ga('send', 'pageview');

10411031_741721602586939_5147311704368522671_n

Την περασμένη Παρασκευή και έπειτα από σχετική έκκληση της ΚΙΣΑ, στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για τα θέματα που αφορούν τους και τις απάτριδες Κούρδους/Κούρδισσες από την Συρία που βρίσκονται σε διαμαρτυρία πάνω από ένα μήνα έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω της μη εξέτασης των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία για περισσότερο από 7 χρόνια – τέσσερα από τα υπό διαμαρτυρία άτομα βρίσκονται σήμερα στην 14η μέρα απεργίας πείνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου, ο Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων και άλλοι υπηρεσιακοί λειτουργοί.

Κατά την εν λόγω συνάντηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναγνώρισαν την ανάγκη για άμεση προώθηση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου της ενδιαφερόμενης ομάδας και ειδικότερα των απεργών πείνας. Ακόμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εξετάσουν με κατανόηση το αίτημα των διαμαρτυρομένων να τους δοθεί το καθεστώς των αναγνωρισμένων προσφύγων. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσαν πως θα ολοκλήρωναν την εξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιών τους, η μεν Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων μέχρι την Τρίτη (σήμερα, δηλαδή) και η δε Υπηρεσία Ασύλου εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ΚΙΣΑ θεωρεί σημαντική την εξέλιξη αυτή και εκφράζει την ικανοποίηση της για την ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών. Ενόψει των σημερινών καταρρακτωδών βροχών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημυρίσουν τα αντίσκηνα των διαμαρτυρομένων και να βραχούν όλος ο ρουχισμός τους, τα σκεπάσματά και ό,τι άλλο υπήρχε στα αντίσκηνα, ένα εκ των οποίων έχει καταστραφεί, και της επείγουσας κατάστασης στην οποία βρίσκονται τώρα τα διαμαρτυρόμενα άτομα, η ΚΙΣΑ καλεί:

Την κυβέρνηση να ολοκληρώσει άμεσα την εξέταση των αιτήσεων ασύλου των διαμαρτυρομένων.

Την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες να αναλάβει τον επικουρικό της ρόλο και να βοηθήσει τις αρχές να καταλήξουν σε μια δίκαιη απόφαση σε σχέση με την παραχώρηση του καθεστώτος πρόσφυγα στα διαμαρτυρόμενα άτομα, όπως είναι εξάλλου και η θέση της σε σχέση με τα άτομα από την Συρία.

Τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον κόσμο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα διαμαρτυρόμενα άτομα και να συνδράμουν με:

κουβέρτες/ παπλώματα, σεντόνια, χειμερινό ρουχισμό (για ενήλικες σε μεγάλα μεγέθη), ένα αντίσκηνο και ιδιαίτερα χυμούς – που είναι η μόνη πηγή θρεπτικών ουσιών για τους απεργούς πείνας, καθώς και τρόφιμα για τα υπό διαμαρτυρία άτομα που δεν βρίσκονται σε απεργία πείνας – ένα εκ των οποίων έχει διαβήτη και χρειάζεται τρόφιμα κατάλληλα για διαβητικά άτομα. Παρακαλούμε, προσέξετε να μην περιέχουν χοιρινό.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να περάσετε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά επιθυμείτε να αφήσετε κάτι από τα πιο πάνω για τα υπό διαμαρτυρία άτομα, μπορείτε να τα φέρετε στα γραφεία της ΚΙΣΑ (Αρσινόης 48, Παλιά Λευκωσία, https://kisa.org.cy/contact/) και θα τους τα πάρουμε.

Εναλλακτικά, μπορείτε, αν θέλετε, να κάνετε κάποια χρηματική εισφορά (https://kisa.org.cy/donate/#) για τον σκοπό αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, παρακαλούμε όπως σημειώσετε κατά την καταβολή της εισφοράς σας πως πρόκειται για στήριξη της διαμαρτυρίας των προσφύγων.

Σημείωση: Φωτογραφίες από τον χώρο μπορείτε να κατεβάσετε από http://tinyurl.com/q3lzga8

 

Διοικητικό Συμβούλιο

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!