ga('send', 'pageview');

Kofinou2

Την Τετάρτη, 9/9/2015, αντιπροσωπεία της ΚΙΣΑ επισκέφτηκε το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στην Κοφίνου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από έντονη διαμαρτυρία της ΚΙΣΑ προς το Υπουργείο Εσωτερικών, που με αρχική του απόφαση, επιχείρησε να αποτρέψει την απρόσκοπτη  επαφή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με τους διασωθέντες πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην Κοφίνου από τον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς.

Από την επίσκεψη διαπιστώθηκε ότι, παρά τις βελτιώσεις στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Κοφίνου σε σχέση με τον καταυλισμό της Κοκκινοτριμιθιάς, υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα, πέραν αυτών στα οποία κατ’ επανάληψη αναφερθήκαμε, και τα οποία  αποτρέπουν την ομαλοποίηση της ζωής στο Κέντρο. Πιο σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να θεωρείται η μη αποτελεσματική διοίκηση του κέντρου υποδοχής.  Τη δεδομένη στιγμή, η παρουσία διαφορετικών οργανισμών και υπηρεσιών μεταξύ των οποίων ο ερυθρός σταυρός, η υπηρεσία ασύλου, η πολιτική άμυνα, το συμβούλιο κοινοτικής ευημερίας Κοφίνου (ΣΚΕ), σε συνδυασμό με την μη ύπαρξη ενός κεντρικού φορέα ή συντονιστικού οργάνου, αποτρέπουν την ομαλή και αποτελεσματική διοίκηση του κέντρου. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί ασυνεννοησία στο κέντρο αφού ο κάθε οργανισμός δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το που ξεκινούν και που τελειώνουν οι αρμοδιότητες του.

Επίσης, από την επίσκεψη έχει διαπιστωθεί, η μη αποτελεσματική κάλυψη  παλιών και νέων αναγκών. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε,  επιτακτική ανάγκη για άμεση κάλυψη ιατροφαρμακευτικών αναγκών με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μη παροχή  φαρμάκων σε εγκυμονούσα, ενώ οι αρχές ήταν ενήμερες για τη συγκριμένη ανάγκη και κατείχαν σχετική ιατρική συνταγή. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ανάγκη για παροχή ειδών υγιεινής προς τους νέομεταφερθεντες πρόσφυγες όπως σαμπουάν, ξυριστικά, κ.τ.λ.

Επιπρόσθετα, θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι, τόσο στα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο κέντρο όσο και σε αυτά που διαμένουν σε αυτό το τελευταίο διάστημα, δεν τους έχουν παραχωρηθεί απαραίτητα σχολικά είδη όπως τσάντες και γραφική ύλη, ενόψει της νέας σχολική χρονιάς.  Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι, δεν υπάρχει ακόμη σχετική ενημέρωση για τα σχολεία που θα φοιτήσουν τόσο τα παιδιά που διέμεναν μέχρι σήμερα όσο και τα παιδιά που μεταφέρθηκαν στο κέντρο τις τελευταίες μέρες.

Ακόμη, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη στελέχωση του κέντρου με επαγγελματίες για παροχή ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης προς τους πρόσφυγες σε συλλογικό αλλά και ατομικό επίπεδο. Συνάμα, η ανεξάρτητη παροχή συμβουλών και ενημέρωσης προς τους πρόσφυγες, στη παρουσία μεταφραστών θεωρούνται ανάγκες εξαιρετικής σημασίας που πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μεριμνήσουν άμεσα για την κάλυψη τους. Τέλος, σύμφωνα με σχετική πληροφόρηση, περίπου 30 από τους 114 πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο. Το συγκεκριμένο γεγονός, καταδεικνύει τους φόβους των προσφύγων σχετικά με το αποτέλεσμα της εξέτασης των αιτήσεων τους και γενικότερα φανερώνει τα προβλήματα που προκύπτουν από το σύστημα παροχής ασύλου στην Κύπρο.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!