ga('send', 'pageview');

Untitled-1

Με απέραντη θλίψη έχουμε πληροφορηθεί ότι το Σάββατο, 26/09/2015, ακόμη μια νεαρή μετανάστρια,[1] η κυρία Λ. Η. από τις Φιλιππίνες, έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να αποφύγει σύλληψη από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου στο σπίτι της. Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φώς της δημοσιότητας,[2] καθώς και βάσει δικής μας πληροφόρησης, η κυρία  Λ. Η.  σκοτώθηκε προσπαθώντας να εξέλθει του διαμερίσματος στο οποίο η ίδια διέμενε όταν η αστυνομία μπήκε με τη βία κατά τη διάρκεια ελέγχου άτυπων μεταναστριών και μεταναστών. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία  Λ. Η. προσπάθησε να απφύγει τον έλεγχο  χρησιμοποιώντας το παράθυρο στην πίσω πλευρά της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό και να σκοτωθεί.

Η ΚΙΣΑ, Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, καταγγέλλει δημόσια την ενέργεια των αστυνομικών να εισέλθουν στο διαμέρισμα βίαια και χωρίς σχετικό ένταλμα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα συμπεριφορά τους,  φαίνεται να συνέβαλε  στην απόφαση της κυρίας Λ. Η. να διαφύγει με τέτοιον τρόπο από τον χώρο διαμονής της, με αποτέλεσμα το θάνατό της. Παράλληλα, εγείρονται ερωτηματικά σε σχέση με τη στάση ιδιωτικής κλινικής στην Λευκωσία, στην οποία μεταφέρθηκε αιμόφυρτη η κυρία Λ. Η. και η οποία αρνήθηκε να την περιθάλψει, ούτε και κάλεσε ασθενοφόρο.

Η κυρία Λ. Η, βρισκόταν στην Κύπρο από το 2009 και για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια εργαζόταν ως οικιακή εργάτρια. Το 2013, η τετραετούς διάρκειας άδεια διαμονής και εργασίας της έληξε και οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν να της την ανανεώσουν, σύμφωνα με την τότε πολιτική τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κυρία Λ. Η. να παραμείνει στην Κύπρο χωρίς νόμιμο καθεστώς διαμονής κατά τα τελευταία δυο χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΚΙΣΑ, το βράδυ της 25ης Σεπτεμβρίου, περίπου στις 8:30, o συμβίος της νεαρής μετανάστριας, κύριος Φ.Κ. άκουσε βίαια χτυπήματα στην πόρτα του διαμερίσματος τους και ταυτόχρονα είδε την κυρία  Λ. Η. να αποχωρεί τρομοκρατημένη από την κουζίνα προς το υπνοδωμάτιο. Στη συνέχεια, αντιλήφθηκε ότι έξω από το διαμέρισμα βρίσκονταν τρεις αστυνομικοί που χτυπούσαν την πόρτα και φώναζαν να τους ανοίξουν. Προτού ο ίδιος καταλάβει τι ακριβώς είχε συμβεί, ένας από τους αστυνομικούς εισήλθε στο διαμέρισμα από το παράθυρο και, αφού τον ακινητοποίησε, άνοιξε την πόρτα για να περάσουν μέσα οι συνάδελφοι του.

Στη συνέχεια, και ενώ ο κύριος Φ.Κ. βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, δυο από τους αστυνομικούς διενήργησαν έλεγχο στα υπόλοιπα δωμάτια του διαμερίσματος. Όταν αντιλήφθηκαν ότι η πόρτα του υπνοδωματίου ήταν κλειδωμένη, προσπάθησαν να εισέλθουν σε αυτό και πάλι με τη βία, σπρώχνοντας και κτυπώντας την πόρτα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Τότε ζήτησαν από τον κύριο Φ.Κ. να τους ανοίξει, ισχυριζόμενοι πως από το υπνοδωμάτιο ακούστηκε θόρυβος. Η πόρτα όμως ήταν κλειδωμένη από την μέσα πλευρά και έτσι, ο κύριος Φ.Κ. δεν μπορούσε να την ανοίξει. Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο διαμέρισμα για περίπου μισή ώρα και αφού βεβαιώθηκαν ότι ο κύριος Φ.Κ. έχει νόμιμο καθεστώς διαμονής στην Κύπρο, αποχώρησαν από το διαμέρισμα.

