ga('send', 'pageview');

censorship_Ouibq_3868

Η ΚΙΣΑ πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη  στο στρατόπεδο   «φιλοξενίας»   των διασωθέντων προσφύγων από τη Συρία, στην Κοκκινοτριμιθιά, μετά από  συνεννόηση με τους ίδιους τους πρόσφυγες. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητήσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις μετά από

  • Τον απαγχονισμό του νεαρού παλαιστίνιου πρόσφυγα ανήμερα των Χριστουγέννων στο Πάρκο του προεδρικού Μεγάρου.
  • Την νέα ανεπιτυχή προσπάθεια να εγκαταλείψουν την Κύπρο μέσω κυκλωμάτων, τα οποία κατάφεραν εκ νέου να τους αποσπάσουν κάτω από τα βλέμματα των αρχών μισό περίπου εκατομμύριο δολάρια και να εξαφανιστούν.
  • Την εκπνέουσα προθεσμία  παραμονής στον καταυλισμό Κοκκινοτριμιθιάς.

Δυστυχώς, ο νέος διοικητής του στρατοπέδου απαγόρευσε και πάλι στον εκτελεστικό διευθυντή της ΚΙΣΑ να εισέλθει και να συνομιλήσει απρόσκοπτα με τους πρόσφυγες κατά παράβαση της νομοθεσίας και των δεσμεύσεων του γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών για απρόσκοπτη πρόσβαση των ΜΚΟ στους πρόσφυγες.

Το γραφείο του Γενικού Διευθυντή μας παρέπεμψε, λόγω απουσίας του Γενικού με άδεια, στο νέο αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, κ. Μάκη Πολυδώρου, για να επιληφθεί του θέματος, ο οποίος λόγω κωλύματος μας παρέπεμψε σε υφιστάμενο του ο οποίος ευρίσκεται σε ετήσια άδεια.

Η ΚΙΣΑ καταγγέλλει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη και απαράδεκτη αυτή στάση των αρχών, η οποία στο τέλος της ημέρας άφησε τους πρόσφυγες στα χέρια της ‘φιλανθρωπίας’ και των κυκλωμάτων των διακινητών με τα καταστροφικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Η ΚΙΣΑ καλεί το Υπουργείο να δεσμευτεί δημόσια ότι,  σε περίπτωση υποβολής αιτήσεων ασύλου από τους διασωθέντες πρόσφυγες, θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους και θα τους παραχωρηθεί καθεστώς  αναγνωρισμένου πρόσφυγα.

Καλούμε επίσης το Υπουργείο να δηλώσει δημόσια κατά πόσον θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του και θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση των διασωθέντων προσφύγων σε όλες τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

 

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!