ga('send', 'pageview');

intolrance

Οι δολοφονικές  επιθέσεις που διενεργήθηκαν στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και η μαζική σφαγή περισσότερων από 130 αμάχων πολιτών έχουν συγκλονίσει και συνθλίψει ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο. H αντίδραση της Γαλλικής και άλλων Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με αύξηση των μέτρων ασφάλειας για εντοπισμό και εξουδετέρωση των συγκεκριμένων και άλλων εν δυνάμει δολοφόνων του ISIS φαντάζει φυσιολογική και εν πολλοίς επιβεβλημένη.

Παράλληλα, ακροδεξιά, νέο-φασιστικά κόμματα, κύκλοι και πολιτικοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελος τους τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, διασυνδέοντας τις επιθέσεις με το προσφυγικό και  πυροδοτώντας νέο κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού έναντι των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη.

Το πρώτο γεγονός που αυτά τα κόμματα και κύκλοι, αρχής γενομένης από το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν ήταν η είδηση, η οποία αναμεταδόθηκε συστηματικά από το ΡΙΚ σχετικά με την εύρεση δήθεν Συριακού διαβατηρίου στην κατοχή ενός από τους τρομοκράτες του Παρισιού, καθώς και πληροφορίες ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν πρόσφυγας που έφτασε στην Ευρώπη μέσω Λέρου. Η εν λόγω είδηση παρουσιάστηκε ως δήθεν επιβεβαίωση των ισχυρισμών για την ύπαρξη τρομοκρατών ανάμεσα στους πρόσφυγες, γεγονός που διευκόλυνε τη διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι το διαβατήριο του τρομοκράτη ενδέχεται να είναι πλαστό και αυτός να μην έφτασε στην Ευρώπη μαζί με άλλους πρόσφυγες, δεν έλαβαν  την απαραίτητη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ με την πλειονότητα του κόσμου να θεωρεί την αρχική είδηση ως επιβεβαιωμένο γεγονός.

Η θέση της ΚΙΣΑ είναι ότι η ανεύθυνη και εγκληματική προσπάθεια εκμετάλλευσης του φόβου που γεννούν τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι και αλλού και η έντεχνη προσπάθεια για ένταξη στην ατζέντα για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζητήματα όπως το κλείσιμο των συνόρων και η περαιτέρω ενίσχυση της Ευρώπης-Φρούριο θα οδηγήσουν σε αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η κοντόφθαλμή τακτική για επίρριψη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στους  ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, εκτός από αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  των μειονοτήτων, ιδιαίτερα μουσουλμάνων, που ζουν στην Ευρώπη, κατά παρέκκλιση των ίδιων των αξιών πάνω στις οποίες η ΕΕ έχει δημιουργηθεί.

Η Ε.Ε όντως πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της  στο πρσφυγικό , όχι όμως προς την κατεύθυνση των αποφάσεων της συνόδου της Βαλέττα, με το κλείσιμο των συνόρων, πρόσθετους φράκτες και συρματοπλέγματα που ενισχύουν ακόμη περισσότερο την Ευρώπη-Φρούριο. Τώρα, μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, η ΕΕ θα πρέπει να  αναλάβει τις ευθύνες της και να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών παρέχοντας άμεσα άσυλο και προστασία στους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο έδαφος της, πολλοί κυνηγημένοι από τους ίδιους τρομοκράτες δολοφόνους του ISIS που απειλούν την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες, συνδράμοντας μακροπρόθεσμα στην αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας στις χώρες καταγωγής των προσφύγων.

Επισημαίνουμε ότι η προσπάθεια μετατροπής των προσφύγων και μεταναστών σε αποδιοπομπαίους τράγους καθώς και η λήψη κατασταλτικών μέτρων εναντίον των μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη δεν θα αναχαιτίσουν  την τρομοκρατία. Η ενίσχυση της Ευρώπης-Φρούριο και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ευρωπαίων μουσουλμάνων θα οδηγήσει στην πλήρη και αμετάκλητη παρέκκλιση της Ευρώπης από τις θεμελιώδες αξίες της και θα συνδράμει στην όξυνση των δολοφονικών και άλλων επιθέσεων φανταμενταλιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ISIS.

Επισημαίνουμε τέλος ότι μια άλλη σφαγή 44 και πλέον αμάχων πολιτών στη Βηρυτό του Λιβάνου λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν τις επιθέσεις του Παρισιού, ως αποτέλεσμα και αυτή τρομοκρατικής επίθεσης του ISIS, η οποία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από την «ευαίσθητη» ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, όπως και οι μαζικές δολοφονίες αθώων πολιτών σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη από άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Boko Haram στη Νιγηρία και άλλες Αφρικανικές χώρες, καταδεικνύουν ότι ο φανταμενταλισμός και η τρομοκρατία δεν εξουδετερώνονται μόνο με αύξηση των κατασταλτικών και πολεμικών αντίμετρων.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!