ga('send', 'pageview');

deportation 2

Η Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας κατάφωρα για μία ακόμα φορά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και το προσφυγικό δίκαιο, βασικότερη αρχή του οποίου αποτελεί η αρχή της μη επαναπροώθησης – της μη απέλασης δηλαδή αιτητή ασύλου ενόσω εκκρεμούν ακόμα διαδικασίες εξέτασης του αιτήματος του – συνέλαβε σήμερα την οικογένεια του K.A., ο οποίος κρατείται από τις 17/12/2013, με σκοπό την απέλαση. Πρόκειται για οικογένεια ατόμων Κουρδικής καταγωγής από την Τουρκία, ανάμεσά τους και έξι ανήλικα παιδιά, η οποία αιτείται άσυλο στην Κύπρο από το 2005.

Ο κ. Κ.A. υπόβαλε αίτηση ασύλου στην Κυπριακή Δημοκρατία το 2005, λόγω δίωξής του στην Τουρκία, όπου, όπως μας έχει ενημερώσει ο ίδιος, έχει φυλακιστεί και υποβληθεί σε βασανιστήρια και από τις 17/12/2013 κρατείται με διατάγματα κράτησης και απέλασης παρά το γεγονός ότι το αίτημα του για άσυλο τελούσε και συνεχίζει να τελεί υπό εξέταση ενώπιων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κ. Κ.A. έχει καταχωρήσει επίσης αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των διαταγμάτων κράτησης και απέλασής του, η οποία επίσης εκκρεμεί. Ακόμα, ο κ. Κ.A. έχει καταχωρήσει μέσω του δικηγόρου του αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα θέματα της κράτησης του και του κινδύνου απέλασης του σε μη ασφαλείς συνθήκες. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα ο κ. Κ.A. βρίσκεται υπό κράτηση, ενώ η κα Ν.A. και τα έξι ανήλικα παιδιά τους, τα οποία φοιτούν σε σχολεία της Κύπρου, παραμένουν σε δυσμενείς συνθήκες και χωρίς οποιουσδήποτε πόρους διαβίωσης.

Η κα N.A., σύζυγος του κυρίου Κ.A., και τα έξι ανήλικα παιδιά τους πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ενάντια στην πολύμηνη, παράνομη κράτηση του κυρίου Κ.A. και τις δικές τους δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύτηκε χθες, τόσο έναντι στην οικογένεια, όσο και στην οργάνωση μας, πως θα απαντούσε μέχρι την Δευτέρα, 21/07/2014, στην οικογένεια για το θέμα κράτησης του πατέρα.

Παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΥΑΜ) Λάρνακας, μετά από οδηγίες της νέας Διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ), παραβίασε σήμερα στις 05:00 τα ξημερώματα την πόρτα του σπιτιού της οικογένειας, ενώ τα παιδιά κοιμόντουσαν και συνέλαβε τόσο την κα Ν.A. όσο και τα πέντε ανήλικα παιδιά. Το έκτο παιδί της οικογένειας διέφυγε και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι τώρα που βρίσκεται. Κατά την εισβολή της ΥΑΜ στο σπίτι τους, η αστυνομία πήρε τα κινητά τηλέφωνα της οικογένειας προκειμένου να μην μπορεί να επικοινωνήσει με οποιοδήποτε άτομο, υπηρεσία ή οργάνωση και να ενημερώσει για τη σύλληψή της.

Επίσης, η αστυνομία σύμφωνα με μαρτυρία των παιδιών, συνέλαβε την κα Ν.A. αρπάζοντάς την από τα μαλλιά και με τη βία οδήγησε την ίδια και τα παιδιά στο κλιμάκιο της ΥΑΜ Λάρνακας. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) δεν ενημερώθηκαν κατά τη σύλληψη της οικογένειας, ούτε και κατά τη βίαιη προσαγωγή της στο κλιμάκιο της ΥΑΜ όπως θα έπρεπε, αφού η σύλληψη αφορούσε παιδιά.

Οι ΥΚΕ ενημερώθηκαν τελικά αργότερα σήμερα το πρωί και αφού η ΥΑΜ διαπίστωσε πως δεν μπορούσε να προχωρήσει άμεσα σε απέλαση της οικογένειας και ζήτησε από τις ΥΚΕ να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών, προκειμένου να προχωρήσει σε κράτηση της κα Ν.A. Οι ΥΚΕ αρνήθηκαν να το πράξουν, δηλώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το καλύτερο συμφέρον των παιδιών, τα οποία πρέπει να παραμείνουν υπό τη φροντίδα της μητέρας τους. Τελικά, όπως ενημερωθήκαμε πριν λίγο, η κα Ν.A. και τα πέντε παιδιά οδηγήθηκαν πίσω στο σπίτι τους.

Ο κ. Κ.A., του οποίου το κινητό δεν ανταποκρινόταν κατά τη διάρκεια της σύλληψης της υπόλοιπης οικογένειας, κρατείτο σε αστυνομικό όχημα με χειροπέδες και φαίνεται να έχει οδηγηθεί στο αεροδρόμιο για απέλαση χωρίς την υπόλοιπη οικογένεια.

Η ΚΙΣΑ – Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό καταγγέλλει με κατηγορηματικό τρόπο τις παράνομες και απάνθρωπες ενέργειες των αρχών.

Επίσης, καταγγέλλει το Υπουργείο Εσωτερικών για την υπουλότητα που επέδειξε έναντι στο δικαίωμα της οικογένειας για διαμαρτυρία (ελευθερία έκφρασης γνώμης), παραβιάζοντας ταυτόχρονα τόσο την εμπιστοσύνη μεταξύ του Υπουργείου και των ατόμων που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και την εμπιστοσύνη μεταξύ του Υπουργείου και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Μάλιστα, η ΚΙΣΑ σημειώνει ότι τόσο ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΤΑΠΜ απέφυγαν να συζητήσουν την υπόθεση.

Τέλος, ο χειρισμός της συγκεκριμένης υπόθεσης θέτει σε αμφιβολία τη συνέπεια της κυβέρνησης ως προς την πρόσφατη δημόσια δέσμευση πως από εδώ και στο εξής δεν θα συλλαμβάνονται και δεν θα κρατούνται οικογένειες με ανήλικα παιδιά, καθώς επίσης και της Αναπληρώτριας Διευθύντριας του ΤΑΠΜ να χειριστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συμβατικές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τα θέματα κράτησης και απέλασης μεταναστών και προσφύγων.

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!