ga('send', 'pageview');

Police_Brutality

 

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει μία ακόμα υπόθεση κατάφορης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οικογένειας Ευρωπαίου πολίτη, η οποία ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα συμπαιγνίας της Κυπριακής Αστυνομίας και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ).

Η υπόθεση αφορά την οικογένεια της D.M., η οποία είναι υπήκοος τρίτης χώρας, διαμένει στην Κύπρο 14 χρόνια και είναι συζευγμένη με Ευρωπαίο πολίτη, με τον οποίο έχουν ένα παιδί, το οποίο είναι μικρότερο των τριών ετών. Τον Ιανουάριο του 2013, η D.M. κατήγγειλε στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), για παράνομη σύλληψη  της μπροστά στο ανήλικο παιδί της καθώς και κακοποίησή της από αστυνομικό του ΤΑΕ Λευκωσίας. Μάλιστα, η D.M. ήταν έγκυος και λίγες μέρες μετά την κακοποίησή της προήλθε απώλεια του εμβρύου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ΑΑΔΙΠΑ μόλις έχει ολοκληρώσει τη σχετική έκθεση της, τα πορίσματα της οποίας πιθανόν να συνδέονται άμεσα με τις πρόσφατες εξελίξεις, σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να αποφύγει τυχόν επιπτώσεις εναντίον εμπλεκόμενων μελών της.

Στις 10/2/2014, μέλη της αστυνομίας προσέγγισαν τον G.M., σύζυγο της D.M., ενώ αυτός περπατούσε προς το αυτοκίνητο του και αρχικά του ζήτησαν να διερευνήσουν τα απαραίτητα έγγραφα ιδιοκτησίας και κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί του είπαν πως τα οικοδομικά εργαλεία που υπήρχαν στο αυτοκίνητο του και τα οποία κατείχε λόγω της απασχόλησης του στις οικοδομές, ενδεχομένως να σχετίζονταν με διαρρήξεις και γι’ αυτό προέβησαν στη σύλληψη τόσο του ιδίου, όσο και του αδερφού του που ήταν μαζί του. Παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνα στην κατοικία του, όπου δεν βρέθηκε οποιοδήποτε ενοχοποιητικό στοιχείο εναντίον του, οι δύο Ευρωπαίοι πολίτες κρατούνται με απόφαση της Διευθύντριας του ΤΑΠΜ στα Αστυνομικά Κρατητήρια Λακατάμιας, με σκοπό την απέλαση τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχουν προσαχθεί στο δικαστήριο για οποιοδήποτε αδίκημα, ούτε έχουν ενημερωθεί, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για τους λόγους απέλασης τους.

Στις 11/02/2014 η D.M. επισκέφθηκε το σύζυγό της στα Αστυνομικά Κρατητήρια Λακατάμιας μαζί με το ανήλικο παιδί τους. Τότε, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της στην παρουσία του παιδιού τους. Στη συνέχεια κλήθηκαν οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) κλήθηκαν για να αναλάβουν τη φροντίδα του παιδιού. Παρά την ένσταση των ΥΚΕ, λόγω της νεαρής ηλικίας του παιδιού, η αστυνομία επέμενε στην κράτηση της μητέρας και οι ΥΚΕ προχώρησαν στη μεταφορά του παιδιού σε ανάδοχη οικογένεια σε κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας. Μέχρι στιγμής, δεν πραγματοποιήθηκε οποιαδήποτε επαφή του παιδιού με τη μητέρα του.

Επιπλέον, η D.M. ενημερώθηκε ότι θα απελαθεί άμεσα, καθώς ο γάμος τους κρίθηκε από την Διευθύντρια του ΤΑΠΜ ως «άκυρος». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητέρα έχει άδεια παραμονής στην Κύπρο με ισχύ μέχρι το 2018, η οποία της παραχωρήθηκε μετά την παρουσίαση πιστοποιητικού DNA, το οποίο απαιτήθηκε παράνομα από την Διευθύντρια του ΤΑΠΜ [1] και το οποίο αποδεικνύει ότι ο πατέρας του παιδιού είναι ο σύζυγος της. Η σύλληψη και κράτηση της μητέρας παραβιάζει επίσης τη νομοθεσία για προστασία της μητρότητας, η οποία καθορίζει ότι έγκυες γυναίκες και μητέρες παιδιών κάτω των τριών χρόνων, δεν φυλακίζονται, εκτός κι αν θεωρηθούν «κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή / και άλλα πρόσωπα». [2] Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η μητέρα όχι μόνο συνελήφθηκε και φυλακίστηκε, αλλά όπως μας ανέφερε η ίδια απειλήθηκε ότι θα απελαθεί χωρίς το παιδί της.

Η ΚΙΣΑ τονίζει τα ακόλουθα:

  • Οι συνθήκες σύλληψης και κράτησης του συγκεκριμένου ζεύγους παραβιάζουν κατάφωρα το κοινοτικό κεκτημένο και τις πρόνοιες της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Επιπλέον, η σύλληψη των γονιών στην παρουσία του παιδιού και η βίαιη απομάκρυνση του από αυτούς παραβιάζει ταυτόχρονα και τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. [3]
  • Τέλος, η σύλληψη και κράτηση των συγκεκριμένων ατόμων ενδεχομένως να εμπεριέχουν αξιόποινες πράξεις από την πλευρά μελών της αστυνομίας, εάν αυτές σχετίζονται με τα πορίσματα της έρευνας της ΑΑΔΙΠΑ σχετικά με την κακοποίηση της μητέρας πριν από ένα χρόνο.

 

Η ΚΙΣΑ ζητά:

  1. Την άμεση απελευθέρωση των συγκεκριμένων ατόμων.
  2. Την άμεση διεξαγωγή ανεξάρτητης και αξιόπιστης έρευνας σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης και την έκδοση διαταγμάτων κράτησης και απέλασης.
  3. Την άμεση δημοσιοποίηση της έρευνας της ΑΑΔΙΠΑ σχετικά με τη σύλληψη και κακοποίηση της D.M. από μέλη της Κυπριακής Αστυνομίας πριν από ένα χρόνο.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:


[1]            Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «Ετήσια Έκθεση Αρχής Ισότητας για το έτος 2012: Κεφάλαιο IV. Θεματική Αποτίμηση Δραστηριοτήτων – Α. Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – V. Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – 3. Διενέργεια DNA τεστ για μεταναστευτικούς σκοπούς», σελ. 38-39. Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://www.ombudsman.gov.cy/Ombudsman/Ombudsman.nsf/All/B63C0DB456EA3572C2257BFA00289DC9/$file/Book%20Grafeio%20Epitropou%202012%20GR.pdf?OpenElement

[2]            Ο περί της Προστασίας Ανήλικων Τέκνων Καταδικασθεισών ή Υπόπτων Μητέρων Νόμος του 2005 [33(Ι)/2005], «Άρθρο 3: Ειδικές ρυθμίσεις για ποινές στερητικές της ελευθερίας σε σχέση με τις μητέρες». Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://www.cylaw.com/nomoi/enop/non-ind/2005_1_33/full.html

[3]            Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «Άρθρο 9: Ζωή με τους Γονείς» και «Άρθρο 22: Παιδιά πρόσφυγες». Πρόσβαση μέσω της ιστοσελίδας: http://www.unicef.gr/reports/symb.php#22

 

Hooded

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!