ga('send', 'pageview');

Socrates_Xasikos_Statements

 

Σε χθεσινή ανακοίνωση του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, προσπάθησε να πείσει για πολλοστή φορά την κοινή γνώμη ότι δεν αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή τη φορά, ο Υπουργός Εσωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά τα συμπεράσματα μίας νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, [1] αναφέροντας ότι η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβαίνει σε «ανακριβείς και γενικόλογες αναφορές», οι οποίες είναι αποτέλεσμα μίας «μονομερούς και μη-τεκμηριωμένης στάσης». [2]

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισημαίνει ότι οι θέσεις που διατυπώνει ο Υπουργός Εσωτερικών είναι εντελώς λανθασμένες, καθώς οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας ήρθαν στην Κύπρο και συναντήθηκαν τόσο με τις δημόσιες αρχές, συγκεκριμένα το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) και την Υπηρεσία Ασύλου (ΥΠΑΣ), όσο και με οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, μεταξύ των οποίων και η ΚΙΣΑ. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας μετέβησαν οι ίδιοι προσωπικά στο Κέντρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μεννόγεια και στα Αστυνομικά Κρατητήρια της Νήσου, όπου είχαν κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις με τα εμπλεκόμενα άτομα στις υποθέσεις που διερεύνησαν. Συνεπώς, η ΚΙΣΑ επισημαίνει ότι εάν τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας δεν αρέσουν στον Υπουργό Εσωτερικών, τότε αυτό δεν οφείλεται ούτε στη μονομερή στάση της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε στη μονοδιάστατη πληροφόρηση της από την ΚΙΣΑ ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση της κοινωνίας πολιτών, αλλά στο γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αρνείται συστηματικά να δει, να ακούσει, να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ακόμη και τα αυτονόητα, όσον αφορά τις προβληματικές διαστάσεις των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών:

  • Για την αύξηση της ανεργίας δεν φταίει η οικονομική κρίση, αλλά «οι παράνομοι μετανάστες που τρώνε το ψωμί των Κυπρίων ανέργων» [3] ·
  • Για τη κριτική που ασκείται ενάντια στο Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) δεν φταίνε τα κακώς έχοντα των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου που ακολουθεί και εφαρμόζει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά οι οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών, οι οποίες «έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα και έχουν μετατραπεί από οργανώσεις προάσπισης σε μηχανές παραγωγής ανθρωπίνων δικαιωμάτων» [4] ·
  • Για την εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των μεταναστών και μεταναστριών που ζουν και εργάζονται στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν φταίνε τα παράνομα γραφεία εξευρέσεως εργασίας και οι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων «διασκέδασης» (τους οποίους μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών όχι μόνο είχε τη δυνατότητα να συναντήσει και να συζητήσει μαζί τους τα «προβλήματα» τους, αλλά είχε και όλη την καλή διάθεση να προωθήσει τα «αιτήματα» τους), ούτε φταίνε τα φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας που παρατηρούνται στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά «οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)  και τα δικηγορικά γραφεία που συνεχίζουν να στηρίζουν αυτά τα άτομα και να τα εκπροσωπούν νομικά» [5] ·
  • Για την παραγνώριση και την ασέβεια που επιδεικνύεται ακόμη και προς τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν φταίει η Διευθύντρια του ΤΑΠΜ και ο Υπουργός Εσωτερικών, απλά θεωρούν ότι η πρόσφατη απόφαση κόλαφος του Ανωτάτου Δικαστηρίου «άπτεται λεπτών νομικών θεμάτων, όπως πχ της δυνατότητας της Διοίκησης να επανεξετάζει υπόθεση και να λαμβάνει νέα απόφαση μετά από έκδοση διατάγματος habeas corpus» και γι’ αυτό μάλιστα «το Υπουργείο Εσωτερικών προτίθεται να εξετάσει, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης εναντίον της» [6] ·
  • Για την καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων και την παραβίαση του κοινοτικού κεκτημένου δεν φταίνε οι αρμόδιες υπηρεσίες που συλλαμβάνουν, φυλακίζουν και απελαύνουν Ευρωπαίους πολίτες ή μέλη των οικογενειών τους, αλλά «οι ΜΚΟ που ασχολούνται με θέματα αλλοδαπών, οι οποίες θα ήταν σκόπιμο να ενεργοποιούνται προς την κατεύθυνση στήριξης τέτοιων περιπτώσεων, με στόχο να διασφαλίζουν τη συνεργασία τους για εκούσια αναχώρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, όσων δεν έχουν πλέον δικαίωμα παραμονής εδώ, για να μην φτάνουν οι αρμόδιες αρχές στο σημείο λήψης αναγκαστικών μέτρων απομάκρυνσης τους ή να παρατείνεται αχρείαστα η περίοδος κράτησης λόγω άρνησης τους να συνεργαστούν για αναχώρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται» [7] ·
  • Για τις απάνθρωπες πρακτικές της άνισης και εξευτελιστικής μεταχείρισης μεταναστριών μητέρων, καθώς επίσης και τη συνεπακόλουθη διάσπαση οικογενειών και το διαχωρισμό των ανήλικων παιδιών από τους κρατούμενους γονείς τους, δεν φταίει η αδιαφανής, αδιάκριτη και καταχρηστική πρακτική του ΤΑΠΜ, που εκδίδει παράτυπα και αυθαίρετα διατάγματα κράτησης και απέλασης γυναικών με μικρά παιδιά, αλλά «οι ανακριβείς και γενικόλογες αναφορές για θέματα μετανάστευσης και παροχής διεθνούς προστασίας στις οποίες προβαίνουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», οι οποίες ακολουθούν μία «μονομερή και μη τεκμηριωμένη στάση» [8].

