ga('send', 'pageview');

Την ώρα που η σοβαρότητα και έκταση της βίας κατά των γυναικών, γίνεται όλο και πιο αντιληπτή και κατανοητή από την κοινωνία, το κράτος και οι αρμόδιες αρχές εξαντλούνται σε έρευνες επί ερευνών χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση των μεταναστριών η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αφόρητη αφού στις πλείστες των περιπτώσεων η βία υποθάλπεται από τις πράξεις και παραλείψεις των κρατικών αρχών. Παρά τις διαβεβαιώσεις, μετά από τις δολοφονίες μεταναστριών γυναικών από τον Νίκο Μεταξά , από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ιδιαίτερα την Αστυνομία ότι λαμβάνονται μέτρα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας, η ΚΙΣΑ συνεχίζει να δέχεται συστηματικά σοβαρές καταγγελίες κακοδιαχείρισης υποθέσεων έμφυλης βίας εναντίον μεταναστριών  από τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα την αστυνομία.

Μετανάστρια δέχεται τα τελευταία δύο χρόνια συνεχή παρενόχληση, “bullying”,  εκβιασμό και απειλές από τον πρώην σύντροφο της και το περιβάλλον του. Εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια λαμβάνει συστηματικά  απειλές μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ανεβάζοντας φωτογραφίες της με κείμενα και εικόνες αισχρού περιεχομένου  σε μια προσπάθεια να την εκδικηθεί για την απόφαση της να τερματίσει την σχέση που διατηρούσε με τον συγκεκριμένο άντρα. Οι φωτογραφίες έχουν κοινοποιηθεί επίσης στην οικογένεια της θέλοντας με αυτό τον τρόπο να καταστρέψουν εντελώς την υπόσταση της και τη «φήμη» της, αφού προέρχεται από πολύ συντηρητική και θρησκευόμενη οικογένεια.  

Η κ. Χ έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να βρει βοήθεια από την Αστυνομία χωρίς μέχρι σήμερα ανταπόκριση. Η απελπισία που ένιωθε η κ. Χ, μη βρίσκοντας από κάπου να πιαστεί, την οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας  πριν από μερικές μέρες.  Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου μετά από ολιγοήμερη παραμονή πήρε εξιτήριο για να επιστρέψει στην εργασία της. Η κ. Χ μετά την νοσηλεία της δεν μπόρεσε να επιστρέψει πίσω στην εργασία της. Μετά από την μεταφορά της στο νοσοκομείο η εργοδότρια μετέβηκε στην αστυνομία και δήλωσε ψευδώς  ότι η κ. Χ  εγκατέλειψε την εργασία της. Η αστυνομία και οι υπόλοιπες αρχές χωρίς να διερευνήσουν οτιδήποτε συνεργάστηκαν με  την εργοδότρια με αποτέλεσμα η κ. Χ μέσα σε μια νύχτα να βρεθεί στο δρόμο, χωρίς εισοδήματα, χωρίς καθεστώς παραμονής  και χωρίς καν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,   την οποία η ίδια κατά 50 % έχει πληρώσει.

Δεύτερη γυναίκα με προβλήματα κινητικότητας κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικό γιατί αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του. Η κ. Υ είναι μονογονιός και ζει μαζί με το ανήλικο παιδί της σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα στη Λευκωσία.   Η κ. Υ ήταν θύμα συστηματικής ενδοοικογενειακής βίας. Πρόσφατα, στην προσπάθεια της να «ευαισθητοποιήσει» τον πρώην σύζυγο της να την βοηθήσει να βρει στέγη να μετακομίσει, αφού δεν μπορούσε να παραμείνει στην υφιστάμενη ενοικιαζόμενη κατοικία, του ανέφερε ότι δεν αντέχει άλλο και ότι «θέλει να αυτοκτονήσει να γλυτώσει». Ο πρώην σύζυγος της αντί να την βοηθήσει, την κατάγγειλε στο γραφείο ευημερίας και η λειτουργός που την επισκέφθηκε δήθεν για να την βοηθήσει προχώρησε χωρίς να την ενημερώσει και χωρίς να της ζητήσει να μεταβεί στο γιατρό οικειοθελώς, σε έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής εξέτασης.

Ο αστυνομικός που μετέβηκε την επομένη  στο σπίτι της κ. Υ για να την μεταφέρει στο νοσοκομείο την κτύπησε βάναυσα προκαλώντας της κακώσεις και τραυματισμό γιατί η ίδια επέμενε να μεταβεί στο γιατρό με ασθενοφόρο και όχι με περιπολικό για να μην νομίσουν οι γείτονες ότι έχει προβεί σε κάτι παράνομο. Να σημειωθεί ότι ο αστυνομικός την κτύπησε άσχημα όταν αυτή αντιστάθηκε στη σύλληψη της στη παρουσία του δεκάχρονου παιδιού της.

Οι πιο πάνω υποθέσεις, μεταξύ πολλών άλλων, καταδεικνύουν περίτρανα ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Καταδεικνύουν ότι οι μετανάστριες εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτες στην έμφυλη βία, η οποία ενισχύεται από αυτήν καθεαυτή την μεταχείρισή τους από τις αστυνομικές και άλλες αρχές οι οποίες ενεργούν κάθετα αντίθετα με όσα επιβάλλονται ως υποχρεώσεις τους από το νόμο και ειδικότερα από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.  Η ΚΙΣΑ καλεί την αστυνομία και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα αποτελεσματικής εφαρμογής της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας κατά των γυναικών, και ιδιαίτερα των μεταναστριών γυναικών που είναι ακόμα πιο ευάλωτες.

Η ΚΙΣΑ καλεί την ανεξάρτητη αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας να προχωρήσει άμεσα  στην ολοκλήρωση της έρευνας της για τα θύματα του κατά συρροήν δολοφόνου Νίκου Μεταξά.

Τέλος, η ΚΙΣΑ  καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ένα διαφανή και δομημένο διάλογο ουσίας ως προς την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών,  με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ΜΚΟ για χάραξη στρατηγικής και ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών αποτελεσματικής προστασίας των μεταναστριών από την έμφυλη βία.    

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!