ga('send', 'pageview');

final1

Eπ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων στις 21 Μαρτίου,   η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό, και η Τουρκοκυπριακή ΜΚΟ “Refugee Rights Association” (RRA), διοργανώνουν ανοικτή συζήτηση με τίτλο «Εθνικισμός – ρατσισμός και εγκλήματα μίσους».  Η συζήτηση θα διεξαχθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας, σήμερα (21/03/2017), στις 18:00.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ραγδαίας αύξησης εγκλημάτων μίσους τόσο ανά το παγκόσμιο όσο και στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα σε αυτές τις κοινωνίες όπου παρατηρείται έξαρση του εθνικισμού και του σοβινισμού. Ο εθνικισμός και ο σοβινισμός τροφοδοτούν  και προωθούν το ρατσισμό  και κατ΄ επέκταση οδηγούν σε εγκλήματα μίσους. Τέτοιου είδους εγκλήματα, έχουν κίνητρο το μίσος ενάντια σε κάποια/ον εξαιτίας της φυλής, της θρησκείας, των σεξουαλικών της/ου προτιμήσεων, της έμφυλης ταυτότητας, ή εξαιτίας της αναπηρίας της/ου.

Η κατακόρυφη αύξηση των εγκλημάτων μίσους στην Μεγάλη Βρετανία πριν και μετά το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, καθώς και η αύξηση τέτοιων εγκλημάτων κατά μεταναστριών/ών στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ν.Τράμπ ως προέδρου, είναι μόνο κάποια παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη διασύνδεση του εθνικισμού/ρατσισμού με τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους. Όσον αφορά την Κύπρο, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις κατά Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους εθνικιστές, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούνται μεμονωμένες αφού, σχετίζονται άμεσα με την έξαρση του ελληνοκυπριακού εθνικισμού και την έντονη κινητοποίηση ακροδεξιών/νεοναζιστικών δυνάμεων κατά το τελευταίο διάστημα.

Στη βάση όλων των πιο πάνω, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις των εγκλημάτων μίσους τόσο στα θύματα όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία, η εκδήλωση θα επικεντρωθεί, τόσο στην έξαρση του εθνικισμού – ρατσισμού και στη διασύνδεση αυτών των ιδεολογημάτων με τη ραγδαία αύξηση των εγκλημάτων μίσους, όσο και σε τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη ενότητα της εκδήλωσης, ο ακαδημαϊκός Δρ. Γιάννης Παπαδάκης θα αναφερθεί στη διασύνδεση του εθνικισμού με το ρατσισμό  μέσω μίας ανθρωπολογικής προσέγγισης, ενώ ο κ. Λοΐζος Λουκαΐδης θα επικεντρωθεί στην αναπαραγωγή του εθνικισμού μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος. Εν συνεχεία, ο ερευνητής Mete Hatay θα παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο μέρος της Κύπρου σχετικά με τη διάπραξη εγκλημάτων μίσους, ενώ η ερευνήτρια Ελένη Ευαγόρου του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, θα μιλήσει για την αναπαραγωγή του ρατσισμού μέσω θεσμών του Κυπριακού κράτους και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη δεύτερη ενότητα, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Καταπολέμησης των Διακρίσεων της Αστυνομίας, θα επικεντρωθεί στο ρόλο της δύναμης στην καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους, ενώ ο Ανδρέας Ριρής, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών θα επιχειρήσει να παραθέσει πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης του εθνικισμού – ρατσισμού και κατ’ επέκταση της ρητορικής μίσους στα ΜΜΕ. Τέλος, εκπρόσωπος της ΚΙΣΑ θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα και σε τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από τη σκοπιά της κοινωνίας των πολιτών. Μετά το τέλος κάθε ενότητας, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο κοινό για ερωτήσεις προς τους ομιλητές και τοποθετήσεις.

Για το πρόγραμμα της εκδήλωσης και την αφίσα, παρακαλώ πατήστε εδώ.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην Αγγλική γλώσσα.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!