 

Για πολλοστή φορά, η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό Εσωτερικών  να τερματίσει άμεσα την πολεμική που ακολουθεί εναντίον των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών, καθώς τα ανθρωπιστικά προβλήματα που προκαλούν οι υφιστάμενες πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου είναι και υπαρκτά και σοβαρά. Ο προϊστάμενος του καθ’ ύλη αρμόδιου υπουργείου θα πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην έναρξη ενός διαφανούς, δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία πολιτών, εάν πραγματικά θέλει να συμβάλει στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΚΙΣΑ καλεί πλέον τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την απάνθρωπη, αντιδημοκρατική και απαράδεκτη στάση που επιδεικνύει συστηματικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1] Amnesty International, Press Release – Tuesday, 18 March 2014. “Cyprus: Abusive detention of migrants and asylum seekers flouts EU law

[2] Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακοίνωση – Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014. «Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας»

[3] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό / Caritas Cyprus / CCMC – Cyprus Community Media Center / Future Worlds Center / ΙΚΜΕ – Ινστιτούτο Κοινωνικοπολιτικών Μελετών. Κοινό Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013. «Ο Υπουργός Εσωτερικών κηρύσσει τον πόλεμο στην κοινωνία των πολιτών και ανατινάσσει την κοινωνική συνοχή»

[4] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013. «Ο Υπουργός Εσωτερικών με νέες εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίζει να υπονομεύει το δημοκρατικό διάλογο και να ανατινάσσει την κοινωνική συνοχή»

[5] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013. «Ο Υπουργός Εσωτερικών με νέες εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίζει να υπονομεύει το δημοκρατικό διάλογο και να ανατινάσσει την κοινωνική συνοχή»

[7] ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014. «Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει απάνθρωπη μεταχείριση οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη και κατάχρηση εξουσίας από την Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2014. «Νέο κρούσμα κατάχρησης εξουσίας και παραβιάσεων των δικαιωμάτων οικογένειας Ευρωπαίας πολίτιδας από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης»

Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακοίνωση – Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014. «Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσίευμα της εφημερίδας Ο Φιλελεύθερος»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Δελτίο Τύπου – Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014. «Το κυπριακό κράτος συνεχίζει να διώκει γυναίκες με παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις, χωρίζοντας τες από τα βρέφη και τα ανήλικα παιδιά τους»

Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακοίνωση – Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014. «Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε δημοσιεύματα για κράτηση μητέρων για σκοπούς απέλασης»

ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό. Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014. «Έκθεση Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την κράτηση με σκοπό απέλασης μητέρας νηπίου και μάρτυρα κατηγορίας σε ποινική υπόθεση κατά αστυνομικών»

[8] Υπουργείο Εσωτερικών. Ανακοίνωση – Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014. «Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, σε ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας»

Amnesty International, Press Release – Tuesday, 18 March 2014. “Cyprus: Abusive detention of migrants and asylum seekers flouts EU law

Amnesty_International

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!