ga('send', 'pageview');

photo-2

Χθες, 28/4/10, τα ξημερώματα, το οίκημα της παλαιστινιακής κοινότητας στη Λάρνακα, όπου στεγάζονται πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της κοινότητας και όπου, μεταξύ άλλων, Παλαιστίνιοι διδάσκονται ελληνικά, έγινε στόχος εμπρηστικής ενέργειας. Οι εμπρηστές, διέρρηξαν το κτίριο, έβαλαν φωτιά και άφησαν και το μήνυμά τους σε τοίχο του οικήματος με κόκκινη μπογιά: «You started, we finish it. Not the end» (δεν είναι το τέλος. Εσείς το αρχίσατε, εμείς το τελειώνουμε).

Το μήνυμα που άφησαν οι εμπρηστές υπονοεί ξεκάθαρα τα ρατσιστικά κίνητρά τους, αφού, όπως φαίνεται, δεν τους άρεσε το γεγονός ότι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούσαν το οίκημα για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις και έτσι, αποφάσισαν να το «τελειώσουν», σύμφωνα με τους ίδιους.

Δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό ρατσιστικής βίας δεν είναι το μόνο, αφού, τον τελευταίο έναν περίπου μήνα έχουν προηγηθεί ακόμα δύο παρόμοια περιστατικά στη Λάρνακα. Πιο συγκεκριμένα, στις 21/3/10 το μουσουλμανικό τέμενος στη Λάρνακα πυρπολήθηκε μετά από ρήξη βομβών μολότοφ από άγνωστα πρόσωπα, ενώ προηγουμένως είχε γίνει επανειλημμένα αντιληπτή από τους πιστούς και τον Ιμάμη η ρίψη αυγών, πετρών και μπουκαλιών στο τέμενος, με αποτέλεσμα ακόμα και το σπάσιμο τζαμιών του τεμένους. Επίσης, κατά την προηγούμενη μέρα (20/3/10), χώρος, όπου παλαιότερα στεγαζόταν εργοστάσιο και χρησιμοποιείται από μετανάστες και νεαρούς ως τόπος συνάντησης, πυρπολήθηκε επίσης με μολότοφ από άγνωστα πρόσωπα. Και τα δύο αυτά περιστατικά είχαν τότε αποσιωπηθεί τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από την αστυνομία, παρά το ότι η ΚΙΣΑ στις 23/3/10 προέβηκε σε καταδικαστική ανακοίνωση τύπου σε σχέση με το περιστατικό. Ως αποτέλεσμα, οι δράστες συνεχίζουν ανενόχλητοι, όπως φαίνεται, τις ενέργειές του, οι οποίες δεν μπορεί παρά να έχουν ρατσιστικό υπόβαθρο.

Αυτή τη φορά, το περιστατικό δεν αποσιωπήθηκε εντελώς, καλύφτηκαν όμως τα κίνητρα των δραστών, αφού λόγος έγινε κυρίως για «εγκληματική ενέργεια» και «τραμπουκισμό», αλλά τα περισσότερα ΜΜΕ και η αστυνομία δεν έχουν κάνει αναφορά στα ρατσιστικά κίνητρα των δραστών, όπως δεν έπραξαν και σε σχέση με τα προηγούμενα περιστατικά.

Επίσης, πριν από έναν περίπου μήνα, η εθνικιστική ομάδα «Μαύρες Ταξιαρχίες» είχε διεξάγει ρατσιστική δράση στην Λάρνακα, κατά την οποία διανεμήθηκαν φυλλάδια με ξεκάθαρα ρατσιστικό περιεχόμενο με τον τίτλο «ΣΤΟΠ! στη Μετανάστευση». Η ίδια ομάδα δηλώνει σε σχέση με την εν λόγω δράση στο μπλογκ της ότι «συνεχίζοντας την παρουσία μας στους δρόμους της Μεγαλόνησου, ο Αγώνας μας εντατικοποιείται στην πόλη του Κίμωνα (Λάρνακα). Οι Αυτόνομοι Εθνικιστές ΜΑΥΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ έδρασαν κατά της αθρόας μετανάστευσης απαιτώντας άμεση απέλαση όλων των μεταναστών» και υπογράφει «ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ Ο ΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΑΥΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ.»

Η ΚΙΣΑ πιστεύει ότι η πιο πάνω δράση και τα τρία πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη Λάρνακα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά συσχετίζονται. Για τον λόγο αυτό, η ΚΙΣΑ ανησυχεί για ότι τα πιο πάνω περιστατικά είναι εκφάνσεις και αποτελέσματα οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Επίσης, η ΚΙΣΑ εκφράζει την ανησυχία της για την μη αποτελεσματική μέχρι σήμερα διερεύνηση και αντιμετώπιση του θέματος από τις αστυνομικές αρχές.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει έντονα το νέο σοβαρό επεισόδιο ρατσιστικής βίας και καλεί τόσο τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και την Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, να διερευνήσουν το περιστατικό, αλλά και το ενδεχόμενο οργανωμένης ρατσιστικής βίας. Επίσης, καλούμε την πολιτεία να αξιολογήσει τα δεδομένα και να ληφθούν το συντομότερο δυνατό μέτρα προτού το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας τεθεί εκτός ελέγχου.

Τέλος, η ΚΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να προβεί στην παραχώρηση οικονομικής βοήθειας προς τα θύματα για την  αποκατάσταση των ζημιών του Κέντρου της Παλαιστινιακής Κοινότητας.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!