ga('send', 'pageview');

European_Court_Human_Rights

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει την σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Υπόθεση M.A v. Cyprus, σύμφωνα με την οποία έχει παραβιαστεί το δικαίωμα σε αποτελεσματικό ένδικο μέσο (άρθρο 13) αναφορικά με παραβιάσεις του δικαιώματος στη ζωή (Άρθρο 2), της απαγόρευσης των βασανιστηρίων, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης (Άρθρο 3) και του δικαιώματος της προσωπικής ελευθερίας (άρθρο 5) στην περίπτωση αιτούντος άσυλο για τον οποίο εκδόθηκαν διατάγματα απέλασης και κράτησης στη Συρία το 2010. Περαιτέρω, το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε ότι η κράτηση του Αιτητή για σκοπούς απέλασης για περίοδο έντεκα μηνών ήταν παράνομη και παραβιάζει το δικαίωμα στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια.

Η ΚΙΣΑ υπενθυμίζει ότι η εν λόγω υπόθεση αφορά μία εκ των 38 υποθέσεων που εξακολουθούν να εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με ομάδα Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι το 2010 διαδήλωναν μπροστά από το σπίτι της Ευρώπης έτσι ώστε να τους παραχωρηθεί διεθνής προστασία από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν και πολλοί από αυτούς απελάθηκαν, πριν η ΚΙΣΑ προλάβει τελικά μέσω δικηγόρου να καταχωρίσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή της απέλασής τους στο ΕΔΑΔ, το οποίο εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με τον Κανονισμό 39 του Δικαστηρίου, για αναστολή της απέλασης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεών τους από το Δικαστήριο.

Σήμερα, η Κύπρος καταδικάστηκε γι’ αυτό που η ΚΙΣΑ εδώ και χρόνια επισημαίνει και καταγγέλλει, την απουσία δηλαδή αποτελεσματικού μηχανισμού δικαστικής προστασίας των αιτητών ασύλου των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται «ως καταχρηστικές», από επαναπροώθηση σε χώρες όπου αντιμετωπίζουν διώξεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, την απουσία αποτελεσματικού μηχανισμού δικαστικής προστασίας από παράνομες κρατήσεις και για παράνομες και μακρόχρονες κρατήσεις οι οποίες δεν πληρούν τα ελάχιστα επίπεδα νομιμότητας.

Η σημερινή απόφαση είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για τον συγκεκριμένο αιτητή, αλλά για όλους τους αιτητές ασύλου των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται κατάφωρα εδώ και χρόνια, και καλούμε το κράτος να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και να προχωρήσει τάχιστα στην αναθεώρηση του συστήματος ασύλου και της δικαστικής προστασίας που παρέχεται σε αιτούντες άσυλο έτσι ώστε να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς του υποχρεώσεις. Η ΚΙΣΑ καλεί επίσης το κράτος να τερματίσει την πολιτική των παράνομων κρατήσεων για σκοπούς απέλασης.

Η ΚΙΣΑ θα παρακολουθεί την πορεία συμμόρφωσης των αρχών με την απόφαση του ΕΔΑΔ καθώς επίσης και την πορεία των άλλων 38 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Για περισσότερες πληροφορίες:
ECHR 230 (2013) – Press Release – 23/07/2013: Lack of an effective remedy in relation to deportation and unlawful detention of Syrian national

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx#{“itemid”:[“003-4438172-5338448”]}
http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-122889#{“itemid”:[“001-122889”]}

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!