ga('send', 'pageview');

61f223002be642ca87a332c1de3765c2_18 copy

Στις 18/07/16 η κυρία Cyrel Reyes[i] επισκέφτηκε νοσοκομείο λόγω αιμορραγίας και άλλων προβλημάτων υγείας που προέκυψαν έπειτα από μη εθελούσια αποβολή[ii]. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου την εξέτασε, ειδοποιώντας όμως την αστυνομία, η οποία τη συνέλαβε επειδή δεν την πίστεψε σχετικά με το τι συνέβη. Έκτοτε, η κυρία Cyrel Reyes βρίσκεται υπό κράτηση. Από τη σύλληψή της, τα ΜΜΕ τη διασύρουν με άρθρα και τίτλους που την περιγράφουν ως «παιδοκτόνο» που έκανε «παράνομη έκτρωση». Εντούτοις, οι κατηγορίες που της αποδόθηκαν καταρρίπτονται μεταξύ άλλων και από το κατηγορητήριο που της έχει προσαφθεί και το οποίο αποτελείται μόνο από πλημμελήματα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 25/07/2016 η κυρία Cyrel Reyes κατηγορήθηκε στο δικαστήριο για τα πλημμελήματα της «απόκρυψης  τοκετού», της «συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος (για την απόκρυψη  τοκετού)» και της «παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την εκπνοή της προσωρινής άδειας διαμονής» της. Είναι προφανές πως οι εν λόγω κατηγορίες δεν δικαιολογούν τα όσα της έχουν προσαφθεί από τα ΜΜΕ και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Είναι επίσης προφανές ότι τα πλημμελήματα για τα οποία έχει κατηγορηθεί είναι αποτέλεσμα της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους οι μετανάστριες γυναίκες και ιδιαίτερα οι οικιακές εργάτριες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστριών γυναικών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πιο συγκεκριμένα σε προγεννητικό έλεγχο και φροντίδα. Σημειώνεται ιδιαίτερα ότι η επίσκεψη άτυπων μεταναστριών γυναικών σε  νοσοκομεία, ακόμη και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ακόμα και όταν οι ίδιες πληρώσουν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οδηγεί σχεδόν πάντοτε σε σύλληψη, κράτηση και απέλασή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της κυρία Cyrel Reyes, ακόμη και στην ποινική δίωξή τους.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η κυρία Cyrel Reyes καταγγέλθηκε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου από επαγγελματίες υγείας και ο τρόπος που συκοφαντήθηκε δημοσίως είναι ενδεικτικά της στάσης της κυπριακής κοινωνίας έναντι του δικαιώματος των γυναικών γενικότερα στο να ελέγχουν οι ίδιες τα σώματά τους και να αποφασίζουν για αυτά. Η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή για τις μετανάστριες γυναίκες, αφού ο ρατσισμός τέμνεται με τον σεξισμό για την κατασκευή «της επικίνδυνης άλλης» και αυτό είναι εμφανές και στην περίπτωση της κυρίας Cyrel Reyes. Σε μια βαθιά ρατσιστική και σεξιστική κοινωνία, όπου οι γυναίκες γενικότερα στερούνται βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα σε σχέση με την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους και όπου οι μετανάστριες γυναίκες δεν έχουν καν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δυστυχώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι μία μετανάστρια γυναίκα διασύρεται και συκοφαντείται με αυτόν τον τρόπο.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι όταν μια γυναίκα και ειδικότερα όταν μια μετανάστρια γυναίκα δεν έχει πρόσβαση σε προγεννητικό έλεγχο/ φροντίδα ή/και καταφεύγει σε μη ασφαλείς μεθόδους έκτρωσης, ή/και δεν απολαμβάνει ιατροφαρμακευτική φροντίδα μετά από αποβολή, είναι επειδή οι πολιτικές και πρακτικές του κράτους την εξαναγκάζουν, στερώντας της το δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, καθώς και στην αυτοδιάθεση του σώματός της.

Στην πραγματικότητα, η κυρία Cyrel Reyes κατηγορείται επειδή είναι φτωχή, γυναίκα, μετανάστρια και χωρίς χαρτιά και επομένως, δεν είναι αρκετά προνομιούχα για να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ή για να της αναγνωρίζεται η αυτενέργεια και το δικαίωμά στην αυτοδιάθεση του σώματός της.

Η ΚΙΣΑ καλεί:

  1. Τον Γενικό Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη εναντίον της κυρίας Cyrel Reyes.
  2. Το κράτος να απελευθερώσει αμέσως την κυρία Cyrel Reyes.
  3. Το κράτος να χορηγήσει και να διευκολύνει την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών γυναικών, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής τους.
  4. Το κράτος να προστατέψει τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση των σωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην έκτρωση, για όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών γυναικών.

[i] Σημειώνεται  ότι χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για προστασία της ανωνυμίας της.

[ii] Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να δείτε πρόσφατη ανακοίνωση τύπου της ΚΙΣΑ: http://goo.gl/AIKq71

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!