ga('send', 'pageview');

Unaccompanied_Minors_Detention

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια άλλα τρία πρόσφατα περιστατικά παράνομης κράτησης ασυνόδευτων ανήλικων από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη υπόθεση αφορά την κράτηση για μία εβδομάδα δύο παιδιών από τη Σομαλία, ηλικίας 17 και 16 ετών. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα άτομα, οι γονείς τους κατάγονται από τη Σομαλία, αλλά ο πατέρας τους είναι ταυτόχρονα Δανός υπήκοος. Πριν από περίπου μία δεκαετία, η οικογένεια επέστρεψε στη Σομαλία, αλλά μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας τους, τα δύο παιδιά αποφάσισαν να φύγουν και να επιστρέψουν στη Δανία. Αφού ήρθαν στην Κύπρο, μετέβησαν στον Αστυνομικό Σταθμό της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία, όπου ζήτησαν να μάθουν που βρίσκεται η Πρεσβεία της Δανίας. Παρότι ενημέρωσαν τα μέλη της αστυνομίας για το γεγονός ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τελικά οδηγήθηκαν στο Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ) Μεννόγειας όπου κρατούνται μέχρι σήμερα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά την κράτηση άλλων δύο ασυνόδευτων ανήλικών από τη Σομαλία, οι οποίοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν την Κυπριακή Δημοκρατία με πλαστά έγγραφα. Αφού καταδικάστηκαν για κατοχή πλαστών εγγράφων, μετά την έκτιση της ποινής τους στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, μεταφέρθηκαν στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλλει αιτήσεις ασύλου, οι οποίες εκκρεμούν.

Το τρίτο περιστατικό αφορά την κράτηση ασυνόδευτης ανήλικης από τη Συρία, η οποία επίσης εντοπίστηκε με πλαστά έγγραφα, κατά την προσπάθεια της να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά το γεγονός ότι δεν διώχθηκε ποινικά, τέθηκε υπό κράτηση στη βάση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης και παρέμεινε στο ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα τρία περιστατικά καταδεικνύουν για άλλη μία φορά τις προβληματικές διαστάσεις της πολιτικής για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Κύπρο. Πρώτον, όταν τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα έρχονται σε επαφή με τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, περνούν από προκαταρκτική  «ανάκριση» από μέλη της αστυνομίας αντί από συνέντευξη με λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), η οποία είναι η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία και αναλαμβάνει την κηδεμονία των ασυνόδευτων ανήλικών ατόμων, βάσει της κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Δεύτερον, αντί οι αρμόδιες αρχές να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες φροντίδας και προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων ατόμων, τα οδηγούν στα δικαστήρια και στην ποινικοποίηση, με πρόσχημα την είσοδο τους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πλαστά έγγραφα. Τρίτον, σε άλλες περιπτώσεις, τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα συλλαμβάνονται αυθαίρετα και κρατούνται παράνομα στη βάση διοικητικών αποφάσεων και συγκεκριμένα διαταγμάτων κράτησης και απέλασης που εκδίδονται από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.

Ως αποτέλεσμα, αντί να τίθενται υπό τη φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και να φιλοξενούνται στους ξενώνες ανηλίκων, μεταφέρονται και κρατούνται στις φυλακές ή σε αστυνομικά κρατητήρια. Ταυτόχρονα, οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα άτομα και κυρίως αυτά με προσφυγικό υπόβαθρο διατρέχουν σοβαρότατους κινδύνους, λόγω ακριβώς των διώξεων και των πολέμων από όπου προσπαθούν να ξεφύγουν, ενώ στη συνέχεια αντιμετωπίζουν δυσανάλογα  μεγαλύτερες πιθανότητες από οποιοδήποτε άλλο παιδί να πέσουν θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από τη χώρα προέλευσης στη χώρα προορισμού τους.

Η ΚΙΣΑ ζητά τον τερματισμό της αυθαίρετης πρακτικής της σύλληψης και κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων και την άμεση απελευθέρωση όλων των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα αστυνομικά κρατητήρια και τον ΧΩΚΑΜ Μεννόγειας.

Children in Detention

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!