ga('send', 'pageview');

IMG_0074

Υπογράφτηκε σήμερα (09/03/17 ) Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜΣ)[i] για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ της Αστυνομίας Κύπρου[ii] και 12 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, περιλαμβανόμενης και της ΚΙΣΑ.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, το ΜΣ υπέγραψε ο αρχηγός του σώματος, κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοστόμου αναφέρθηκε στη  σημασία της υπογραφής του μνημονίου, στην προσήλωση της Αστυνομίας στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στον επιδιωκόμενο στόχο για συνεργασία μεταξύ της Αστυνομίας και των ΜΚΟ. Άξια αναφοράς είναι η τοποθέτηση του Αρχηγού περί διαπίστωσης από τον ίδιο ενός εχθρικού κλίματος έναντι της ΚΙΣΑ από πλευράς της Αστυνομίας όταν αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2014[iii]. Περαιτέρω, ο αρχηγός της Αστυνομίας αναφέρθηκε στη βελτίωση των σχέσεων της ΚΙΣΑ με την αστυνομία κατά τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης της συνάντησης αντιπροσωπείας της οργάνωσης με τον ίδιο το Μάρτιο του 2015.[iv]

Από πλευράς της ΚΙΣΑ, το ΜΣ υπογράφηκε από την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κα. Ανθούλα Παπαδοπούλου, που σε σύντομη τοποθέτηση της, αναγνώρισε και χαιρέτησε τη διαφοροποίηση της σημερινής ηγεσίας της Αστυνομίας έναντι των ΜΚΟ και χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου ως το πρώτο απτό δείγμα συνεργασίας των ΜΚΟ με την Αστυνομία. Πρόσθετα, η πρόεδρος του Δ.Σ της ΚΙΣΑ ανέφερε ότι «η αμοιβαία αναγνώριση του ρόλου και των θέσεων των ΜΚΟ και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο μερών αποτελούν προϋπόθεση της εν λόγω συνεργασίας».

Η ΚΙΣΑ αναγνωρίζει τη σημασία της σημερινής ημέρας και χαιρετίζει τις πιο πάνω θετικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι η υπογραφή του ΜΣ πρέπει να αποτελέσει την απαρχή μιας εις βάθος συζήτησης που θα οδηγήσει στην υπογραφή επιμέρους μνημονίων για ζητήματα που, μεταξύ άλλων, άπτονται της επιτακτικής ανάγκης για:

  • Βελτίωση της αντιμετώπισης των μεταναστριών/ών από πλευράς της Αστυνομίας
  • Καταπολέμηση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης των μεταναστριών/ών και προσφύγων.
  • Πλήρη πρόσβαση των μεταναστριών/ών και προσφύγων που κρατούνται στο χώρο κράτησης της Μενόγειας και αλλού στα δικαιώματα τους καθώς και απρόσκοπτης πρόσβασης των ΜΚΟ άτομα αυτά.
  • Καταπολέμηση πρακτικών της αστυνομίας όπως η ρατσιστική στοχοποίηση μεταναστριών/ών και προσφύγων καθώς και της χρήσης βίας εναντίον τους που, σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, οδήγησαν τα θύματα στο νοσοκομείο ή και στο θάνατο.
  • Βελτίωση του συστήματος διερεύνησης καταγγελιών για κακομεταχείριση μεταναστριών/ών ώστε τέτοια φαινόμενα να μπορούν να τεκμηριώνονται αποτελεσματικά και οι ενεχόμενοι αστυνομικοί να υπόκεινται στις συνέπειες των πράξεών τους.

[i] Δείτε το Μνημόνιο Συνεργασίας: https://goo.gl/mhTzpr

[ii] Δείτε σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας: https://goo.gl/3EYhHq

[iii] Δείτε σχετικό βίντεο: https://youtu.be/Em_dsdA7bx4

[iv] Δείτε σχετική ανακοίνωση της ΚΙΣΑ https://goo.gl/OzkdFp

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!