ga('send', 'pageview');

stop_police_brutality_bumper_sticker-r370c7cec7c2f447d82d789de762cb0e1_v9wht_8byvr_324

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει δημόσια ένα νέο περιστατικό ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης μετανάστη από μέλη της Αστυνομίας.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κύπρια πολίτισσα, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δύο αστυνομικοί  φώναξαν σε ανυποψίαστο μετανάστη που προπορευόταν πεζός να σταματήσει, και όταν αυτός στράφηκε προς το μέρος τους ο ένας από τους δύο αστυνομικούς τον κτύπησε τόσο βίαια στο πρόσωπο που ο μετανάστης έπεσε στο έδαφος. Στη συνέχεια ο αστυνομικός του φόρεσε χειροπέδες και τον συνέλαβε χωρίς από πλευράς του μετανάστη να υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια ή προσπάθεια αντίστασης.

Το νέο αυτό περιστατικό ρατσιστικής βίας συνέβη, σύμφωνα με την καταγγελία της πολίτισσας, της οποίας κατέχουμε τα στοιχεία και είναι διατεθειμένη να καταθέσει σε σχέση με τα πιο πάνω, σήμερα το πρωί στην οδό Γρηγόρη Ξενοπούλου  στη Λευκωσία.

Η κυρία Χ εξέφρασε στους αστυνομικούς την αποδοκιμασία της για την επίθεση ενάντια στο μετανάστη. Εκείνοι απάντησαν ρωτώντας την: «Ξέρεις τι έκαμε;» Όταν η κυρία Χ απάντησε πως ό,τι κι αν έχει κάνει ο μετανάστης δεν δικαιολογεί την άσκηση βίας εναντίον του, χωρίς καμία δικαιολογία μάλιστα, αφού ο ίδιος δεν αντιστάθηκε στη σύλληψή του, οι αστυνομικοί υποκρίθηκαν πως δεν άσκησαν οποιαδήποτε βία ενάντια στο μετανάστη.

Η ΚΙΣΑ δεν εκπλήττεται για τη συνεχιζόμενη βία από την Αστυνομία αφού μέχρι σήμερα οι αρμόδιες Αρχές έδειξαν είτε έλλειψη πολιτικής βούλησης είτε αδυναμία να  οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τέτοιες παράνομες συμπεριφορές από μέλη της Αστυνομίας.

Το πιο έκδηλο παράδειγμα αυτής της κατάστασης ατιμωρησίας ήταν η κατάληξη της αθώωσης του αστυνομικού ο οποίος κτύπησε το Νοέμβριο του 2013 αναγνωρισμένο πρόσφυγα  από την Ακτή του Ελεφαντοστού με συνέπεια να του σπάσει το πόδι απλά επειδή αυτός ρώτησε τους αστυνομικούς αν τον σταμάτησαν για έλεγχο των εγγράφων του λόγω του χρώματος του δέρματός του. Το θύμα τότε έσπευσε σε άμεση καταγγελία του περιστατικού στις Αρχές, εφόσον υπήρχε και βίντεο-μαρτυρία. Παρά τις καταγγελίες οι αστυνομικοί αθωώθηκαν.

Η ΚΙΣΑ, πέρα από τη δημόσια καταγγελία, έχει προχωρήσει σε καταγγελία του περιστατικού στην επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  καθώς και  στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά Μελών της Αστυνομίας.

Η ΚΙΣΑ, ενόψει του νέου αυτού περιστατικού, καλεί για:

  • Την άμεση διενέργεια αξιόπιστης ανεξάρτητης διερεύνησης του περιστατικού
  • Τη λήψη μέτρων για την πάταξη τέτοιων φαινομένων αυθαίρετης, παράτυπης και παράνομης αστυνομικής πρακτικής της φυλετικής στοχοποίησης (racial profiling) και βίας.
  • Την παραδειγματική ποινική και πειθαρχική τιμωρία όλων των εμπλεκόμενων μελών της Αστυνομίας σε περιστατικά βίας, κακομεταχείρισης και κακοποίησης ανθρώπων.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!