ga('send', 'pageview');

Οι Ευρωπαϊκές εκλογές πλησιάζουν και τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί που υποστηρίζουν και διαδίδουν ρατσιστικές ιδέες ενισχύονται. Γι’ αυτό, πρέπει να προωθήσουμε την ψήφο για προοδευτικές αλλαγές και ενάντια στις διακρίσεις και τον ξενοφοβικό λόγο.

Οι προβλέψεις για τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν ότι τα ακροδεξιά λαϊκιστικά κόμματα με ξενοφοβικές ιδέες και προγράμματα προϊδεάζονται για σημαντικό ποσοστό της ψήφου. Σύμφωνα με την Pollwatch, θα υπάρχουν τρεις πολιτικές ομάδες δεξιά του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με 40 έδρες η καθεμιά. Πολιτικοί και κόμματα με ρατσιστικές απόψεις και πολιτικές απειλούν να μεταθέσουν το όλο πολιτικό φάσμα προς μεγαλύτερη απόρριψη του «άλλου», εμποδίζοντας έτσι την υιοθέτηση προοδευτικών μέτρων για την προώθηση της ισότητας, της αλληλεγγύης και της ευημερίας όλων, για την ανακατανομή του πλούτου και το κοινωνικό κράτος.

ENAR_1

Η προεκλογική εκστρατεία έχει επίσης σημαδευτεί με σειρά περιστατικών λόγου μίσους εναντίον μειονοτήτων, τα οποία προέρχονται από υποψηφίους ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων, και, δυστυχώς, όχι μόνο. Αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνουν έμμεση και άμεση υποκίνηση στο μίσος, τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις, προσβλητικό ή απαξιωτικό λόγο, όπως και επιθέσεις με στόχο την αξιοπρέπεια διαφόρων ομάδων.

ENAR_2

Στο πλαίσιο αυτό, το διακύβευμα είναι ψηλό και γι’ αυτό σ’ αυτές τις Ευρωεκλογές η συμμετοχή πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 43% που είχαμε στις εκλογές του 2009.

Για τους ανθρώπους που νοιάζονται για την ισότητα, αυτές οι εκλογές είναι μια χρυσή ευκαιρία για ουσιαστική ψήφο που να διασφαλίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα και να ανατρέψουν ή τουλάχιστον να μειώσουν την επιτυχία των κομμάτων που προωθούν ρατσιστικές και ξενοφοβικές ιδέες και πολιτικές.

Το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο σχετικά με τη μείωση των παγιωμένων ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και όλοι γενικά οι κάτοικοι της Ευρώπης. Στα επόμενα πέντε χρόνια, το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ρατσισμό σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις του και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι με Αφρικανική καταγωγή, οι Μουσουλμάνοι, οι Εβραίοι και οι Ρόμα θα εντάσσονται στην κοινωνία και θα προστατεύονται από τις διακρίσεις. Θα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση της ρατσιστικής βίας σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποδοχή και προώθηση της πολυμορφίας στο χώρο εργασίας αποτελεί άλλο ένα σημαντικό ζήτημα, όπως επίσης και η ανάγκη μέτρησης της ισότητας με τη συλλογή στοιχείων για τις διακρίσεις στην Ευρώπη. Τέλος, τα πολιτικά κόμματα και ομάδες θα πρέπει να δρουν προληπτικά στο ρατσιστικό λόγο, έτσι ώστε να θέσουν τέλος στην αυξανόμενη αίσθηση ατιμωρησίας. Ενόψει αυτών των σημαντικών ζητημάτων, χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό Ευρωκοινοβούλιο αν θέλουμε να επιτύχουμε περισσότερη ισότητα στην Ευρώπη.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ανήκουν σε εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες είναι ένα σημαντικό πλέγμα του εκλογικού σώματος που παραγνωρίζεται και παραβλέπεται από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο, θα μπορούσαν να ήταν το τελευταίο προπύργιο κατά των ακροδεξιών και εθνικιστών αντι-Ευρωπαϊστών, ενώ σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορούν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, αφού οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες στην Ευρώπη αριθμούν γύρω στα 60 εκ. ανθρώπους ή 12% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, αυτές οι μειονότητες είναι πολύ πιο πολυπληθείς από το σύνολο όλων των ακροδεξιών ομάδων και πολύ πιθανό να υποστηρίζουν παραδοσιακά πολιτικά κόμματα τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς, δεδομένου ότι τα τελευταία δείχνουν ότι κατανοούν τις δικές τους ανησυχίες.

Από την άλλη, είναι επίσης σημαντικό τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα να μην προσεταιρίζονται ή να προσφεύγουν σε ακροδεξιές δήθεν «εύκολες» λύσεις, και να απευθυνθούν σε όλους τους πολίτες και κοινότητες, τόσο της πλειοψηφίας όσο και των μειονοτήτων, για μια εποικοδομητική συζήτηση στο πως θα επιστρέψουμε πίσω στο αρχικό προοδευτικό Ευρωπαϊκό όραμα. Γι’ αυτό, ζητούμε από τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές και τα πολιτικά τους κόμματα να πάρουν θέση αναφορικά με την ισότητα και κατά του ρατσιστικού και ξενοφοβικού λόγου, όπως και να δηλώσουν τη δέσμευση τους για την προώθηση της ισότητας όταν εκλεγούν.

Στις Ευρωπαϊκές εκλογές όλοι μας – ψηφοφόροι και πολιτικοί – πρέπει να δεσμευτούμε για μια καλύτερη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη. Μαζί, πολίτες και κάτοικοι της Ευρώπης, μπορούμε να κτίσουμε μια πιο ευημερούσα Ευρώπη, με πολιτικές προς όφελος όλων των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη. Όπως η Έμμα και τα μέλη της κοινότητας της, ας επιλέξουμε εκείνους τους υποψηφίους που γνοιάζονται για την Έμμα και την κοινότητα της αντί εκείνους που είναι ενάντια στα δικαιώματα της και των φίλων της!

Πηγή

* Η ΚΙΣΑ, ως οργάνωση μέλος του ENAR – European Network Against Racism (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενάντια στο Ρατσισμό) υιοθετεί το κάλεσμα και καλεί τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για προοδευτικές αλλαγές στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

the-clean-hands-of-michaloliakos

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!