ga('send', 'pageview');

Xasikos

 

Σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ξεκινήσει την εξέταση υπόθεσης περιφρόνησης του δικαστηρίου από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα από τον Υπουργό Εσωτερικών και τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για τις  3 Σεπτεμβρίου 2013.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε από το δικηγόρο Ευρωπαίας υπηκόου από τη Ρουμανία, η οποία απελάθηκε κατά παράβαση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Συγκεκριμένα, η αναφερόμενη συνελήφθηκε με διατάγματα κράτησης και απέλασης την 1η Ιουλίου. Ασκώντας τα νόμιμα της δικαιώματα προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του στις 5 Ιουλίου ανάστειλε το διάταγμα απέλασης και στις 12 Ιουλίου αποφάσισε την αναστολή της κράτησης της υπό όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το Σάββατο, 13 Ιουλίου, η εν λόγω γυναίκα συνελήφθηκε εκ νέου με νέα διατάγματα κράτησης και απέλασης και απελάθηκε από την Κύπρο τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές ενημερώθηκαν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο  ανέστειλε το διάταγμα απέλασης και την άφησε ελεύθερη με όρους μέχρι να αποφασίσει εάν ορθά η διοίκηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να απελαθεί, αυτή και ο άντρας της, λόγω της ισχυριζόμενης από τις αρχές εικονικότητας του γάμου τους. Ταυτόχρονα, συνελήφθη και ο σύζυγος της, ο οποίος επίσης απελάθηκε την Τρίτη, 16 Ιουλίου, ενώ εκκρεμούσε και για τον ίδιο ξεχωριστή εκδίκαση της υπόθεσης του ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, [1] ο Υπουργός Εσωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, μέσω της οποίας παραθέτει τα γεγονότα με βάση τα στοιχεία της διοίκησης. Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι οι αρμόδιες αρχές αφενός σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά αφετέρου η νέα σύλληψη και άμεση απέλαση της Ευρωπαίας υπηκόου και του άντρα της δεν αποτελούν ασέβεια προς τα διατάγματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς η απέλαση προέκυψε μετά από νέα διατάγματα κράτησης απέλασης κατόπιν «επανεξέτασης των δεδομένων της υπόθεσης». [2]

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό επισημαίνει τα ακόλουθα σχετικά με τα όσα αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών:

1. Ο Υπουργός Εσωτερικών ορθά επικαλείται το δικαίωμα της διοίκησης να επανεξετάσει τις αποφάσεις της υπό το φως αποφάσεων  του δικαστηρίου και να προβεί σε νέα διοικητική πράξη, αλλά ταυτόχρονα έχει υποχρέωση να λάβει σοβαρά υπόψη του τα ακόλουθα:

  • Η επανεξέταση μίας υπόθεσης θα πρέπει να γίνεται προς συμμόρφωση με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και όχι για να προβαίνει στην υλοποίηση της αρχικής διοικητικής πράξης και στην παρακοή των διαταγμάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με διαφορετικό ενδεχομένως  σκεπτικό.
  • Η θέση του Υπουργού ότι η υπόθεση επανεξετάστηκε είναι εντελώς αμφίβολη και από το γεγονός ότι η απόφαση του Δικαστηρίου εκδόθηκε την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, το μεσημέρι. Πότε και πώς ενημερώθηκε το Υπουργείο  για τα γεγονότα που τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου για την έκδοση του Διατάγματος και πότε και πώς έγινε νέα έρευνα και επαναξιολόγηση για να εκδοθούν την επομένη (Σάββατο!) νέα διατάγματα κράτησης και απέλασης; Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά, στα οποία τα διατάγματα ήταν ήδη υπογραμμένα πριν να εκδοθεί η απόφαση δικαστηρίου και η επανασύλληψη γινόταν αμέσως μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, μπροστά από το δικαστήριο. Επιπλέον, η ΚΙΣΑ χειρίζεται υποθέσεις προσώπων, τα οποία κέρδισαν υποθέσεις στο Δικαστήριο και η επανεξέταση των υποθέσεων τους εκκρεμεί για τα τελευταία τρία ή ακόμη και τέσσερα χρόνια.
  • Αφού ο κ. Υπουργός δηλώνει σεβασμό στο Σύνταγμα, στα Δικαστήρια, στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο [το οποίο δίκαιο κατά τον Υπουργό φαίνεται να βρίσκεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των Κυπρίων], δεν γνωρίζει ότι, αφού ο γάμος του ζεύγους κρίθηκε εικονικός στις 14 Μαρτίου, δεν μπορούσαν να κληθούν να εγκαταλείψουν την Κύπρο στο «τέλος Μαρτίου», δεδομένου ότι είχαν δικαίωμα να προσβάλουν την εν λόγω απόφαση ενώπιον δικαστηρίου εντός 75 ημερών;
  • Αφού ο γάμος του ζεύγους κρίθηκε εικονικός,  γιατί το κράτος δεν προσέφυγε στο Οικογενειακό Δικαστήριο για να αποδείξει την εικονικότητά του, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Γάμου Νόμου;

