ga('send', 'pageview');

international-day-racism1.jpg_1718483346

Η 21η του Μάρτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 μετά τη βάναυση δολοφονία 69 διαδηλωτών στην πόλη Σιάρπβιλ στη Νότια Αφρική το 1960. Η σφαγή έγινε κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής που οποίο συστηματικά ανάπτυξε και εφάρμοζε την πιο αποτρόπαια μορφή φυλετικής ανισότητας και διαχωρισμού.

Στον κόσμο που ζούμε σήμερα, πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζουν συχνά πολλαπλές μορφές φυλετικών διακρίσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι φυλετικές διακρίσεις είναι βασική αιτία της μαζικής προσφυγοποίησης των ανθρώπων. Και συχνά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υφίστανται διακρίσεις και όπου αναζητούν καταφύγιο και στέγη.

Δυστυχώς, και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής γινόμαστε μάρτυρες πολλών μορφών ρατσισμού, ρητορικής μίσους, ξενοφοβίας, συναισθημάτων και συμπεριφορών εναντίον των μεταναστών σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας μας. Αυτά τα φαινόμενα είναι εντελώς αντίθετα από την ουσία της Κύπρου που εμείς, ως RRA και ΚΙΣΑ, οραματιζόμαστε: μιας Κύπρου ενωμένης, που να βασίζεται στη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την πολυμορφία και την ειρήνη.

Για το σκοπό αυτό, ως ΜΚΟ και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής, σε συνεργασία με τους πρόσφυγες, έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία αυτή την εβδομάδα για να υψώσουμε τη φωνή μας και να συμμετέχουμε σε διεθνείς και ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις εναντίον όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων σε ολόκληρη την Κύπρο και τον κόσμο γενικότερα. Η καμπάνια αποτελεί μέρος του τριετούς έργου «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους!» που επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το μήνυμά μας είναι το εξής: Γιορτάστε την Κύπρο γι’ αυτό που είναι: ένα ποικιλόμορφο, πολύχρωμο νησί που έχει εμπλουτιστεί από διαφορετικές κοινότητες και πολιτισμούς για αιώνες, είτε αυτοί είναι Τούρκοι, Έλληνες, Μαρωνίτες, Αρμένιοι, Λατίνοι ή Ρομά, και η ποικιλομορφία του οποίου εξακολουθεί να εμπλουτίζεται μέσω των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται τώρα ανάμεσά μας και έρχονται στο νησί από την Αφρική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία, την Άπω Ανατολή και την Αμερική.

Ο γενικός στόχος του τριετούς έργου «Ανθρώπινα Δικαιώματα για Όλους!» είναι η καταπολέμηση του ρατσισμού και να διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων γίνονται σεβαστά. Οι κύριες δραστηριότητες του έργου περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις για το άσυλο, επίπεδα κράτησης, την προστασία από την κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια, θεματικές εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, εργαστήρια για τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους, εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, συζητήσεις για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου σε μια ενωμένη Κύπρο, εθελοντικά καλοκαιρινά προγράμματα, διεκδίκηση και κινητοποιήσεις για νομικές αλλαγές στο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Το παρόν έργο στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτω από το Πρόγραμμα Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών της Κύπρου και υλοποιείται από το RRA σε συνεταιρισμό με την ΚΙΣΑ.

ΚΙΣΑ – RRA

E-mail:  rra.hr4all@gmail.com; Facebook: https://www.facebook.com/mhd.humanrightsforall/

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!