Όταν οι αστυνομικοί έφυγαν, ο κύριος Φ.Κ. κάλεσε την κυρία  Λ. Η. να εξέλθει από το υπνοδωμάτιο, χωρίς όμως  καμιά ανταπόκριση. Τότε, τρομοκρατημένος, έσπασε την πόρτα και με έκπληξη διαπίστωσε πως η κυρία  Λ. Η. δεν βρισκόταν εκεί. Αμέσως πρόστρεξε για βοήθεια σε οικεία του πρόσωπα που διαμένουν στην περιοχή και προσπάθησαν να τη βρουν. Περίπου 45 λεπτά μετά την είσοδο των αστυνομικών στο διαμέρισμα, τη βρήκαν αιμόφυρτη σε ημιυπόγειο χώρο, κάτω από την πολυκατοικία.

Ο κύριος Φ.Κ. μετάφερε αμέσως την κυρία  Λ. Η. σε ιδιωτική κλινική με ιδιωτικό όχημα, αλλά το προσωπικό αρνήθηκε να χειριστεί το περιστατικό λέγοντας πως δεν είχαν τέτοια δυνατότητα τη δεδομένη στιγμή. Στη συνέχεια, ο κύριος Φ.Κ. μετάφερε με ιδιωτικό όχημα την κυρία  Λ.Η. σε άλλη παραπλήσια κλινική. Εκεί, οι  γιατροί την εξέτασαν και, αφού διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας της, κάλεσαν ασθενοφόρο προκειμένου να τη μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Μετά από περίπου μισή ώρα, η κυρία Λ.Η. μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου,  παρά την περίθαλψη που της παρασχέθηκε, πέθανε.

Υπό το φώς των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ ζητά:

  • Διορισμό ποινικού ανακριτή για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες η κυρία Λ.Η. πέθανε, συμπεριλαμβανομένης και της στάσης των αστυνομικών που διενέργησαν έλεγχο στην κατοικία της.
  • Από το Υπουργείο Υγείας και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο να διερευνήσουν τη στάση και τον χειρισμό του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική όπου αρχικά μεταφέρθηκε αιμόφυρτη η κυρία Λ.Η., και η οποία κατά παράβαση του νόμου και της ιατρικής δεοντολογίας, αρνήθηκε να παράσχει υπηρεσίες.
  • Την κυβέρνηση να προβεί σε χάραξη πολιτικής νομιμοποίησης άτυπων μεταναστριών και μεταναστών μέσα από διάλογο με τις κοινότητες μεταναστριών και μεταναστών, καθώς και με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
  • Την αστυνομία να τερματίσει την παρούσα πολιτική ελέγχου του καθεστώτος διαμονής μεταναστριών και μεταναστών, κατά την οποία οι μετανάστριες και οι μετανάστες υπόκεινται σε αναγκαστικό έλεγχο χωρίς τη συναίνεσή τους, ακόμα και μέσω βίαιων εφόδων στα σπίτια τους και παραβιάσεων του ιδιωτικού και οικογενειακού ασύλου, καθώς και με μεθόδους φυλετικού φακελώματος (racial profiling).
  • Την κυβέρνηση να προβεί σε επαναξιολόγηση και επανασχεδιασμό της μεταναστευτικής της πολιτικής, μέσα από κοινωνικό διάλογο με τις κοινότητες μεταναστριών και μεταναστών και όλων των ενδιαφερομένων, με τρόπο που να συμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και που να επιτρέπει τη συνέχιση της νόμιμης παραμονής μεταναστριών και μεταναστών στη Δημοκρατία ενόσω έχουν απασχόληση και της δυνατότητας απόκτησης καθεστώς μακρόχρονης παραμονής.

[1] ΚΙΣΑ (6/8/15), Η Κυπριακή κοινωνία αντιμέτωπη με μια νέα υπόθεση Rantsevα, δείτε στο  http://goo.gl/wbo77L

[2] Cyprus times (26/9/15), Από κλινική σε κλινική πριν ξεψυχήσει η μητέρα που έπεσε από τον 5ο όροφο, δείτε στο: http://goo.gl/nYdezU

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!