ga('send', 'pageview');

 

Asylum

 

 

Χθες, αυτοκτόνησε Κούρδος πρόσφυγας από τη Συρία που ήρθε στην Κύπρο πριν από τρεις μήνες και υπέβαλε αίτηση για προστασία αφού καταδιώκετο από τις Συριακές αρχές και είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει πίσω του τα 4 παιδιά και τη γυναίκα του. Ο Μοχάμεντ ο οποίος διέμενε στο χωριό Αρόδες, είχε αποταθεί στο Γραφείο Εργασίας, το οποίο τον παρέπεμψε στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας, γιατί ως αιτητής ασύλου δεν είχε πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ενώ το διάβημα του στο Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας επίσης δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Αυτό που φαίνεται να οδήγησε τον άτυχο πρόσφυγα στην αυτοκτονία ήταν η αναλγησία των κυπριακών αρχών να ανταποκριθούν στο απελπισμένο κάλεσμα του για βοήθεια, αλλά και η έντονη ανησυχία για τη ζωή και την τύχη της οικογένειάς του

Η ΚΙΣΑ θεωρεί ότι το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό της θλιβερής κατάστασης και της εξαθλίωσης που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι αιτητες ασύλου στην Κύπρο, ειδικά αυτοί που προέρχονται από τη Συρία, και οι οποίοι αποτελούν την πιο ευάλωτη σήμερα κοινωνική ομάδα στη χώρα μας και πλήττονται ανελέητα από την οικονομική κρίση αλλά και από τις πολιτικές για εξαναγκασμό τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Κυπριακή πολιτεία σκληραίνει ακόμη περισσότερο την πολιτική της έναντι της ευάλωτης ομάδας των αιτητών ασύλου από τη Συρία. Η πρόσβαση σε άσυλο είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού οι αρχές με διάφορες ενέργειες και νομικά τεχνάσματα ή ακόμη και παράνομα προσπαθούν να παρεμποδίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση σε άσυλο. Οι αιτούντες ασύλου τίθεται, κατά κανόνα, υπό κράτηση και ακόμη και αν ξεπεράσουν το εμπόδιο της πρόσβασης σε άσυλο βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση προσωρινότητας και αναμονής αφού οι αιτήσεις τους είναι σε εκκρεμότητα μετά από απόφαση των αρχών να μην εξετάζονται αιτήσεις από τη Συρία στο παρόν στάδιο, οδηγώντας πολλούς, όπως το Μοχάμεντ, σε πλήρη απομόνωση, εξαθλίωση και απόγνωση.

Η ΚΙΣΑ καταδικάζει την απαράδεκτη και ρατσιστική απόφαση της βουλής, η οποία εξακολουθεί να θέλει να εξετάζει τον κατάλογο με τους πρόσφυγες (ακόμα και των αναγνωρισμένων) που λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα με αποτέλεσμα να καθυστερούν τη διαδικασία των πληρωμών κατά σε δυο, τρεις ή και περισσότερους μήνες, και οι άνθρωποι να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία δεν μπορούν να επιβιώσουν ούτε οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά πολύ περισσότερο οι αιτητές ασύλου. Ένας μεγάλος αριθμός έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα κάτω από την αφόρητη πίεση αυτών των πολιτικών και την ανάγκη για επιβίωση, με σκοπό να ζητήσουν προστασία σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των τραγικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών στις οποίες έχει περιέλθει η Κύπρος μέσα από το απεχθές μνημόνιο με την Τρόϊκα, η ΚΙΣΑ επισημαίνει και προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέγιστο αγαθό της δημοκρατίας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα αν η κυπριακή πολιτεία και κοινωνία ενδώσουν στα αυξανόμενα κύματα ρατσισμού και διακρίσεων κατά παντός μη Κύπριου και δη Ελληνοκύπριου. Υπό το κράτος του πανικού που επικρατεί ενόψει των επιπτώσεων του μνημονίου, ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται από την κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα και άλλα δημόσια πρόσωπα και φορείς, και ο οποίος συνεπικουρείται και από τα ΜΜΕ, άρχισε ήδη να εμποτίζεται με άκρατο εθνικισμό και ρατσιστικό λόγο, θέτοντας επί τάπητος τον αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων, των προσφύγων και αιτητών ασύλου από τη δημόσια υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και τις κοινωνικές παροχές, όπως και τον αφορισμό των μεταναστών, Ευρωπαίων και μη.

Dignity_For_Asylum_Seekers

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!