ga('send', 'pageview');

poster

Τα  τελευταία 17 χρόνια, η ΚΙΣΑ διοργανώνει το Φεστιβάλ Rainbow[i], τη μεγαλύτερη αντιρατσιστική και πολυπολιτισμική εκδήλωση στην Κύπρο. Το Rainbow φέρνει μαζί Κύπριους και μη-Κύπριους, με την ενεργή και πολύχρωμη συμμετοχή κοινοτήτων, οργανώσεων και ομάδων μεταναστριών/τών, προσφύγων, οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και πολιτιστικών οργανώσεων, σε ένα πλαίσιο  αμοιβαίου σεβασμού και υπό ένα κοινό θέμα. Το φεστιβάλ διοργανώνεται συνήθως κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και η είσοδος είναι δωρεάν.

Το φετινό Φεστιβάλ Rainbow πραγματοποιηθείκε την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015, στο δημοτικό κήπο Λευκωσίας (CYTA). Όπως και κάθε χρόνο, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνε μουσική, τραγούδια και χορό, εκθέσεις και περίπτερα ενημέρωσης, δράσεις για παιδιά, παζαράκι, φαγητά από όλο τον κόσμο, και πολλά άλλα.

Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ  Rainbow, «Ανοιχτά Σύνορα – Φιλόξενες Κοινωνίες», μας έχει φέρει όλους μαζί για να απαιτήσουμε ανοιχτά σύνορα και να ξανασκεφτούμε τα δικά μας σύνορα και όρια, τόσο τα φυσικά όσο και τα κοινωνικά κατασκευασμένα.

Η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που έχει ως τραγικό αποτέλεσμα το χαμό χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τα  σύνορα της και να  υποδεχτεί τους πρόσφυγες,   εγκαταλείποντας την υφιστάμενη πολιτική της που σκοπεί στο να κρατήσει αυτούς τους ανθρώπους  έξω από το φρούριο της, αφήνοντας τους στην ουσία να πνίγονται στη Μεσόγειο ή να βρίσκουν  σκληρό θάνατο κλεισμένοι σε φορτηγά. Πρόσθετα, η ΕΕ ενωμένη πρέπει να  αντιμετωπίσει εκείνα τα κράτη μέλη της που αποφεύγουν τις ευθύνες τους, αναγκάζοντας τα να γκρεμίσουν τα συρματοπλέγματα και άλλα τείχη μίσους.

Ταυτόχρονα, μετανάστριες/ες και πρόσφυγες που ήδη ζουν ανάμεσα μας για πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν διακρίσεις, τον αποκλεισμό και άλλες μορφές συνόρων και ορίων.  Το θέμα του φεστιβάλ Rainbow μας καλεί να επ-αναλογιστούμε, ατομικά και συλλογικά, και να επαναπροσδιορίσουμε  αυτά τα σύνορα και όρια. Έχουμε ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε ανοιχτές και φιλόξενες, πολυπολιτισμικές  κοινωνίες για την εξάλειψη των διακρίσεων,  της περιθωριοποίησης και του αποκλεισμού όλων των «άλλων», συμπεριλαμβανομένων των μεταναστριών/στών και των προσφύγων, και όπου θα υπάρχει ισότητα και ένταξη όλων.

Το Φεστιβάλ Rainbow 2015 διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου «Δράση Ενάντια στις Διακρίσεις» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα PROGRESS  και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ) και την ΚΙΣΑ, σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και την Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης .

[i] Για την αφίσα του Φεστιβάλ όπως και για το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο ακολουθήστε τους πιο κάτω συνδέσμους: Αφίσα: http://goo.gl/iZ3tRE  Φυλλάδιο: http://goo.gl/rHhk5b

Subscribe To Kisa Newsletter

Subscribe To Kisa Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team. KISA's activity is focused on the fields of Migration, Asylum, Racism, and Trafficking, as well as raising awareness in Cypriot society.

You have Successfully Subscribed!