ga('send', 'pageview');

PoliceBrutality

Η ΚΙΣΑ πληροφορήθηκε, μέσα από την παρακολούθηση της υπόθεσης κακοποίησης μετανάστη από μέλη της αστυνομίας στις 20.02.2015, ότι αυτός απελάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι  δεν έχει διερευνηθεί η υπόθεση και ενώ υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας έτοιμη να καταθέσει εναντίον των συγκεκριμένων αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο μετανάστης χτυπήθηκε και στη συνέχεια συνελήφθηκε από μέλη της αστυνομίας ενώ περπατούσε σε δρόμο στη Λευκωσία. Γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας που είδε τα όσα διαδραματίστηκαν ενημέρωσε τηλεφωνικά την ΚΙΣΑ, δηλώνοντας ότι η βία που ασκήθηκε εναντίον του μετανάστη ήταν εντελώς αδικαιολόγητη, βάναυση και αυθαίρετη. Ο μετανάστης ούτε προσπάθησε να διαφύγει, ούτε έφερε αντίσταση στη σύλληψη του.

Η ΚΙΣΑ  κατήγγειλε δημόσια το περιστατικό στον Τύπο, την Επίτροπο Διοικήσεως και την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

Θεωρούμε  απαράδεκτο το γεγονός πως την ίδια στιγμή που ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας ενημέρωσε στις 27.02.2015 πως «για το εν λόγω περιστατικό η Αστυνομία έχει ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερευνήσεις Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας και αναμένονται οδηγίες», άλλο τμήμα της αστυνομίας προχωρούσε σε διαδικασία απέλασης του θύματος. Η ενέργεια της αστυνομίας να μη διασφαλίσει την παραμονή του θύματος για  διερεύνηση της υπόθεσης αφήνει εκτεθειμένους τόσο τον Αρχηγό της Αστυνομίας όσο και τις άλλες αρμόδιες Αρχές.

Για άλλη μια φορά τίθεται σε αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας και η έλλειψη της απαραίτητης πολιτικής βούλησης ή αδυναμίας  των αρμόδιων Αρχών να  οδηγήσουν στη δικαιοσύνη τέτοιες παράνομες συμπεριφορές από μέλη της αστυνομίας.

Η ΚΙΣΑ καλεί για:

  • Τη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης, αφού διασφαλιστεί ότι το θύμα θα επιστρέψει για να καταθέσει .
  • Πρόσθετα με την τυχόν ποινική δίωξη των εμπλεκομένων μελών της αστυνομίας, ανάλογα με την έκβαση της διερεύνησης, τη λήψη παραδειγματικών πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους.
  • Τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός πλαισίου συντονισμού των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και Αρχών ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

 Διοικητικό Συμβούλιο ΚΙΣΑ

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!