ga('send', 'pageview');

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με επιτυχία εκδήλωση αλληλεγγύης με τα απάτριδα άτομα Κουρδικής καταγωγής από τη Συρία (Ajanib) που εδώ και δύο σχεδόν μήνες διαμένουν σε αντίσκηνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι περιμένουν περισσότερο από 7 χρόνια την εξέταση των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία.

Οι απάτριδες Κούρδοι κατάφεραν με τη διαμαρτυρία τους μέχρι σήμερα να ξανανοίξουν όλες οι υποθέσεις που είχαν απορριφθεί στο παρελθόν και να επανεξεταστούν άμεσα. Η σημερινή εκδήλωση αποσκοπούσε στο να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ότι το καθεστώς της συμπληρωματικής προστασίας, το οποίο προτίθενται να τους παραχωρήσουν οι αρμόδιες αρχές,  δεν αποτελεί λύση για τη συγκεκριμένη  ομάδα αφού:

  1. Δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα που πηγάζουν από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα απάτριδα άτομα.
  2. Συγκρούεται με τη σύσταση της Υπάτης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες.
  3. Δεν τους παρέχει τη δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους και ούτε καν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν, αφού δεν διασφαλίζει έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε για οικογενειακούς είτε για επαγγελματικούς σκοπούς.
  4. Είναι σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία παραχωρούν σε όλα τα απάτριδα άτομα Κουρδικής καταγωγής από τη Συρία καθεστώς ανεγνωρισμένου πρόσφυγα.
  5. Το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας στην ουσία τους εξαναγκάζει να εγκαταλείψουν  την Κύπρο παράτυπα για να μεταβούν  σε άλλη χώρα της ΕΕ να ζητήσουν  προστασία.
  6. Είναι σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις στις οποίες προέβηκε στις 20 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών ενώπιον της Βουλής

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν το ψήφισμα στον κ. Κωνσταντίνο Νικολαΐδη, Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, σε εκπρόσωπο του κ. Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, σε εκπρόσωπο της κας  Αλεξάνδρας Ατταλίδου, Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στον κ. Γιώργο Λουκαϊδη εκ μέρους του Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Επίσης, αναμένεται το ψήφισμα να επιδοθεί αύριο στον Πρόεδρο της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων.

Ο Γενικός Διευθυντής εισηγήθηκε τη σύγκληση νέας σύσκεψης την ερχόμενη βδομάδα για να συζητηθεί το θέμα με τις αρμόδιες αρχές σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί ικανοποιητική λύση ενώ όλοι οι υπόλοιποι δήλωσαν την κατανόηση τους για τα δίκαια αιτήματα των απάτριδων Κούρδων και έκφρασαν την ετοιμότητα και επιθυμία τους να διαμεσολαβήσουν προς το αρμόδιο Υπουργείο για να ανταποκριθεί θετικά στο θέμα.

 

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!