ga('send', 'pageview');

 

 

Invitation_Press Conference_ECRE Campaign

 

 Europe Act Now- Εκστρατεία για βοήθεια και συμπαράσταση προς τους πρόσφυγες της Συρίας.

Η κοινωνία των πολιτών καλεί την Ευρώπη να δράσει τώρα.

 Λευκωσία,  12 Μαρτίου 2014

Στις 6 Μαρτίου 2014, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (European Council on Refugees and Exiles, ECRE) μαζί με άνω των 100 συνεργατών σε 34 χώρες, εγκαινίασαν την εκστρατεία Europe Act Now (www.helpsyriasrefugees.eu). Με την εκστρατεία καλούνται οι ευρωπαίοι ηγέτες να προστατεύσουν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία λόγω των συγκρούσεων.

Μέχρι σήμερα, μόνο 81.000 Σύριοι έχουν αναζητήσει προστασία στην ΕΕ, στη Νορβηγία και στην Ελβετία. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει τις 130.000 και τον αριθμό των προσφύγων να αναμένεται να κλιμακωθεί στα 4 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2014, η σύραξη αυτή σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας .

Στην ιστοσελίδα www.helpsyriasrefugees.eu άτομα μπορούν να «δώσουν τη φωνή τους» στους πρόσφυγες της Συρίας και να παροτρύνουν τους ηγέτες της Ευρώπης να λάβουν δράση ζητώντας:

  1. Να δοθεί στους πρόσφυγες ασφαλή πρόσβαση στην Ευρώπη.
  2. Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις και να προστατευθούν οι πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης.
  3. Να βοηθηθούν οι οικογένειες που έχουνε χωριστεί λόγω του πολέμου να επανενωθούν .

 

Η οικογένειά μου είναι παγιδευμένη στην Αίγυπτο. Σπάνια βγαίνουν από το σπίτι γιατί φοβούνται ότι θα τους συλλάβουν. Αν συλληφθούν, θα αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ της φυλακής ή της επιστροφής πίσω στη Συρία. Θα πρέπει να φύγουν από την Αίγυπτο, αλλά οι γονείς μου είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να αντέξουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι ή την κράτηση σε φυλακή σε αερολιμένα. Η μόνη μας ελπίδα είναι να βρούμε ένα νόμιμο τρόπο για να τους φέρουμε στην Ευρώπη“,  δήλωσε ο Αζάμ, ένας Σύριος πρόσφυγας που μένει στο Βέλγιο.

Οι σκόπιμοι φραγμοί τους οποίους θέτει η Ευρώπη και παρεμποδίζουν την προστασία πρέπει να αρθούν“, δήλωσε ο Michael Diedring, Γενικός Γραμματέας του ECRE. Ένα ασφαλές και νόμιμο ταξίδι προς την Ευρώπη είναι σχεδόν αδύνατο για τους πρόσφυγες εξαιτίας των περιορισμών στις θεωρήσεις εισόδου, των περιορισμένων ευκαιριών μετεγκατάστασης και της ύπαρξης περίπλοκων κανονισμών που εμποδίζουν τις οικογένειες να επανενωθούν. Όσοι αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη, συχνά δεν έχουν επιλογή παρά να εμπιστευτούν τη ζωή τους στα χέρια των λαθρεμπόρων και να αντιμετωπίσουν επικίνδυνα ταξίδια. Μια κρίση αυτού του μεγέθους απαιτεί από την Ευρώπη να δράσει τώρα”.

«Δώστε τη φωνή σας»:

Η εκστρατεία Europe Act Now – www.helpsyriasrefugees.eu- επιτρέπει στους υποστηρικτές της να δωρίσουν το Twitter feed τους και τον λογαριασμό τους στο Facebook στους πρόσφυγες της Συρίας, έτσι ώστε αυτοί να μπορέσουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Οι υποστηρικτές της εκστρατείας μπορούν επίσης να δώσουν τη φωνή τους για την προστασία των προσφύγων της Συρίας, συνυπογράφοντας το υπόμνημα της εκστρατείας Europe Act Now.

Η εκστρατεία θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και θα κορυφωθεί την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου 2014.

Μπορείτε να διαβάσετε το χαιρετισμό του Επικεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο εδώ:

UNHCR_Syrian_Refugees_ECRE_Campaign_Greek_Statement

 

Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε:

Ana López Fontal, Senior Press and Public Information Officer, ECRE – European Council on Refugees and Exiles

Tel. +32 (0)2 212 08 12 / Mob. +32 (0)474 340 525 / www.helpsyriasrefugees.eu / afontal@ecre.org

Κορίνα Δρουσιώτου, Προϊσταμένη Τμήματος Ανθρωπιστικών Θεμάτων, FWC – Future Worlds Center

Προμηθέως 5, 1065 Λευκωσία / Tηλ. +357 22873820 / Φαξ. +357 22873821 / corina@futureworldscenter.org

Δώρος Πολυκάρπου, Εκτελεστικός Διευθυντής, ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό

Αρσινόης 48, 1010 Λευκωσία / Tηλ.: + 22878181 / Φαξ: + 22773039 / info@kisa.org.cy

 

Tent_Campers_Refugees

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!