ga('send', 'pageview');

Mixailides

Η ΚΙΣΑ έχει καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν την άμεση ή έμμεση συμμετοχή μελών της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης καθώς και του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης σε δίκτυα εκμετάλλευσης μεταναστών/στριών και προσφύγων. Ποτέ όμως δεν διανοηθήκαμε ότι μια μέρα θα βλέπαμε έναν πρώην Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, τον  κ. Ντίνο Μιχαηλίδη σε αυτό το ρόλο.

Το γεγονός αυτό περιήλθε εις γνώσιν μας κατά το χειρισμό υπόθεσης κακοποίησης μετανάστη (V.T) από τον εργοδότη του. Υπενθυμίζεται ότι το 2014,  ο κ. Μιχαηλίδης καταδικάστηκε από την Ελληνική δικαιοσύνη  σε κάθειρξη 15 ετών για υπόθεση «μιζών» από την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων και ότι αποφυλακίστηκε περίπου πριν από ένα χρόνο λόγω προχωρημένης ηλικίας και για λόγους υγείας.[i]

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. V.T έφτασε στην Κύπρο πριν από 6 μήνες μέσω μη αδειούχας «ατζέντη», στην οποία κατέβαλε το ποσό των 5,500 δολαρίων. Αμέσως μετά την έλευση του στην Κύπρο μεταφέρθηκε από την «ατζέντη» του σε εργοδότη για απασχόληση στο γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Παράλληλα όμως, ο κ. V.T εκτελούσε και κατασκευαστικές και οινοποιητικές εργασίες για τον ίδιο εργοδότη.  Κατά την απασχόληση του στον εν λόγω εργοδότη, ο κ. V.T εργαζόταν καθημερινά 13-14 ώρες με διάλειμμα στο ενδιάμεσο 20 λεπτών, ενώ ο μισθός του ανερχόταν σε 400 ευρώ το μήνα.  Το περιστατικό κακοποίησης έλαβε χώρα κατά τον πέμπτο μήνα απασχόλησης του κ.  V.T, όταν ο εργοδότης του τον χτύπησε στο κεφάλι με τούβλο επειδή μετά από 6 ώρες συνεχόμενης εργασίας, ο μετανάστης εργαζόμενος είπε ότι  ένιωθε εξαντλημένος και ζήτησε να κάνει διάλειμμα για να φάει.

Αποτέλεσμα του χτυπήματος ήταν ο  κ.  V.T να χάσει τις αισθήσεις του και να σωριαστεί στο έδαφος. Όταν ο κ.  V.T  επανέκτησε τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε από άλλους εργάτες αρχικά σε σκιά και στη συνέχεια στο χώρο διαμονής του. Στη συνέχεια, λόγω του ότι  εξακολούθησε να νιώθει αδιαθεσία, ζαλάδες  και να κάνει εμετούς, κλήθηκε  από άλλους συναδέλφους του ο εργοδότης,  ο οποίος και πάλι αντί να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο του παραχώρησε παυσίπονα. Τελικά, αργά το βράδυ, λόγω συνέχισης των προβλημάτων, η σύζυγος του εργοδότη τον μετέφερε με την βοήθεια άλλων μεταναστών σε ιδιωτική κλινική στη Πάφο.

Δύο μέρες αργότερα κλήθηκε από τον εργοδότη η «ατζέντης» του  κ.  V.T η οποία έφτασε στην οικία του εργοδότη μαζί με τον σύζυγο της, κ. Ντίνο Μιχαηλίδη «για να παραλάβει πίσω» τους μετανάστες εργάτες από το Βιετνάμ, αφού ο εργοδότης τους φαίνεται να αποφάσισε ότι δεν τους χρειαζόταν πλέον.   Τότε,  ο  εργοδότης σε συμπαιγνία  με τους «ατζέντηδες», υποχρέωσαν τους μετανάστες να υπογράψουν έγγραφο για διακοπή της εργοδότησης («release paper») σε γλώσσα που δεν κατανοούν.  Μάλιστα,  ένας από τους «μάρτυρες» στην «πράξη» δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον πρώην υπουργό κ. Ντίνο Μιχαηλίδη.

Αμέσως, μετά την υπογραφή του εν λόγω  ‘release paper’, ο  κ.  V.T  μεταφέρθηκε από την «ατζέντη»  και σύζυγο του κ. Μιχαηλίδη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Καθοδόν, προσπάθησαν να τον πείσουν ότι  «δεν υπάρχει λόγος καταγγελίας της υπόθεσης στην αστυνομία αφού ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν πιστευτός». Σημειώνεται ότι, ο κ.  V.T επιχείρησε εξ αρχής να καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης γνώσης της Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας.

Ο κ.  V.T μετά την έξοδο του από το Νοσοκομείο Πάφου μεταφέρθηκε στην οικία των «ατζέντηδων» όπου τον ενημέρωσαν ότι μπορούσε να ξεκουραστεί εκεί μέχρι να του εξεύρουν νέο εργοδότη.  Την ίδια μέρα, ο κ.  V.T, χωρίς να τους ενημερώσει, κατάφερε να μεταβεί στα γραφεία της ΚΙΣΑ στη Λευκωσία με την βοήθεια συμπατριώτη του όπου και τον βοηθήσαμε να καταγγείλει την υπόθεση στην αστυνομία.

Η ΚΙΣΑ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της αφού μετά την πάροδο 2 μηνών από την καταγγελία του κ.  V.T, η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια διερεύνησης. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε δημόσια το νέο αυτό περιστατικό εκμετάλλευσης που σαφώς θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο εμπεριέχει στοιχεία κατάχρησης και διαφθοράς ενόψει του ρόλου του πρώην υπουργού σε αυτό.

Υπό το φως των πιο πάνω, η ΚΙΣΑ καλεί:

  • Την αστυνομία να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διερεύνησης της ποινικής πτυχής του πιο πάνω περαστικού καθώς και την ολοκλήρωση της εξέτασης του ενδεχόμενου ο κ. T να είναι θύμα εμπορίας προσώπων.
  • Τις αρμόδιες αρχές να προβούν στη λήψη μέτρων για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κυκλωμάτων εκμετάλλευσης μεταναστριών/στων και προσφύγων και ειδικότερα το ρόλο των ούτω καλούμενων «ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας», καθώς και την εμπλοκή των λειτουργών των σχετικών δημόσιων υπηρεσιών σε αυτά τα κυκλώματα.
  • Να διερευνηθεί η εμπλοκή/συμμετοχή της προαναφερόμενης «ατζέντη» στη διαχείριση του αναφερόμενου περιστατικού, η ευρύτερη δράση της στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς και εάν η ιδιότητα του κ. Μιχαηλίδη ως πρώην υπουργού «αξιοποιείται» για τον οποιοδήποτε λόγο.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!