2. Κατά την άποψη μας, από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα γεγονότα έχουν τεθεί υπό την κρίση  του Δικαστηρίου, η επιλεκτική παράθεση συγκεκριμένων «ευαίσθητων» γεγονότων της υπόθεσης δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό, πέραν από το να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και την παρακοή των διαταγμάτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λαϊκίζοντας μέσω τόσο της χθεσινής ανακοίνωσης του  Υπουργού Εσωτερικών «για καταπολέμηση των καταχρήσεων του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών», [3] όσο και μίας προχθεσινής δήλωσης του, μέσω της οποίας υποστήριξε ότι «κάθε αλλοδαπός, που βρίσκεται στην Κύπρο παράνομα, στερεί από έναν Κύπριο πολίτη ένα κομμάτι ψωμί». [4] Οι συγκεκριμένες δηλώσεις καταδεικνύουν ότι πλέον αποτελεί προσφιλή μέθοδο του Υπουργού Εσωτερικών να μετατοπίζει το θέμα της συζήτησης όποτε δέχεται κριτική για υπουργικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, στοχοποιώντας μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο  τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

3. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και από τη στιγμή που η συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία είναι διάδικος ο ίδιος προσωπικά, βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών δεν θα έπρεπε να προβεί στην έκδοση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης.

4. Τα πιο πάνω, δυστυχώς, δεν αποτελούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μόνο της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά πληθώρας υποθέσεων ευρωπαίων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, με τις οποίες ασχολείται η ΚΙΣΑ και οι οποίες φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά αυθαιρεσίας, κακόπιστης διοίκησης, παράβασης νόμων και υπέρβασης εξουσίας, που έχουν εμποτίσει το συγκεκριμένο Τμήμα και το συγκεκριμένο Υπουργείο, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκκινήσει διαδικασίες παράβασης του ευρωπαϊκού δικαίου εναντίον της Δημοκρατίας.

5. Η ΚΙΣΑ θα αναμένει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των διαδικασιών παρακοής διατάγματος δικαστηρίου πριν τοποθετηθεί περαιτέρω επί του θέματος.

6. Εν τω μεταξύ όμως, η ΚΙΣΑ επιθυμεί να επισημάνει στον κ. Υπουργό Εσωτερικών ότι «το ψωμί των Κυπρίων» δεν «το τρων οι μετανάστες». Το ψωμί όλων όσων ζουν στην Κύπρο, το τρώει, μεταξύ άλλων, το κόστος της κακοδιοίκησης και της αυθαιρεσίας των μεταναστευτικών αρχών, της πολιτικής παράνομων κρατήσεων, απελάσεων, ανακλήσεων αδειών, απόρριψης αιτήσεων από το Υπουργείο του οποίου προΐσταται και το Τμήμα το οποίο υπάγεται σε αυτόν. Η ΚΙΣΑ καλεί τη Γενική Ελέγκτρια της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργήσει έλεγχο όσον αφορά το κόστος των παράνομων αποφάσεων που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο, καθώς επίσης και τις παράνομες κρατήσεις και απελάσεις προσώπων.

7. Η ΚΙΣΑ καλεί επίσης τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διερευνήσει κατά πόσο οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Υπουργού περί «ψωμιού» και μεταναστών υποκινούν σε βία ή μίσος που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής κατά παράβαση του Νόμου 134(Ι)/2011.

8. Υπενθυμίζουμε τέλος, ότι για το ψωμί των Κύπριων συνταξιούχων, συνεισφέρουν τα μέγιστα οι εισφορές των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, οι οποίοι δεν πήραν ούτε ένα σεντ από τα όσα συνεισφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 1990 μέχρι σήμερα.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1] Ο Φιλελεύθερος, Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, «Περιφρόνησαν το Ανώτατο και απέλασαν Ρουμάνα: Είχε αφεθεί ελεύθερη με απόφαση του Δικαστηρίου την Παρασκευή. Χάσικος: ‘Κάθε αλλοδαπός, που βρίσκεται στην Κύπρο παράνομα, στερεί από έναν Κύπριο πολίτη ένα κομμάτι ψωμί’»

Ο Φιλελεύθερος, Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2012, «Θα ζητηθεί φυλάκιση Χάσικου – Σιακαλλή: Για παρακοή δικαστικού διατάγματος»

[2] Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013, «Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, αναφορικά με δημοσιεύματα»

[3] Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013, «Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Σωκράτη Χάσικου, αναφορικά με δημοσιεύματα»

[4] Ο Φιλελεύθερος, Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, «Περιφρόνησαν το Ανώτατο και απέλασαν Ρουμάνα: Είχε αφεθεί ελεύθερη με απόφαση του Δικαστηρίου την Παρασκευή. Χάσικος: ‘Κάθε αλλοδαπός, που βρίσκεται στην Κύπρο παράνομα, στερεί από έναν Κύπριο πολίτη ένα κομμάτι ψωμί’»

 

Stop-Discrimination-Now

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!