ga('send', 'pageview');

Racial_Profiling_Cartoon

 

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει άλλο ένα κρούσμα ρατσιστικής στοχοποίησης και αστυνομικής κακοποίησης ενός μετανάστη από μέλη της ΜΜΑΔ. Παράλληλα, η ΚΙΣΑ ζητά τη λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων εναντίον των εμπλεκόμενων αστυνομικών, καθώς επίσης και την επίδειξη μηδενικής πολιτικής ανοχής απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή ρατσιστικής στοχοποίησης και αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Το περιστατικό συνέβη το Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014, γύρω στις 10:00 το πρωί. Συγκεκριμένα, ενώ ο κ. T.R. περπατούσε για να μεταβεί στο χώρο εργασίας του, ένα περιπολικό της ΜΜΑΔ τον σταμάτησε σε κεντρικό δρόμο της Παλιάς Λευκωσίας. Ένα από τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ που επέβαιναν στο περιπολικό τον ρώτησε «Ρε από πού είσαι;» Ο T.R. του απάντησε ότι είναι από το Πακιστάν και τότε ο αστυνομικός τον έσπρωξε στον τοίχο, τον χτύπησε με τα δυο του χέρια στο πρόσωπο και τον ρώτησε «Ρε έχεις χαρτιά;» Ο κ. T.R. προσπάθησε να του εξηγήσει πως ξέχασε τα χαρτιά του στο σπίτι, αλλά πριν προλάβει να πει οτιδήποτε, ο αστυνομικός τον διέταξε να καθίσει στο πεζοδρόμιο και του έδωσε ένα χαρτί να γράψει το όνομα και την ημερομηνία γέννησης του. Όταν έγραψε τα στοιχεία του και τα παρέδωσε στον αστυνομικό, ο κ. T.R. του ανέφερε ότι διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία 14 χρόνια, είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχουν ένα παιδί. Ο αστυνομικός ζήτησε από τον κ. T.R. να του δώσει το όνομα της γυναίκας του. Αφού ο κ. T.R. έδωσε στον αστυνομικό τα στοιχεία της γυναίκας του, τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ μετακινήθηκαν πιο πέρα και πήραν κάποιο τηλέφωνο. Στη συνέχεια, πλησίασαν ξανά τον κ. T.R., ο οποίος τους ανέφερε ότι έχει πάντα μαζί του τα χαρτιά του, αλλά τη συγκεκριμένη μέρα τα ξέχασε πάνω στη βιασύνη του. Ο αστυνομικός του απάντησε «Να έχεις πάντα τα χαρτιά σου μαζί σου». Ο κ. D.R. του ανταπάντησε λέγοντας «Μου ζήτησες τα στοιχεία μου και σου τα έδωσα. Εγώ σε ρωτώ γιατί με χτύπησες; Επειδή είμαι από το Πακιστάν; Για το χρώμα μου ή για το ότι περπατώ στο δρόμο να πάω δουλειά;» Τότε, ο αστυνομικός που τον χτύπησε τον ρώτησε ειρωνικά: «Έχεις παράπονο; Να πας όπου θέλεις και εγώ θα σε βρω και θα σου βάλω ναρκωτικά και θα πάς φυλακή για όλη σου τη ζωή». Στη συνέχεια, ο ένας από τους άλλους δύο αστυνομικούς είπε «Ρε έρχεται κάποιος με ένα μωρό, φύγαμε» και τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ μπήκαν στο αυτοκίνητο και έφυγαν.

Την ίδια μέρα, ο κ. T.R. μετέβη με τη σύζυγο του και δύο συγγενικά τους πρόσωπα στον Αστυνομικό Σταθμό της Πύλης Πάφου για να υποβάλουν επίσημη καταγγελία εναντίον του μέλους της ΜΜΑΔ, ο οποίος τον κτύπησε. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στη διερεύνηση της υπόθεσης, περιλαμβανομένων και υψηλόβαθμων στελεχών, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να συγκαλύψουν τα γεγονότα, με πρόσχημα ότι «θα σπιλωθεί το όνομα της αστυνομίας». Παράλληλα, προσπάθησαν να πείσουν τα παραπονούμενα άτομα να μην ζητήσουν την ποινική δίωξη του μέλους της ΜΜΑΔ, με πρόσχημα ότι «θα διωχθεί πειθαρχικά».

Αφού η ΚΙΣΑ πληροφορήθηκε για το περιστατικό, επικοινώνησε με τα παραπονούμενα άτομα, τα οποία ενημέρωσε για τα δικαιώματα τους και για την ετοιμότητα της οργάνωσης να τα στηρίξει. Τα παραπονούμενα άτομα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταγγελία εναντίον του αστυνομικού. Μετά από την απόφαση αυτή των παραπονούμενων, η ΚΙΣΑ ζήτησε από την αστυνομία να προχωρήσει στην αποτελεσματική και αμερόληπτη διερεύνηση της καταγγελίας. Την επομένη το πρωί, τα παραπονούμενα άτομα μετέβησαν σε προγραμματιζόμενη συνάντηση στον Αστυνομικό Σταθμό της Πύλης Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ότι η Αστυνομία διαφοροποίησε τη στάση της, δήλωσε την ετοιμότητα της να προχωρήσει σε άμεση διερεύνηση της καταγγελίας και έλαβε νέες συμπληρωματικές καταθέσεις από τα παραπονούμενα άτομα. Η διαφοροποίηση της στάσης της αστυνομίας φαίνεται επίσης να οφείλεται στην αποφασιστική παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Η ΚΙΣΑ ζητά:

  • Τον άμεσο τερματισμό της αυθαίρετης, παράτυπης και παράνομης αστυνομικής πρακτικής της φυλετικής στοχοποίησης (racial profiling),
  • Την παραδειγματική ποινική και πειθαρχική τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων μελών της αστυνομίας σε περιστατικά βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης ανθρώπων και
  • Τη διενέργεια έρευνας από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, καθώς επίσης και από την Αρχή Κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί την Κυπριακή πολιτεία στο σύνολο της να διασφαλίσει τον οριστικό τερματισμό του φαινομένου που παρατηρείται από την πλευρά της αστυνομίας για συγκάλυψη των μελών της που προβαίνουν σε αυτού του είδους τα αδικήματα, καθώς επίσης και τη δυσφήμιση, στοχοποίηση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ποινικοποίηση των θυμάτων της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

 

Stop_Police_Violence

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!