από το ΕΑΚ, με καλυμμένα πρόσωπα, ήρθα αντιμέτωποι με τον κόσμο της εκδήλωσης στο σημείο διέλευσης  του Λήδρα Πάλας, εμποδίζοντας την έξοδό τους από το χώρο και εξυβρίζοντάς τους [3]
  • Την επίθεση στην εκδήλωση με θέμα «Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και μπροστά στη διχοτόμηση» που διοργάνωσε η Αριστερή Κίνηση – Θέλουμε Ομοσπονδία και το Γρανάζι στη Λεμεσό, το Μάιο του 2017, όπου υποστηρικτές του ΕΑΚ με καλυμμένα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα εισήλθαν στο χώρο της εκδήλωσης, διένειμαν φυλλάδια της οργάνωσης και πέταξαν αντικείμενα όπως τούβλα στους παρευρισκόμενους, τραυματίζοντας 2 από αυτούς[4].
  • Την επίθεση με σκοπό τη σωματική βλάβη που δέχτηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ μετά το τέλος εκδήλωσης στη Λεμεσό ενάντια στην ανέγερση μνημείου του Γρίβα, τον Οκτώβριο του 2017. Δράστες της επίθεσης ήταν άτομα νεαρής ηλικίας που πιστεύουμε  ότι ανήκουν στο χώρο του ΕΑΚ[5]

Πριν από λίγες μέρες, η οργάνωση ξεκίνησε να χρησιμοποιεί σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού, και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’, υποστατικό  με σκοπό τη συγκέντρωση των οπαδών της.  Η πρόσοψη του κτιρίου είναι διακοσμημένη με εικόνες, φωτογραφίες και συνθήματα τα οποία σας επισυνάπτουμε στο τέλος της επιστολής και τα οποία θεωρούμε πως παραβιάζουν το Σύνταγμα  και είναι ποινικά κολάσιμα καθώς αμφισβητούν την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ υποκινούν στην άσκηση βίας και εμπίπτουν στην κατηγορία της ρητορικής μίσους. Μερικά από αυτά είναι τα εξής :

  • ‘’Αντιτουρκική Συμμαχία’’. Θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος όρος αποτελεί ρητορική μίσους, καθώς εκφράζει ρατσιστικό μίσος εναντίον της εθνοτικής ομάδας των Τούρκων και των Κυπρίων τουρκικής καταγωγής.
  • ‘’ Φωτιά και τσεκούρι στους προδότες’’. Πρόκειται επίσης για ρητορική μίσους καθώς και για υποκίνηση βίας με σκοπό τη σωματική βλάβη. Με τη συγκεκριμένη φράση, το ΕΑΚ καλεί τα μέλη του να εξολοθρεύσουν τους υποτιθέμενους εσωτερικούς εχθρούς / «προδότες» του Ελληνισμού.
  • ‘’ΕΛΛΑΣ ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΩΣΙΣ’’ και ‘’Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ’’. Σύνθημα που αμφισβητεί ευθέως την Κυπριακή ανεξαρτησία, υπονομεύει το κυπριακό σύνταγμα στο οποίο απαγορεύεται ρητά η ένωση της Κύπρου με οποιοδήποτε άλλο κράτος και προωθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μέλη της οργάνωσης επιθυμούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω πραξικοπήματος, όπως ακριβώς έγινε από την ΕΟΚΑ Β’ και τη χούντα της Ελλάδας το 1974.
  • ‘’Ἡ λευτεριά στούς ὑποδούλους ἀποκτᾶται πάντα μέ τό αἷμα καί ὄχι μέ εἰρηνικές ψευτοφωνές’’. Σύνθημα του Γεώργιου Γρίβα. Καλεί επίσης σε ένοπλο αγώνα, αμφισβητεί το Κυπριακό Σύνταγμα και την ειρηνική  διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων.

Η ΚΙΣΑ επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης και την επίδραση της ρητορικής μίσους που από τα μέλη της προωθείται  στον πολιτικό λόγο και την κοινωνική συνείδηση. Η ΚΙΣΑ τονίζει ότι η ρητορική μίσους, δεν καλύπτεται από το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης σύμφωνα με παγιωμένη νομολογία του ΕΔΑΔ,  ενώ ποινικοποιείται από τον περί της Καταπολέμησης Ορισμένων Μορφών και Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμο του 2011 (Ν. 134(I)/2011).  Η δε δράση παράνομου συνδέσμου αλλά και η δημόσια δράση οποιουδήποτε προσώπου με στόχο την αλλαγή στην κυριαρχία της Δημοκρατίας, ή την προώθηση της εχθρότητας μεταξύ των κοινοτήτων, των θρησκευτικών ομάδων, λόγω της φυλής, της θρησκείας, του χρώματος ή του φύλου του συνιστούν ποινικά αδικήματα σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Το κράτος έχει στη διάθεσή του όλα τα νομικά εργαλεία για να ενεργήσει  και αποσοβήσει τον κίνδυνο συνέχισης της δράσης της εν λόγω οργάνωσης και έχει υποχρέωση να τα αξιοποιήσει.

Επίσης, η ΚΙΣΑ εκφράζει την απογοήτευση της που η Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε θέσπιση νομοθεσίας ανάλογης άλλων κρατών μελών της ΕΕ, η οποία να απαγορεύει τη διάδοση μηνυμάτων υπέρ της δράσης και εξύμνησης της ΕΟΚΑ Β’ και του αρχηγού της, του Γεώργιου Γρίβα.

Καλούμε επομένως όλες τις αρμόδιες αρχές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά για εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος και την επικράτηση του κράτους δικαίου. Καλούμε επίσης την κοινωνία των πολιτών να βρίσκεται σε εγρήγορση, αφού χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ να αντιπαρατάξουμε στην ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική μια προοδευτική στάση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλες και για όλους.

Διοικητικό Συμβούλιο
ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό


[1] http://eakcy.com/?page_id=153

[2] https://kisa.org.cy/press-release-rainbow-2010/

[3] https://politis.com.cy/politis-news/kypros/peo-eythynes-stin-astynomia-gia-ta-chthesina-ektropa-sto-lidra-palas/

[4] https://politis.com.cy/politis-news/kypros/epithesi-koykoyloforon-se-ekdilosi-sto-tepak/?fbclid=IwAR2XcSQkdtMLUM-5MshRQY0o55Xz3E3su5sZnxzQ3IUDUWfVclMLzkJxjlc

[5] https://kisa.org.cy/na-fraxoume-to-dromo-stous-nostalgous-griva-kai-nazi/

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!