ga('send', 'pageview');

Η κυβέρνηση αντέδρασε στις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές των τελευταίων 2-3 χρόνων με ένα ολοένα και πιο ακροδεξιό αφήγημα, το οποίο συνίσταται μεταξύ άλλων στη διασύνδεση των μεταναστών και προσφύγων με θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας , ανεργίας και κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με το αφήγημα αυτό οι πρόσφυγες διοχετεύονται κατόπιν σχεδίου από την Τουρκία με σκοπό την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Φαίνεται ότι η ΚΙΣΑ με τις κριτικές θέσεις και απόψεις της κατά του αφηγήματος αυτού ενοχλεί τους κρατούντες όπως και άλλους ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους. Γι’αυτό,  τον τελευταίο καιρό έχει αναληφθεί μια συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης, σπίλωσης και λασπολογίας του έργου και της δράσης της ΚΙΣΑ και των στελεχών της από μερίδα του έντυπου/ ηλεκτρονικού τύπου που συμφωνεί και στηρίζει την ακροδεξιά πολιτική  της εκτελεστικής εξουσίας. Η προσπάθεια αυτή στόχο έχει

  1. Την αμφισβήτηση του ρόλου και του κινήτρου δραστηριοποίησης μας υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων  και του κράτους δικαίου στον τομέα μετανάστευσης  και του ασύλου, υπονοώντας ότι εργαζόμαστε για την εξυπηρέτηση ξένων, αλλότριων συμφερόντων και όχι της κοινωνίας μας.
  2. Επικαλούνται αδιαφάνεια στον τομέα των οικονομικών  και των πηγών χρηματοδότησης της ΚΙΣΑ για να δικαιολογήσουν τις αιχμές που αφήνουν για διαφθορά και ότι το κίνητρο μας είναι ο πλουτισμός και όχι το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  3. Ότι εξυπηρετούμε την Τουρκία στην υλοποίηση του στόχου της που είναι η «αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα» και «αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω των προσφύγων.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει την έντονη καταδίκη και βαθειά  ανησυχία της για τη στάση του Υπουργού Εσωτερικών. Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Ράδιο Πρώτο, ο κ. Υπουργός

  1. Διαχώρισε τις ΜΚΟ σε κακές που  «μεγιστοποιούν ζητήματα και στοχοποιούν τις υπηρεσίες του κράτους»  και τις καλές που επιτελούν «θεάρεστο», όπως δήλωσε, έργο.  
  2. Διασύνδεσε την ΚΙΣΑ και το ENAR (European Network Against Racism –  Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κατά του Ρατσισμού), του οποίου η ΚΙΣΑ όπως και πολλές άλλες οργανώσεις από την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης είναι μέλη, με φονταμεταλιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.
  3. Μέσω τις σχέσης Τουρκίας και με αυτό τον τρόπο να εξυπηρετήσει το στόχο διασύνδεσης της ΚΙΣΑ με την Τουρκία και τις πολιτικές της, είτε στο κυπριακό είτε στο προσφυγικό.
  4. Άφησε υπόνοιες για ενδεχόμενη εκμετάλλευση των ΜΚΟ από το οργανωμένο έγκλημα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος με σκοπό να δικαιολογήσει την πρόθεση του για «έλεγχο» των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου.

Η ΚΙΣΑ καλεί τον Υπουργό –

Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι, ως μη κυβερνητική μη κερδοσκοπική οργάνωση, έχει πολιτικές θέσεις και προτάσεις και αγωνίζεται στη βάση αρχών από το 1998, και χωρίς οικονομική στήριξη από το κράτος και τα ευρωπαϊκά κοντύλια που διαχειρίζεται,  για τα δικαιώματα των μεταναστριών/ών και προσφύγων και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΚΙΣΑ έχει τοποθετηθεί και δηλώσει την ετοιμότητα της για συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αδιαφάνειας σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβανομένου και του τομέα της κοινωνίας των πολιτών. Η ΚΙΣΑ χωρίς νομική υποχρέωση διαθέτει από την ίδρυση της ελεγμένους λογαριασμούς οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της.

Η ΚΙΣΑ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν μας πτοούν οι  άμεσες και έμμεσες απειλές, ούτε οι προσπάθειες σπίλωσης του ονόματος και της  τιμιότητας της Οργάνωσης και των στελεχών της. Συνεχίζουμε το έργο μας με πλήρη διαφάνεια ως προς τις δράσεις μας και τη χρηματοδότησή μας ασκώντας το δικαίωμά μας στην ελευθερία έκφρασης των απόψεών μας.

Η ΚΙΣΑ  θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με καλή θέληση αλλά και κριτικά όπου και όταν χρειάζεται τις πολιτικές και πρακτικές των κυβερνητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της εντολής της  και με γνώμονα την εκπλήρωση του έργου και της αποστολής της.

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!